W kuchennych szafkach znajdują się produkty spożywcze, które są nie lada gratką dla wielu szkodników. Jednym z najczęściej spotykanych owadów żerujących w naszych mieszkaniach jest mól spożywczy. Ten gatunek rozmnaża się bardzo szybko i może w krótkim czasie zanieczyścić wszystkie zgromadzone zapasy. Skąd biorą się mole w domowej kuchni? Jak walczyć z tymi szkodnikami? Co zrobić, żeby mole spożywcze nie dostały się do naszego jedzenia? Sprawdź!
Wbrew pozorom mole spożywcze bardzo rzadko wlatują do naszego mieszkania tak jak np. zwykłe ćmy. Te szkodniki zwykle przynosimy ze sobą razem z zakupami. Zakłady produkcyjne oraz magazyny i hale, gdzie przechowuje się produkty spożywcze, to prawdziwy raj dla wielu szkodników.
Z takich miejsc towary trafiają na sklepowe półki, a potem do naszych koszyków. Nic więc dziwnego, że to właśnie w świeżo zakupionej kaszy, mące czy płatkach możemy znaleźć nieproszonych gości. Dlatego warto zawsze bardzo dokładnie przeglądać wszystkie zakupione suche produkty i wypatrywać larw moli spożywczych.
W naszym domu mogą pojawić się różne szkodniki. Dlatego warto znać wygląd mola spożywczego, aby móc od razu zareagować, gdy zobaczymy go w kuchni. Mól spożywczy często jest mylony z molem włosienniczkiem, czyli molem odzieżowym. Są to jednak dwa zupełnie inne gatunki owadów, które żerują też na innych produktach.
Jak więc rozpoznać dorosłe owady oraz larwy mola spożywczego? Najczęściej spotykanymi gatunkami tego szkodnika są mklik mączny i omacnica spichrzanka.
Mklik mączny – charakterystyka:
Omacnica spichrzanka – charakterystyka:
Wszystkie odmiany mola spożywczego składają jaja w sypkich produktach. Takie jedzenie zmienia kolor i zapach, widać w nim grudki, a dodatkowo bardzo często widoczne są też charakterystyczne nici (cienka pajęczynka), z których owady wiją kokony.
Jaj tego szkodnika nie da się zobaczyć gołym okiem, za to larwy można już łatwo zauważyć: są białawe i mają długość kilku milimetrów. Co ciekawe, gąsienice są na tyle silne, że są w stanie nawet przegryźć folię chroniącą produkty spożywcze! Znajdziemy je zwykle za szafkami lub w ich tylnej części.
Walkę z molami spożywczymi i ich larwami warto rozpocząć od kilku ważnych kroków.
Krok 1: Wyrzuć wszystkie produkty skażone jajami i larwami mola
Niestety jedzenie, w którym żyją owady, nie jest już zdatne do spożycia i należy się go pozbyć. To właśnie w suchych produktach znajdują się jaja i larwy, które mogą przetrwać w niekorzystnych warunkach nawet całe tygodnie. Dlatego właśnie tak ważne jest, aby wyrzucić wszystkie otwarte kasze, mąki, płatki, ryż itd.
Warto też obejrzeć fabrycznie zapakowane produkty i poszukać uszkodzeń na opakowaniu. Larwy są w stanie przegryźć plastik i dostać się do środka! Wszystkie produkty, na których znajdują się nitki moli spożywczych, też muszą trafić do kosza. Usuwanie samych pajęczynek nic nie da! Wszystkie produkty przeznaczone do wyrzucenia trzeba od razu wynieść na śmietnik.
Krok 2: Czas na dokładne mycie szafek!
Wszystkie szafki kuchenne trzeba dokładnie umyć. Ważne jest, aby nie omijać rogów – to właśnie tam lubią się ukrywać jaja moli. Dla pewności szafki po umyciu można jeszcze odkurzyć. Należy jednak pamiętać, żeby pozbyć się worka z odkurzacza i wynieść go od razu na śmietnik. Żadna rzecz, w której mogą nadal znajdować się jaja moli, nie może zostać w domu!
Nie zaleca się mycia szafek agresywnymi środkami. Aplikowanie takich preparatów w miejsca, gdzie przechowuje się żywność, jest ryzykowne. Najlepiej postawić na wodę z mydłem lub płynem do mycia naczyń albo specjalistyczny środek, bezpieczny w kontakcie z żywnością.
Krok 3: Zrób domowe odstraszacze na mole spożywcze
Pomocne podczas pozbywania się szkodników będą domowe odstraszacze na mole. Można je zrobić w formie saszetek umieszczonych w szafie lub roztworu, którym spryskamy szafki.
Do specjalnej mikstury do rozpylenia w szafie będziemy potrzebować octu oraz olejków eterycznych, np. lawendowego, goździkowego czy eukaliptusowego. Ocet należy zmieszać z kilkoma kroplami każdego z olejków. Następnie spryskujemy szafki takim roztworem i czekamy do wyschnięcia.
Dobrze sprawdzają się też saszetki z przyprawami lub ziołami, za którymi mole nie przepadają. Do takich saszetek można włożyć np. liść laurowy, goździki, ziele angielskie, lawendę czy wanilię. Dobrze zadziała też suszona skórka z któregoś z cytrusów albo saszetka wypełniona tytoniem. Takie domowe odstraszacze należy położyć w szafce, gdzie przechowujemy sypkie produkty.
Zobacz także: Domowe sposoby na wytępienie moli spożywczych.
Krok 4: Sięgnij po specjalistyczne pułapki na mole
Wiele osób stara się zabijać jak najwięcej dorosłych moli, ale to nieskuteczna metoda. Tylko niektóre motyle opuszczają szafki i ciemne zakamarki, więc nie ma szans na zabicie wszystkich osobników. Dlatego warto sięgnąć po specjalne pułapki na mole, nasączone feromonami.
Sporą popularność zdobyły specjalne pułapki na owady i są one jednym ze skutecznych sposobów na pozbycie się moli spożywczych. Taka pułapka przypomina dobrze znane wszystkim lepy na muchy. Plastry są pokryte warstwą kleju na obu stronach, dzięki czemu łatwo jest je przykleić np. do szafek w kuchni. Co ważne, takie pułapki są bezpieczne dla naszego zdrowia.
Druga klejąca strona zawiera specjalne feromony, które wabią dorosłe osobniki. Owad złapany przez taką pułapkę nie może się poruszyć ani odlecieć, więc po jakimś czasie zdycha. Takie sukcesywne wyłapywanie owadów sprawia, że mole spożywcze mają coraz mniejszą szansę na złożenie jaj. Dzięki temu ich kolonia powoli wymiera.
To jeden z najskuteczniejszych sposobów na pozbycie się moli spożywczych z kuchni, ale warto go stosować razem z wcześniej wymienionymi metodami. Tym sposobem o wiele szybciej pozbędziemy się szkodników z jedzenia.
Wiele osób zastanawia się, jak pozbyć się moli spożywczych albo jak wytępić larwy moli spożywczych. Jednak sama walka ze szkodnikami to tylko połowa sukcesu. Bardzo ważne jest zapobieganie ich nawrotom! Co zrobić, żeby mole więcej nie pojawiły się w kuchni?
Te proste działania pomogą ustrzec się przed inwazją moli spożywczych i ochronić zgromadzone zapasy.