Porady - branża spożywcza

Koktajl

Większość z nas ma taki schemat dnia: śniadanie, obiad, kolacja i w międzyczasie tu czarna kawka z mleczkiem i ciasteczko, tam jakiś chipsik wpadnie.

 

Znacie to? Eheeeem... Już wyobrażam sobie ten uśmiech, który pojawił się na Waszej twarzy, zwłaszcza przy części o ciasteczku :D No bo jak tu odmówić sobie słodyczy w ciągu dnia? Nie ma szans! Pyszne puszyste torty i ciasta z aksamitnymi kremami, puchate drożdżówki wypełnione po brzegi smakowitymi nadzieniami, chrupiące batoniki i rozpływające się w ustach czekoladki... Mogłabym tak wymieniać bez końca. A kiedy pojawia się ta kawka z ciasteczkiem? No właśnie najczęściej na drugie śniadanie. Ale czy to jest dobry wybór? Czy takie ciasteczko to pożywny posiłek, który pozwoli nam dotrwać do pory obiadowej? Raczej nie... Zapytasz mnie więc: To co zjeść żeby było zdrowo, sycąco i pożywnie? Otóż odpowiedź jest prosta -

 

KOKTAJLE!

Nie ma lepszego wyboru na drugie śniadanie niż smoothies. Wystarczy tylko blender i jesteś w stanie wyczarować przepyszny posiłek, który nie tylko dostarczy Ci najważniejszych witamin i minerałów, ale także będzie smakował równie dobrze co ciasteczko a pokusiłabym się nawet o stwierdzenie, że o wiele lepiej. Poza tym to świetna propozycja nie tylko dla dorosłych, ale również dla dzieci. Nie uwierzycie co byłam w stanie przemycić do koktajlu dla mojego półtorarocznego niejadka wraz ze słodkimi owocami. Ale do rzeczy! Z czego możemy zrobić smoothies? Zacznijmy od bazy, czyli płynu. Tutaj możliwości jest naprawdę mnóstwo. Zaczynając od zwykłej wody mineralnej albo filtrowanej, kończąc na jogurcie naturalnym. Mile widziane są soki owocowe, mleko krowie lub roślinne, maślanka, kefir, do wyboru do koloru. Co dalej? Wrzucamy do blendera ulubione owoce. Świetnym rozwiązaniem są tutaj owoce jagodowe takie jak maliny, truskawki, borówki. Oprócz tego możemy dodać nasze polskie jabłka czy też gruszki. Ale i owoce cytrusowe też się świetnie sprawdzą. Egzotyczny ananas, słodki banan, soczyste pomarańcze. Warto też poeksperymentować i do naszego smoothie wykorzystać warzywa. Koktajle z dodatkiem dyni, buraczka czy też selera naciowego mogą być naprawdę pyszne! Szpinak, jarmuż to jeszcze lepszy wybór. A jaka to skarbnica witamin! Powiesz teraz: Ale jak mam się 'najeść' takim koktajlem? Otóż, jeśli smoothie ma być bardziej sycące, do kielicha blendera wystarczy dorzucić płatki owsiane czy też jaglane, ugotowaną kaszę jaglaną, wszelkiego rodzaju orzechy, siemię lniane, nasiona chia, nasiona konopi łuskane itp. Możliwości jest multum.

A co jeśli koktajl będzie dla nas nie wystarczająco słodki? Co wybrać, aby nadal było zdrowo, ale i pysznie? Tu na ratunek przychodzi miód, suszone owoce (daktyle, śliwki), czy wspomniany już wcześniej banan. Tak naprawdę jedynie co nas ogranicza w tworzeniu pysznych koktajli to nasza pomysłowość. Nie byłabym jednak sobą gdybym nie podzieliła się z Wami moimi ulubionymi przepisami.

Ananasowy espres - pyszny, kremowy, sycący, mogłabym wymieniać bez końca, ale do sedna.

Co potrzebujecie?

  • Szklanka mleka (polecam owsiane)
  • Duża garść szpinaku
  • 5 suszonych daktyli
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • Duży banan
  • Ćwiartka dojrzałego ananasa

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera no i Voila! Idealny koktajl na drugie śniadanie gotowy.

Smoothie orzechowo-owocowe - nie znam nikogo komu ta propozycja by nie smakowała a uwierzcie, że testowałam to smoothie już chyba na wszystkich znajomych.

Przygotujcie:

  • Szklankę mleka
  • Garść orzechów laskowych
  • Dużego banana
  • Pół gruszki
  • 1 łyżkę 'prawdziwego' kakao
  • Szczyptę cynamonu

Myślę, że moje propozycje przypadną Wam do gustu i tak jak ja w końcu uznacie, że dzień bez koktajlu na drugie śniadanie to dzień stracony! ;) Powodzenia w tworzeniu nowych unikalnych receptur. Nie zapomnijcie się tylko nimi podzielić z innymi. Tak jak już wspomniałam wcześniej, tutaj nie ma żadnych ograniczeń, przede wszystkim liczy się Wasza kreatywność.

Powodzenia i smacznego!

Autor: https://bgcatering.pl/