Białko jest niezwykle ważnym składnikiem naszej diety, szczególnie dla osób aktywnych fizycznie. Pełni ono kluczową rolę w budowie i regeneracji tkanek, wzmocnieniu układu odpornościowego oraz zapewnieniu odpowiedniego funkcjonowania organizmu.
Białko to jedno z trzech podstawowych składników odżywczych obecnych w diecie, obok węglowodanów i tłuszczów. Jest niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Za co jest odpowiedzialne?
Białka dzielą się na białka pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Białka zwierzęce można znaleźć w mięsie (drób, wieprzowina i wołowina), jajach, nabiale, rybach i owocach morza (tuńczyk, łosoś, dorsz, krewetki), które oprócz błonnika są bogate także w zdrowe tłuszcze omega-3.
Natomiast białka roślinne obecne są w roślinach strączkowych (fasola, soczewica, ciecierzyca), orzechach, nasionach, soi, zbożach i produktach zbożowych.
Białka zwierzęce często są bogatsze w niezbędne dla organizmu aminokwasy, jednak wybór najlepszych białek zależy od indywidualnych preferencji organizmu, dlatego warto skonsultować się z dietetykiem w celu dostosowania diety do jednostkowych potrzeb i celów.
Przyswajalność białka zależy od wielu czynników. Białko przyswaja się w różnym stopniu, co wynika ze strawności poszczególnych produktów oraz ich doboru. Co zrobić, aby zwiększyć jego przyswajalność?
Więcej na temat białka, gdzie je znaleźć i jak poprawić proces wchłaniania, dowiesz się na blogu Body Chief. Oprócz artykułów warto zwrócić uwagę na ich ofertę cateringową dostępną w ponad 1200 lokalizacjach w całej Polsce. Może to właśnie jedna z diet pudełkowych Body Chief okaże się tą idealną dla twojego zdrowia i sylwetki!