Przyglądając się asortymentowi poszczególnych sklepów spożywczych, można zauważyć, że wśród klasycznych, dobrze każdemu znanych produktów pojawiają się również ich inne wersje, pozbawione glutenu. Produkty gluten free na stałe weszły już do diety wielu Polaków. Można jednak pytanie, czy z konieczności, czy z wyboru.
Będący mieszaniną białek roślinnych gluten, jest źródłem wielu problemów gastrycznych. Przeciętny człowiek, który dobrze toleruje go w swojej diecie, nie ma powodu do zrezygnowania z zawierających go produktów. Jednak coraz więcej osób, które miewają problemy z żołądkiem, trawieniem lub metabolizmem, w pierwszej kolejności odstawia produkty zawierające gluten.
Dieta bezglutenowa nie jest już czymś dziwnym. Utrzymujący ją ludzie eliminują ze swojej diety gluten i wybierają jedynie produkty gluten free, a więc te pozbawione całkowicie białek roślinnych z tej grupy. Zatem w diecie bezglutenowej kluczowa jest eliminacja artykułów spożywczych zawierających gluten - produkty zbożowe z pszenicy, żyta czy jęczmienia są więc zabronione, podobnie jak wszelkiego typu żywność mogąca zawierać nawet śladowe ilości tych zbóż. Obecnie produkty bezglutenowe są coraz popularniejsze, dlatego osoby cierpiące z powodu nietolerancji glutenu, alergii na to białko lub celiakii, mogą bez problemu kupić potrzebne do utrzymania prawidłowej diety produkty.
Utrzymywanie diety bezglutenowej wymaga samodyscypliny i uwagi, ponieważ gluten jest zawarty w wielu produktach, w których teoretycznie nie powinno go być w ogóle. Przy produkcji niektórych artykułów spożywczych istnieje ryzyko zanieczyszczenia glutenem, dlatego producenci umieszczają na opakowaniu informację, według której ich produkt może zawierać śladowe ilości glutenu. Aby uniknąć konieczności sprawdzania etykiet, najlepiej robić zakupy w wyspecjalizowanych sklepach, w których żywność bezglutenowa pochodzi z pewnego źródła. Takie produkty można znaleźć na stronie www.zdrowamicha.pl.
O ile śladowe ilości glutenu nie zrobią krzywdy komuś, kto na drodze własnej decyzji chce wyeliminować gluten z diety, o tyle osoby, które nie metabolizują odpowiednio glutenu, powinny kategorycznie wystrzegać się spożywania tego białka. Dla nich stosowanie diety bezglutenowej jest koniecznością, a jej porzucenie lub nawet czasowe nieprzestrzeganie może skończyć się poważnymi problemami zdrowotnymi.
Rozpoczynając dietę bezglutenową, wiele osób ma problem z wyborem odpowiednich produktów - powszechnie dostępne makarony bezglutenowe czy bezglutenowe słodkości to za mało, aby utrzymać zdrową dietę. Lista produktów bezglutenowych jest znacznie dłuższa, a znajdują się na niej nie tylko artykuły, które same w sobie nie zawierają glutenu, jak warzywa czy owoce, ale również klasyczne produkty w "nowoczesnej" wersji. Na stronie https://zdrowamicha.pl/pl/menu/produkty-100.html można więc kupić chleb bezglutenowy, idealny dla osób z nietolerancją glutenu czy celiakią, bezglutenowy sos sojowy, czy ciasta i przekąski przyrządzone ze zbóż naturalnie bezglutenowych. Kupując żywność w takich miejscach, można mieć pewność, że każdy produkt bezglutenowy rzeczywiście nie zawiera glutenu, i może być bez obaw spożywany przez osoby na diecie bezglutenowej.
Niezależnie od tego, czy gluten został wyeliminowany z diety z konieczności czy z własnego wyboru, produkty gluten free świetnie zastąpią te klasyczne, które każdy spożywa niemal codziennie.