Porady - branża spożywcza

owoce liofilizowane

Liofilizacja to najskuteczniejszy i współcześnie najpopularniejszy sposób suszenia żywności. Temu procesowi mogą być poddawane nie tylko warzywa i owoce, ale także sery, mięsa, zboża, przyprawy, a nawet gotowe potrawy. Produkty liofilizowane zachowują swój naturalny smak, kolor i aromat oraz większość substancji odżywczych, a zmniejszają swoją objętość i wagę. Mogą stanowić doskonałą przekąskę jedzoną między posiłkami, jak również dodatek do dań, wypieków i śniadań. Jak i z czym jeść owoce liofilizowane? Przedstawiamy pomysły, które spodobają się zarówno dorosłym, jak i dzieciom!

 

Dlaczego warto jeść owoce?

Warzywa i owoce to obowiązkowe składniki zdrowej i pożywnej diety. Zawierają one mnóstwo witamin i minerałów, a także ważne związki (na przykład antyoksydanty) i błonnik pokarmowy, zapewniający uczucie sytości. Regularne spożywanie owoców ma wiele zalet - minimalizuje ryzyko rozwoju różnych chorób (w tym nowotworowych, chorób krążenia i układu pokarmowego), wspiera układ odpornościowy, pomaga w leczeniu nadwagi i otyłości, spowalnia procesy starzenia się organizmu, wpływa korzystnie na wygląd sylwetki oraz stan cery i włosów, a także poprawia samopoczucie. W diecie zarówno dorosłych, jak i dzieci, powinny znaleźć się owoce świeże, suszone lub liofilizowane.

Czym jest proces liofilizacji?

Liofilizacja, zwana również suszeniem sublimacyjnym, to najdoskonalszy współcześnie sposób konserwowania żywności. Zapoczątkował ją w latach 50. XX wieku amerykański rząd, który wyposażył wojsko oraz astronautów odbywających podróże kosmiczne w specjalnie przygotowane jedzenie, które ma małą objętość i wagę, ale maksimum właściwości odżywczych. Proces liofilizacji polega na usunięciu wody z zamrożonych produktów spożywczych za pomocą niskiej temperatury (sięgającej -50oC) i obniżonego ciśnienia. Kolejnym etapem jest sublimacja, która lód zamienia bezpośrednio w parę wodną. Ostatnim krokiem jest dosuszanie w wysokich temperaturach, osiągających wartość 40-50oC.

Jakie zalety ma liofilizacja?

Dlaczego liofilizacja jest uważana za najlepszy sposób konserwacji żywności? Przede wszystkim dzięki temu, że:

  • produkty liofilizowane tracą nawet do 98% wody;
  • zachowują swój naturalny kształt, kolor i aromat;
  • zachowują większość cennych wartości odżywczych, witamin i minerałów;
  • nie zawierają konserwantów;
  • uniemożliwiają rozwój drobnoustrojów i bakterii;
  • mają bardzo długi okres przydatności do spożycia (przy odpowiednim przechowywaniu - nawet do 25 lat!);
  • mają mniejszą objętość i są lekkie - idealnie nadają się na przykład w podróż.

Jakie owoce można poddać procesowi liofilizacji?

Procesowi liofilizacji można poddać każdy rodzaj owoców. Zachowują one swoje substancje odżywcze oraz naturalny smak i zapach. W formie liofilizowanej najczęściej można spotkać: truskawki, śliwki, pigwowce, porzeczki (czarne i czerwone), borówki, banany, ananasy, jagody, grejpfruty, jabłka, jeżyny, kiwi, maliny, morele, mango, marakuje, pomarańcze, wiśnie i żurawinę. Duży wybór liofilizowanych owoców dostępny jest w sklepie online ze zdrową żywnością i bakaliami Promienie Słońca.

Jak i z czym jeść owoce liofilizowane?

Bogate w wartości odżywcze, minerały i witaminy owoce liofilizowane od Promienie Słońca są doskonałą przekąską samą w sobie. Można je chrupać (w rozsądnych ilościach) między posiłkami, jak również dodawać do śniadań, dań głównych i deserów. Jak i z czym jeść owoce liofilizowane? Przedstawiamy kilka pomysłów i propozycji, które posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Owoce liofilizowane na śniadanie

Pożywne owoce liofilizowane sprawdzą się znakomicie jako składnik śniadań. Zapewnią energię i witalność na długie godziny. Będą doskonałym dodatkiem do owsianek, jogurtów, musli, smoothie, koktajli czy płatków śniadaniowych. Urozmaicą również posiłki na bazie pożywnej kaszy dostępnej tutaj.

Dodatek do deserów i wypieków

Owoce liofilizowane będą wspaniałym dodatkiem do ciast i wypieków (w tym drożdżowych, bez i tortów oraz ciast bez pieczenia), a także różnych deserów (na przykład lodów). Potrawy zyskają nie tylko walory smakowe i piękny wygląd, ale też cenne wartości odżywcze.

Składnik zdrowych i pożywnych sałatek

Z wykorzystaniem owoców w formie liofilizowanej można przygotować pyszne i zdrowe sałatki. Sprawdzą się doskonale na przykład w towarzystwie orzechów włoskich, czerwonej cebuli, grillowanego kurczaka, sera feta i ulubionego dressingu.

Owoce liofilizowane do herbaty i lemoniady

Lemoniada to wspaniały napój, szczególnie ceniony w sezonie letnim, kiedy w sklepach dostępnych jest wiele różnych świeżych owoców. Dzięki produktom liofilizowanym z wyjątkowego smaku lemoniady można korzystać również zimą. Owoce poddane suszeniu sublimacyjnemu będą również doskonałym dodatkiem do herbaty, która zyska dzięki nim wyjątkowy smak i aromat. Naturalny kształt i barwa liofilizowanych owoców pozwalają też na wykorzystywanie ich do ozdabiania koktajli.