Porady - branża spożywcza
wtorek, 19 grudnia 2023 12:47
Przegląd Spożywczy

Noże japońskie przeznaczone do kuchni są chętnie wybierane przez klientów z całego świata. Za ich zakupem przemawia przede wszystkim to, że są bardzo ostre i trwałe. To jednak tylko kilka z licznych zalet japońskich noży kuchennych. Jeżeli zastanawiasz się, czy warto zamówić tego typu komplet noży do swojej kuchni, koniecznie zapoznaj się z naszym artykułem.
- Dlaczego warto kupować noże japońskie?
- Popularne japońskie noże kuchenne
- Gdzie można zamówić wysokiej jakości noże do kuchni?
Znajdziesz tu również informacje na temat popularnych rodzajów noży oraz dowiesz się, do czego można je wykorzystać, aby uzyskać najlepszy efekt. Nawet jeżeli takie określenia jak noże Santoku czy noże Satake nic Ci nie mówią, to po lekturze tego tekstu bez problemu odróżnisz je od noży typu Nakiri lub Usuba.
Dlaczego warto kupować noże japońskie?
Niezależnie od tego, czy potrzebne są noże do krojenia warzyw, sera czy też krojenia mięsa, porządne noże w różnych kształtach zdecydowanie ułatwią przygotowywanie posiłków. Za wyborem japońskich noży przemawiają następujące argumenty:
- doskonałą ostrość - japońskie noże dają możliwość precyzyjnego i szybkiego krojenia nawet twardych produktów, co wynika z zastosowania wysokiej jakości stali oraz nowoczesnej technologii produkcji,
- wysoka trwałość - porządne noże japońskie postrzegane są jako wyjątkowo trwałe, dzięki czemu bez problemu posłużą nawet przez wiele lat. Dodatkowo dzięki zastosowaniu doskonałej stali, noże są odporne na korozję oraz drobne uszkodzenia mechaniczne,
- estety i jakość wykonania - w przeciwieństwie do noży z innych krajów, te japońskie wyróżniają się świetną estetyką. Z pewnością wpływa na to stosowanie materiałów typu starannie wybrane drewno i stal damasceńska.
Komfort wynikający z używania japońskich noży docenią wszystkie osoby, które lubią samodzielnie przygotowywać posiłki.
Popularne japońskie noże kuchenne
Oferta japońskich noży kuchennych jest bardzo zróżnicowana, dzięki czemu każdy może wybrać dla siebie idealnie dopasowany produkt. Do najpopularniejszych należą między innymi:
- uniwersalny nóż Gyutou, który doskonale nadaje się do krojenia, szatkowania i siekania, dzięki czemu sprawdzi się jako nóż szefa kuchni,
- nóż kuchenny Santoku - wykorzystuje się go do krojenia owoców morza, ryb oraz mięsa,
- nóż Nakiri - idealny do warzyw, szczególnie jeżeli trzeba pokroić je w kostkę lub na cienkie plasterki,
- nóż do warzyw Usuba - wypukłe ostrze pozwala uzyskać jeszcze cieńsze plasterki niż w przypadku noża Nakiri.
Jeżeli natomiast chodzi o polecanych producentów japońskich noży, warto wspomnieć o ofercie następujących marek:
- noże Bunmei - bardzo dobre noże, które spełnią oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów.
- noże Mcusta Zanmai - jedne z najbardziej prestiżowych noży kuchennych z Japonii.
- noże Satake - wysokiej jakości noże z rękojeścią z drewna lub kompozytu. Co ciekawe odpowiedzialna za nie firma działa w branży już od ponad 100 lat.
- noże Tojiro - produkowane w Japonii już od ponad 50 lat, dostępne w przeróżnych rodzajach i rozmiarach.
Gdzie można zamówić wysokiej jakości noże do kuchni?
Warto również pamiętać, że dobre noże kuchenne to doskonały pomysł na prezent, szczególnie że wiele osób jest niezadowolonych z ostrości lub jakości wykorzystywanych na co dzień noży. Jeżeli więc chcesz kupić wysokiej jakości japońskie noże dla siebie lub bliskiej osoby, koniecznie zapoznaj się z ofertą sklepu https://sushi-sklep.pl/. Znajdziesz tu wszystkie wspomniane rodzaje noży, a także noże Global oraz wiele innych produktów od najlepszych producentów.