Porady, Co warto wiedzieć na temat produktów spożywczych, Poradnik

Porady - branża spożywcza

Biała przyprawa, w formie maleńkich kryształów i słonym smaku, gości w branży spożywczej od zawsze. Już nawet historyczne źródła podają zastosowanie soli spożywczej jodowanej do konserwowania mięs i przetworów mięsnych. To nie tylko sposób na poprawę smaku przygotowanych potraw, ale przede wszystkim składnik, który pozwala na ich przetworzenie. Sól jest nieocenionym elementem w procesie produkcyjnym.

Więcej…

Porady - branża spożywcza

Źródła wapnia

W zbilansowanej diecie zarówno dziecka, jak i dorosłego człowieka nie może zabraknąć wapnia. Za podstawowe źródło tego składnika uważa się mleko. Są jednak sytuacje, w których z mleka musimy zrezygnować. Podpowiadamy, skąd w takiej sytuacji czerpać cenny wapń.

 

Więcej…

Porady - branża spożywcza

Jeśli marzymy o otwarciu restauracji albo po prostu mamy w planach organizację imprezy rodzinnej na większą liczbę gości, to powinniśmy zaopatrzyć się w odpowiedni zestaw sztućców. Kupno kompletu sztućców pozwoli nam nie martwić się o to, że dla wujka Stefana braknie łyżki, a ciocia Marysia będzie musiała zjeść ciasto rękami. Tym samym unikniemy niezręcznych sytuacji, które w najgorszym wypadku mogą nawet zrujnować podniosłe chwile w rodzaju chrzcin czy wesela i wlec się za nami niczym wstydliwy cień jeszcze przez wiele lat.

Więcej…

Porady - branża spożywcza

Domowe tosty, na szybko opiekane kanapki, grillowane mięso – dzięki urządzeniom kuchennym możemy mieć tego typu przysmaki gotowe w kilkanaście minut. Trzeba jednak mieć na uwadze, że urządzenia te posłużą nam długo tylko wtedy, gdy będziemy pamiętać o ich prawidłowym czyszczeniu.

Więcej…

Porady - branża spożywcza

Obecnie aby dostać kredyt nie trzeba spełniać zbyt wielu warunków. Z roku na rok banki znacząco upraszczają procedury weryfikacyjne dotyczące zdolności kredytowej, umożliwiając tym samym szybsze udzielanie pomocy finansowej. Jakie wymogi należy spełniać aby móc dostać kredyt z banku na 15 i 35 tys złotych?

Na pewno nie raz znalazłeś się w sytuacji, w której nagle potrzebowałeś gotówki, która pomogła by załatać dziury w twoim budżecie.

Więcej…

Porady - branża spożywcza

Sezon na grzyby

Piękna złota jesień zachęca nas do spacerów po lesie. W tym czasie możemy tam spotkać różne gatunki grzybów, które są chętnie wykorzystywane do potraw kuchni polskiej. Jeśli znajdziemy się tam w odpowiednim momencie, możemy trafić na wysyp grzybów, a wtedy nie pozostaje nam nic innego, jak zbierać je do koszyków i zabrać do domu. Wtedy pojawia się pytanie – co zrobić ze świeżymi grzybami?

Więcej…

Porady - branża spożywcza

Współczesny konsument oczekuje, że każdy produkt kupiony w sklepie, będzie przypominał zapachem i smakiem ten wytwarzany w domu, że będzie aromatyczny, smaczny i zdrowy. Wybrane jogurty, czekolady, chrupki, przekąski, ciasta czy napoje muszą mieć zapach, który sprawia, że aż chce się jeść!

Więcej…

Porady - branża spożywcza

Według raportu Deloitte Polska i EuropeActive, coraz więcej Polaków uczęszcza na siłownię. Wszak, jest to jedno z miejsc, które pozwala przeprowadzić efektywny trening modelujący sylwetkę. I choć większość bywalców pragnie schudnąć, my skupimy się na tych, którzy za cel stawiają sobie zbudowanie masy mięśniowej.

Więcej…

Porady - branża spożywcza

Dbałość o produkty spożywcze jest w dzisiejszych czasach bardzo ważna przede wszystkim pod kątem zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego społeczeństwa.

Więcej…

Porady - branża spożywcza

Ładna figura, dieta, ale z drugiej strony słodki smak, który kusi. Jak jeść aby chudnąć? Na to pytanie ciągle szukamy odpowiedzi. Wokół nas ciągle słychać komunikaty “jedz zdrowo”, “nie jedz tego”, ale czy naprawdę to ma aż taki wpływ? Od czasu do czasu można pozwolić na słodkie przekąski. W końcu wszystko jest dla ludzi. Podpowiadamy, jak jeść, w jakich ilościach i w jakim czasie, aby utrzymać piękną figurę!

Więcej…