Porady - branża spożywcza
piątek, 04 kwietnia 2025 14:57
Przegląd Spożywczy

Dieta śródziemnomorska to sposób odżywiania, który wywodzi się z Grecji i południowych Włoch. Doskonale wpływa na zdrowie, gdyż zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Ponadto pomaga w zmniejszeniu masy ciała. Dieta śródziemnomorska jest zróżnicowana i smaczna. Bazuje na świeżych i naturalnych produktach spożywczych. Aby poznać jej zasady, kontynuuj czytanie niniejszego artykułu.
Dieta śródziemnomorska - zasady
Dieta śródziemnomorska opiera się na kilku następujących regułach:
- spożywaj dużą ilość warzyw, owoców i nasion roślin strączkowych - białko roślinne ma pozytywny wpływ na zdrowie serca i regulację ciśnienia;
- uwzględnij w jadłospisie zdrowe tłuszcze roślinne - orzechy i oliwa są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które skutecznie obniżają poziom cholesterolu LDL i zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych;
- każdego dnia spożywaj pełnoziarniste produkty zbożowe - redukują ryzyko chorób serca;
- regularnie spożywaj ryby i owoce morza - zawierają dużą ilość kwasów omega-3, które chronią układ sercowo-naczyniowy;
- ogranicz spożycie produktów wysokoprzetworzonych i czerwonego mięsa;
- unikaj słodzonych napojów, słodyczy i produktów cukierniczych;
- zadbaj o odpowiednie nawodnienie swojego organizmu;
- sięgaj po zioła i przyprawy w celu poprawienia smaku potraw;
- ogranicz spożycie soli.
Dieta śródziemnomorska - co jeść?
Stosując dietę śródziemnomorską, należy wybierać następującą żywność:
- warzywa - paprykę, ogórki, pomidory, cukinię, bakłażany, cebulę, kalafiora, kapary, brukselkę, szparagi, fasolkę szparagową, marchew, kapustę;
- owoce - arbuzy, figi, pomarańcze, jabłka, jagody, brzoskwinie, gruszki, melony, truskawki, awokado;
- rośliny strączkowe - ciecierzyca, bób, soczewica, groch, fasola;
- ryby i owoce morza - dorsz, tuńczyk, łosoś, makrela, sardynki, krewetki, ostrygi, kraby, ośmiornice;
- produkty zbożowe - chleb pełnoziarnisty, makaron pełnoziarnisty, quinoa, ryż brązowy, kasza kuskus, kasza bulgur;
- orzechy i nasiona - migdały, pistacje, orzechy włoskie, pestki dyni, słonecznik, sezam, orzechy piniowe;
- nabiał - jogurt grecki, ser ricotta, mozzarella, feta, jogurt naturalny, sery regionalne;
- zioła i przyprawy - tymianek, rozmaryn, bazylia, oregano, kolendra, pieprz, czosnek;
- inne - oliwa z oliwek, drób, czarne i zielone oliwki, suszone pomidory, jaja.
Dieta śródziemnomorska - czego nie jeść?
Będąc na diecie śródziemnomorskiej, należy unikać spożywania:
- nadmiernej ilości czerwonego mięsa;
- dużej ilości wysokotłuszczowych produktów mlecznych;
- słodzonych napojów;
- słodkich i słonych wypieków cukierniczych o niskiej jakości;
- niskiej jakości przetworów mięsnych, takich jak np. pasztet, salceson czy kaszanka;
- żywności wysokoprzetworzonej, do której zaliczają się m.in. słodzone płatki śniadaniowe, chleb tostowy, gotowe sosy, dania typu instant;
- dużej ilości soli;
Dieta śródziemnomorska - dla kogo?
Dieta śródziemnomorska polecana jest wszystkim tym, którzy:
- pragną zadbać o swoje zdrowie poprzez zbilansowaną dietę;
- borykają się z nadwagą i chcą schudnąć oraz zmniejszyć poziom tkanki tłuszczowej poprzez zdrową dietę;
- mają za wysoki poziom ogólnego cholesterolu oraz złego cholesterolu LDL;
- są szczególnie narażeni na choroby sercowo-naczyniowe lub zmagają się z nimi;
- przebyli zawał serca lub udar mózgu;
- chcą poprawić funkcjonowanie swojego mózgu;
- chcą zwiększyć swoje szanse na długie życie.
Dieta śródziemnomorska - co ją wyróżnia?
Dieta śródziemnomorska, w przeciwieństwie do większości popularnych diet, nie wymaga rygorystycznego ograniczenia kalorii ani całkowitego wykluczenia pewnych grup produktów spożywczych. Opiera się na różnorodnych pokarmach, dlatego nie jest monotonna. Ponadto dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych, dzięki czemu doskonale wpływa na organizm. W odróżnieniu od diet niskotłuszczowych, dieta śródziemnomorska zachęca do spożywania zdrowych tłuszczów, które wspierają funkcjonowanie serca i mózgu.
Więcej w https://bediet.pl/