Pachnące, ciepłe bułki, czy chrupiące gofry – kto na myśl o nich choć raz się nie rozmarzył? Nie byłoby ich bez niepozornego proszku - mąka stanowi podstawowy produkt spożywczy, bez której gotowanie i pieczenie byłoby, delikatnie rzecz ujmując, bardzo utrudnione. Obecnie coraz częściej słychać jednak głosy, że mąka biała nie jest najzdrowszym wyborem w kuchni. Dowiedz się, która jest najzdrowsza!
Mąka powstaje ze zbóż, a ściślej z ich ziaren np. pszenicy, żyta, orkiszu, kukurydzy i jęczmienia. Ziarna te są dokładnie badane i poddawane selekcji pod kątem spełnienia norm. Po oczyszczeniu trafiają one do mielenia przez młyny różnego rodzaju. W ten sposób uzyskuje się odrębne typy mąki, które odpowiadają zawartości substancji odżywczych. W przypadku mąki pszennej wyróżnić można głównie:
Z kolei mąka żytnia - w tym również mąka żytnia Melvit - najczęściej występuje w wariantach 720 oraz 2000, oprócz tego spotkać można m.in. typy: 500, 580, czy 1850.
Obecnie najpopularniejsze typy mąki pszennej uważane są za mało wartościowe, bardzo kaloryczne i wpływające negatywnie na jelita oraz trzustkę. Czy to oznacza przymusową rezygnację z wyrobów mącznych? Na szczęście nie! Warto skorzystać z alternatyw dla mąki pszennej, wśród zdrowszych opcji świetnie sprawdzi się głównie: mąka żytnia, kukurydziana oraz orkiszowa. Jednak, by w pełni korzystać z wartości odżywczych, warto wybrać dobre jakościowo produkty, które podlegają regularnej i szczegółowej kontroli, jak mąki marki Melvit:
Nietolerancja glutenu to poważne schorzenie, a niewykluczenie go w diecie może mieć bardzo negatywne skutki zdrowotne. Osoby z celiakią nie mogą oczywiście spożywać mąki pszennej, a także orkiszowej (ponieważ orkisz to odmiana pszenicy i również zawiera gluten). Czy mąka żytnia Melvit będzie dobrym wyborem w diecie bezglutenowej? Niestety obok m.in. jęczmienia, żyto jest całkowicie zabronione, za to świetnym wyborem będzie mąka kukurydziana Melvit – jest wolna od glutenu i lekkostrawna, stanowi dobrą alternatywę dla mąki pszennej.