Porady - branża spożywcza

Która mąka jest najzdrowsza

Pachnące, ciepłe bułki, czy chrupiące gofry – kto na myśl o nich choć raz się nie rozmarzył? Nie byłoby ich bez niepozornego proszku - mąka stanowi podstawowy produkt spożywczy, bez której gotowanie i pieczenie byłoby, delikatnie rzecz ujmując, bardzo utrudnione. Obecnie coraz częściej słychać jednak głosy, że mąka biała nie jest najzdrowszym wyborem w kuchni. Dowiedz się, która jest najzdrowsza!

 

O mące słów kilka

Mąka powstaje ze zbóż, a ściślej z ich ziaren np. pszenicy, żyta, orkiszu, kukurydzy i jęczmienia. Ziarna te są dokładnie badane i poddawane selekcji pod kątem spełnienia norm. Po oczyszczeniu trafiają one do mielenia przez młyny różnego rodzaju. W ten sposób uzyskuje się odrębne typy mąki, które odpowiadają zawartości substancji odżywczych. W przypadku mąki pszennej wyróżnić można głównie:

  • Mąka typu 00,
  • Typ 450,
  • Typ 500,
  • Typ 2000.

Z kolei mąka żytnia - w tym również mąka żytnia Melvit - najczęściej występuje w wariantach 720 oraz 2000, oprócz tego spotkać można m.in. typy: 500, 580, czy 1850.

Jaka mąka jest najzdrowsza?

Obecnie najpopularniejsze typy mąki pszennej uważane są za mało wartościowe, bardzo kaloryczne i wpływające negatywnie na jelita oraz trzustkę. Czy to oznacza przymusową rezygnację z wyrobów mącznych? Na szczęście nie! Warto skorzystać z alternatyw dla mąki pszennej, wśród zdrowszych opcji świetnie sprawdzi się głównie: mąka żytnia, kukurydziana oraz orkiszowa. Jednak, by w pełni korzystać z wartości odżywczych, warto wybrać dobre jakościowo produkty, które podlegają regularnej i szczegółowej kontroli, jak mąki marki Melvit:

  • Mąka żytnia Melvit - wyrazisty smak i niska kaloryczność to zalety mąki żytniej. Dzięki dbałości o ziarna na każdym etapie wzrostu, mąka żytnia Melvit jest cennym źródłem witamin i minerałów,
  • Mąka kukurydziana Melvit – stanowi źródło żelaza i betakarotenu oraz witamin z grup B, A, E. Mąka kukurydziana Melvit pomaga zredukować poziom złego cholesterolu i wpływa pozytywnie na przemianę materii,
  • Mąka orkiszowa Melvit – zawiera fitosterole i kwas krzemowy. Stanowi bogate źródło białka oraz błonnika. Ziarna, z których mielona jest mąka orkiszowa Melvit, pochodzą z upraw własnych, dzięki czemu zachowują pełnię wartości.

 

Jaka mąka jest najzdrowsza

Bez glutenu – mąka żytnia Melvit vs. mąka kukurydziana Melvit

Nietolerancja glutenu to poważne schorzenie, a niewykluczenie go w diecie może mieć bardzo negatywne skutki zdrowotne. Osoby z celiakią nie mogą oczywiście spożywać mąki pszennej, a także orkiszowej (ponieważ orkisz to odmiana pszenicy i również zawiera gluten). Czy mąka żytnia Melvit będzie dobrym wyborem w diecie bezglutenowej? Niestety obok m.in. jęczmienia, żyto jest całkowicie zabronione, za to świetnym wyborem będzie mąka kukurydziana Melvit – jest wolna od glutenu i lekkostrawna, stanowi dobrą alternatywę dla mąki pszennej.

Tagi: