Reklama #Danio
Białko jest kluczowe dla zbilansowanej diety, zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Układając nasze diety, powinniśmy uwzględnić w nich nasze zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy. Zobacz, z jakich produktów przygotujesz pyszne i bogate w białko śniadanie!
Pierwszy posiłek jest przez wiele osób uznawany za najważniejszy. Jeśli szukasz źródeł pełnowartościowego białka, które dodadzą Ci energii, spróbuj dodawać do swojego śniadania:
*Danio ma lekką konsystencję i jest pożywne, bo jest bogate w białko.
Jeśli brakuje Ci inspiracji na pożywne, bogate w białko śniadania, wypróbuj przepisy takie jak:
Omlet z warzywami - Kiedy urozmaicisz klasyczny omlet dodatkiem warzyw, to dostarczysz swojemu organizmowi nie tylko białka, ale także solidnej dawki witamin.
Owsianka z dodatkiem nasion chia i orzechów - Jeśli chcesz zwiększyć wartość odżywczą swojej owsianki, dodaj do niej nasiona chia i orzechy, które zapewnią dodatkową porcję białka i dostarczą Ci niezbędnych tłuszczów i minerałów.
Granola z serkiem homogenizowanym Danio - Połącz homogenizowany serek Danio z granolą pełną błonnika i ulubionymi owocami, które dostarczą Ci witamin, a śniadanie będzie nie tylko pożywne (dzięki zawartości białka), ale też pysznie chrupiące.
Kanapka z łososiem i awokado - To fantastyczny pomysł na szybkie śniadanie. Zarówno łosoś, jak i awokado zawierają istotne w prawidłowej diecie tłuszcze nienasycone, w tym niezbędne do prawidłowego funkcjonowania kwasy omega 3. Do kanapki warto wykorzystać pieczywo pełnoziarniste, które jest korzystniejsze pod względem wartości odżywczych od białego pieczywa wypiekanego na oczyszczonej mące pszennej.
Te śniadania są pyszne i pożywne, dostarczą Ci niezbędnych składników odżywczych na dobry początek dnia.
1. Kunachowicz, H., Przygoda, B., Iwanow, K., & Nadolna, I. (2017). Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw. PZH NARODOWY INSTYTUT ZDROWIA PUBLICZNEGO
2. Kunachowicz, H., Przygoda, B., Iwanow, K., & Nadolna, I. (2017). Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw. PZH NARODOWY INSTYTUT ZDROWIA PUBLICZNEGO
3. Borowiec-Potega A., (2010) Błonnik i jego ważna rola w prawidłowym trawieniu, Ekonatura, nr 03, s.8.
4. Kunachowicz, H., Przygoda, B., Iwanow, K., & Nadolna, I. (2017). Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw. PZH NARODOWY INSTYTUT ZDROWIA PUBLICZNEGO
5. Kunachowicz, H., Przygoda, B., Iwanow, K., & Nadolna, I. (2017). Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw. PZH NARODOWY INSTYTUT ZDROWIA PUBLICZNEGO