Porady - branża spożywcza

wypieki z rabarbarem

Ciasta z sezonowymi owocami to hit letnich spotkań. Są pyszne i zdrowe, a przy tym często wyglądają świetnie. Jeśli jesteś na diecie lub pilnujesz kalorii – nie martw się. Nie musisz całkowicie rezygnować z letnich wypieków. Wystarczy, że lekko zmodyfikujesz składniki, a Twoje wypieki będą nie tylko pyszne, ale również lekkostrawne i idealne dla tych, którzy nie mogą sobie pozwolić na zjedzenie tradycyjnych ciast.

Mąka pełnoziarnista i płatki jaglane to produkty, które powinny na stałe zagościć w Twojej kuchni, jeśli pragniesz się zdrowo odżywiać i dbać o swoje zdrowie i samopoczucie.

 

Ciasto z rabarbarem to smak dzieciństwa. Te pyszne i zdrowe owoce zawierają dużą ilość witamin i składników, dlatego tak ważne jest włączanie ich do codziennej diety. Jeśli rabarbar połączymy ze smakiem pysznego ciasta otrzymamy nietypowe, ale jakże smaczne połączenie. Tarta z rabarbarem, kruche ciasto z rabarbarem czy ciasto drożdżowe z rabarbarem? Poznaj nasz przepis na pyszny, lekki deser.

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą:

Składniki:

Ciasto:

  • schłodzone masło - 200 g
  • mąka razowa - 380 g
  • cukier puder – 4 łyżki
  • 4 żółtka

Nadzienie:

  • bułka tarta - 3 łyżki
  • pokrojony rabarbar - 1kg
  • cukier – 1 szklanka
  • skórka tarta z ½ cytryny
  • mąka ziemniaczana – 40 g
  • woda – 1/3 szklanki

Beza:

  • białka - 5 sztuk
  • cukier –300 g
  • cynamon do posypania

Przygotowanie:

Przygotowanie zaczynamy od zasypania rabarbaru ¾ cukru i odstawienia na 2 godziny.

Do miski wsypujemy mąką, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i wymieszać. Schłodzone masło zcieramy na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Kolejno ciasto dzielimy na 2 części i obie zawijamy w folię spożywczą. Mniejszą część wstawiamy do zamrażalnika, a drugą na 40 minut do lodówki.

Ciasto z lodówki krótko zagniatamy i podsypując mąką rozwałkowujemy na okrągło o średnicy 28 cm. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy rozwałkowane ciasto. Nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 200C przez około 20-25 minut.

Teraz możemy zabrać się za przygotowanie nadzienia. Rabarbar odsączamy i przekładamy do garnka, dodajemy ¼ szklanki cukru i dodajemy pokrojone truskawki. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż rabarbar zmięknie. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 1/3 szklanki wody i dodajemy ją do rabarbaru. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia na około 20 minut.

Podpieczony spód posypujemy równomiernie bułką tartą, a na wierzch wykładamy masę rabarbarową, wyrównujemy. Ciasto, które było w zamrażalniku zcieramy na tarce z grubymi oczkami i posypujemy nim wierzch ciasta w blaszce. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut, aż się przyrumieni.

Teraz możemy zająć się przygotowaniem bezy. Białka ubijamy na sztywną pianę i po łyżce, stopniowo dodajemy cukier. Po dodaniu cukru ubijamy jeszcze przez 5 minut. Bezę wykładamy na ciasto w blaszce. Posypujemy cynamonem i wstawiamy do piekarnika. Bezę suszymy w 110 stopniach, na funkcji termoobieg przez 2 godziny. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!