Porady - branża spożywcza

Bakalie to suszone owoce i orzechy, które mogą stanowić samodzielny przysmak lub być dodawane do wypieków, sałatek, czy muesli. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych dostarczają organizmowi mnóstwo potrzebnych witamin i minerałów. Jakie bakalie są szczególnie ważne dla zdrowia i świetnie sprawdzają się w kuchni?

 

Dlaczego warto wprowadzić do swojej diety bakalie?

Bakalie to świetne uzupełnienie codziennej diety, te zdrowe produkty spożywcze obfitują w:

  • błonnik pokarmowy,
  • magnez,
  • potas,
  • fosfor,
  • selen, wapń,
  • kwas foliowy,
  • witaminę A i E,
  • witaminy z grupy B,
  • kwasy omega–3.

Regularne spożywanie bakalii wspiera pracę mózgu (szczególnie pamięć i koncentrację) i wspomaga funkcjonowanie układu trawiennego. Przykładowo, śliwki suszone to remedium na zaparcia, dzięki obecności pektyn ułatwiają wypróżnianie. Z kolei orzechy zmniejszają ryzyko zawału serca, cukrzycy typu 2 i chronią przed niektórymi nowotworami. Natomiast częste spożywanie migdałów chroni przed rozwojem miażdżycy, wpływa też pozytywnie na układ oddechowy i kostny.

Jeśli zależy Ci na zdrowiu, sięgaj po ekologiczne bakalie, które oferuje m.in. nasz sklep z bakaliami. Dlaczego warto wybrać właśnie te produkty? Tzw. bakalie bio pochodzą z kontrolowanych upraw i posiadają certyfikaty świadczące o ich wysokiej jakości.

Najzdrowsze bakalie – orzechy, rodzynki, suszone śliwki i migdały

Bez wątpienia najcenniejszym rodzajem bakalii są orzechy. Szczególnie korzystny wpływ na zdrowie dzieci i dorosłych mają:

  • orzechy brazylijskie – poprawiają pracę mózgu, wspomagają potencję, wzmacniają odporność organizmu,
  • nerkowce – niwelują zmęczenie, regulują wydzielanie sebum, wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego,
  • orzeszki pinii – hamują apetyt, przyspieszają regenerację organizmu,
  • orzechy laskowe – działają pozytywnie na urodę, zapobiegają nadciśnieniu i zakrzepom,
  • migdały – wspierają pracę układu odpornościowego i nerwowego.

Nie sposób nie wspomnieć również o suszonych owocach. Jak już wspomnieliśmy wcześniej, suszone śliwki przynoszą ulgę przy problemach trawiennych. Z kolei rodzynki usprawniają funkcjonowanie mózgu i obniżają ciśnienie krwi. Ze względu na wysoki poziom żelaza są polecane w profilaktyce przeciwko anemii.

Do jakich dań pasują bakalie?

Bakalie mogą urozmaicać niemal każdy deser. Możesz dodawać je do lodów, ciast, ciasteczek, tortów, naleśników. Wiele osób wykorzystuje bakalie podczas przyrządzania sałatek, muesli lub spożywa solo, jako zdrową alternatywę dla chipsów, żelek, czy frytek. Suszone owoce mogą stanowić znakomitą bazę do kompotów lub być składnikiem sycących koktajlów.

Chcesz kupić ekologiczne bakalie? Sklep Frutavita to skarbnica najsmaczniejszych bakalii z całego świata! Wiedz, że frutavita.pl to coś więcej, niż zwykły sklep z orzechami. Nasza praca, to nasza pasja, nieustannie poszerzamy asortyment, by wyjść naprzeciw oczekiwań wszystkich Klientów. Znajdziesz tu certyfikowaną, zdrową żywność od najlepszych producentów na rynku.