Nie od dziś wiadomo, że ryba może być pysznym i pełnowartościowym posiłkiem. Warto wprowadzić ją do swojej diety. Aby ryba zyskała wyjątkowy smak, z powodzeniem można dodawać do niej różne przyprawy. Niesamowite jest to, jak mały dodatek przypraw może zmienić smak ryby i wydobyć z niej to co najlepsze. Śmiało dodawajmy więc zioła i przyprawy do ryb. Prócz wspaniałego smaku, dostarczymy też sobie wielu witamin i składników odżywczych. Na zdrowie!
Wybór ziół i przypraw do ryby jest dziś naprawdę ogromny. W sklepie z przyprawami znajdziemy więc bez problemu wszystko, czego potrzebujemy. A nawet więcej. Jeśli zastanawiamy się, co dodać do ryby, warto postawić na sprawdzone klasyki. Są to takie przyprawy, które dobrze zgrają się z rybą, bez względu na jej gatunek. Śmiało do koszyka możemy więc wrzucać pietruszkę, koperek, tymianek, bazylię, szałwię oraz oregano. To zioła kuchni śródziemnomorskiej – doskonałe przyprawy do ryby. Nawet jeśli nie mamy doświadczenia w przygotowywaniu ryb, z nimi wyjdzie pyszna.
Wiele osób nie wyobraża sobie ryby bez tych dwóch dodatków. Aromatyczny czosnek i orzeźwiająca cytryna wydobywają to, co najlepsze ze smaku ryb. Nie ważne czy będzie to łosoś, dorsz, czy też jakikolwiek inny gatunek. Cytryna i czosnek najczęściej podawane są świeże. Można jednak nieco zmodyfikować swoje dania. W tym celu warto odwiedzić sklep z przyprawami. Znajdziemy tam suszony czosnek, który jest nieco delikatniejszy od świeżego. Idealny dla tych, którzy lubią smak czosnku, ale świeży jest dla nich zbyt aromatyczny i ostry w smaku. Zamiast owoców cytryny możemy zaś dodać przyprawę w orientalnym stylu. Mowa o trawie cytrynowej. Nada ona rybie cytrusowy posmak, jednak z nutą egzotycznych smaków. Warto spróbować! To nieco niestandardowe, ale pasujące przyprawy do ryby.
Szukając przypraw do ryby, możemy też znaleźć liczne mieszanki ziołowe. To ciekawa propozycja. Szczególnie dla wszystkich, którzy zamiast eksperymentów kulinarnych wolą gotowe rozwiązania. Co znajdziemy w takich produktach? Przyprawy takie jak pieprz, sól, suszony czosnek, suszone pomidory, papryka. Nie zabraknie w nich też ziół – oregano, majeranek, koperek, tymianek, bazylia. Dzięki takiej mieszance wiemy, że ryba wyjdzie smaczna i dobrze doprawiona.
Szczególnie w sezonie letnim, warto dodawać do ryb świeże zioła. Tak samo jak suszone, podkreślą smak ryby i dostarczą organizmowi cennych składników odżywczych. Najlepiej sprawdzą się koperek lub natka pietruszki. Szczególnie te z własnego ogródka. Śmiało możemy też dodać listki bazylii, kolendrę, szałwię lub cząber.
Posiłki z rybą mogą być najróżniejsze. Zapewne każdy ma swój ulubiony. Smażona ryba kojarzy się z wakacjami nad morzem, karp ze świętami Bożego Narodzenia. Łosoś to danie dla prawdziwych smakoszy, zaś fani lekkiej kuchni z pewnością docenią dorsza. Smażona, pieczona, gotowana. W panierce, marynacie, zalewie, sosie. Możliwości jest naprawdę wiele. Tak samo jak przypraw do ryby. Dzięki nim danie może diametralnie zmienić swój charakter. Warto więc eksperymentować w kuchni. Wracać do ulubionych smaków, a także próbować nowych. Jedzmy ryby!