Porady - branża spożywcza

Włoskie akcenty w polskiej kuchni

Kuchnia włoska cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Chętnie sięgamy po oryginalne produkty prosto z Italii, stawiając te odznaczające się doskonałą jakością. To świetny sposób na urozmaicenie swojej codziennej diety – o ile ciężko, aby wszystkie jej składniki były produkowane we Włoszech, tak o pojedyncze akcenty wcale nie jest tak trudno! Przecież sery włoskie i przepyszne makarony zna (choćby ze słyszenia) każdy z nas. W tym artykule podpowiadamy, jakie włoskie produkty są warte uwagi, aby urozmaicić naszą tradycyjną dietę. Zapraszamy do lektury!

 

Doskonałe włoskie makarony

O najpopularniejszych włoskich daniach przeczytasz w artykule: https://portalmiasta.pl/najpopularniejsze-dania-kuchni-wloskiej. My dziś skupimy się na ich poszczególnych składnikach, które z powodzeniem zaadaptujesz do swojego tradycyjnego jadłospisu.

Jeśli do tej pory nie jadłeś makaronów z Włoch, ich smak może Cię zaskoczyć. Dostępne są w wielu różnorodnych kształtach, a powstają z największą dbałością o zachowanie tradycyjnych receptur, poszczególnych etapów wytwarzania i wysoką jakość ziaren, z których powstaje mąka. Ciekawostka – do autentycznych włoskich makaronów lepiej przylega sos, gdyż ich powierzchnia jest nieco bardziej chropowata.

Dodatkowa dobra wiadomość jest taka, że włoskie makarony dostępne są także w wersji bezglutenowej. Dlatego jeśli na co dzień odżywiasz się w taki sposób, nadal możesz kosztować autentycznych smaków Italii. Ułatwi Ci to sklep https://kuchnia-wloska.com.pl/category/makarony-wloskie.

Jeśli nie jesteś fanem makaronów, zwróć uwagę na włoskie gnocci. To przepyszne włoskie kluseczki, które można porównać do naszych polskich kopytek. Wyróżniają się jednak nieco innym kształtem. Można połączyć je z różnymi składnikami, dlatego bardzo łatwo dopasować je do właściwie każdego stylu odżywiania!

Trufle – uczta smaku dla podniebienia

Trufle można określić jako perły wśród składników, które mogą znaleźć się na naszym talerzu. Ich wyjątkowy aromat szybko zjednał sobie wielu fanów. Ten szczególny rodzaj grzybów dostępny jest pod wieloma postaciami. Wcale nie potrzeba ich dużo, aby potrawa zyskała ten niepowtarzalny smak.

Oliwa truflowa, cała trufla czy może pod postacią pasty? Ty wybierasz! Każda z tych opcji przyniesie Ci inne doznania smakowe. Może grać pierwsze skrzypce i stanowić główny smak dania lub tylko wydobywać i podkreślać jego smak.

Smakowite sery

Te przepyszne smaki nie do podrobienia doskonale łączą się z naszymi polskimi potrawami. Możesz wykorzystać je na wiele sposobów – do makaronów, sałatek czy wypieków. Jeśli nigdy nie próbowałeś włoskich serów, zacznij od parmezanu, który wyróżnia się bogatym aromatem. Sery włoskie cieszą się ogromną popularnością i istnieje spora szansa, że przypadnie do gustu także osobom, które nie przepadają za serami pleśniowymi. Natomiast z kremowego serka mascarpone wyczarujesz wyjątkowe desery!

Oliwki, czyli aromat nie do podrobienia

Lubisz oliwki? Bez względu na to, jak odpowiedziałeś, powinieneś spróbować tych prosto z Włoch. Ich smak dość mocno różni się dostępnych w Polskich sklepach. Oznacza to, że nawet jeśli sądzisz, że nie lubisz oliwek, możesz całkowicie zmienić zdanie po skosztowaniu tych oryginalnych!

Oliwki czarne lub zielone są świetną przekąską. Możesz zjeść je z krakersami i hummusem lub zrobić z nich smakowitą sałatkę. A fani serowych desek z pewnością chętnie dołączą je do swoich przepysznych kompozycji.

Oliwa z oliwek – podstawa w kuchni

Ciężko wyobrazić sobie przygotowywanie potraw bez odpowiednich źródeł tłuszczu. W tej roli doskonale sprawdzą się oryginalne włoskie oliwy extra vergine, które wyróżniają się doskonałym aromatem (a do tego są zdrowe!). Ich smak może się od różnić w zależności od miejsca, w którym powstaje dana oliwa, i obecnych w niej dodatków. Jednak jedno jest pewne – nie zastąpią go żadne inne odpowiedniki! Jest w stanie podkreślić sałatkę, a świetnie będzie smakować także z klasycznym makaronem.