Lśniące sztućce to marzenie wielu punktów gastronomicznych. Każdy lokal, zarówno renomowana restauracja, jak i uliczna kawiarnia, powinien dbać o odpowiednią estetykę łyżek, widelców i noży. Ręczna polerka sztućców jest nie tylko niehigieniczna, ale i generuje spore koszty - zajmuje dużo czasu i energii oddelegowanego pracownika. Tam gdzie człowiek nie może - albo nie chcę - wyślę maszynę. Czym więc są i jak działają maszyny do polerowania? Dlaczego warto zadbać o wypolerowane sztućce?
Wraz z biegiem czasu standard w gastronomii znacznie się poprawił. Coraz więcej osób korzysta z lokali gastronomicznych. Wzmaga to konkurencję między właścicielami punktów. Aby odnieść sukces nie wystarczy już tylko serwować pyszne posiłki, ale trzeba zadbać o najmniejsze detale. Wprawne oko klienta zauważy plamy po wodzie na nożach, widelcach i łyżkach. Chociaż sztućce będą czyste, to jednak takie zabrudzenia mogą budzić wątpliwości, a te łatwo przekuć w negatywne komentarze chociażby w internecie. Odpowiednie przygotowanie sztućców staje się, w związku z tego typu zagrożeniami, obowiązkiem.
Jak już wspomnieliśmy, ręczne czyszczenie i polerowanie sztućców po wyciągnięciu ich ze zmywarki gastronomicznej jest procesem czasochłonnym. Polerka do sztućców lub inaczej maszyna do polerowania może w dużym stopniu zoptymalizować cały proces. Na rynku można znaleźć wiele różnych urządzeń, które dadzą możliwość skutecznego wypolerowania sztućców. Wydajność polerek do sztućów może wynosić od 3000 sztuk do 8000 sztuk na godzinę. Nawet najszybszy pracownik nie byłby w stanie wyczyścić takiej ilości w ciągu jednej godziny.
Maszyny do polerowania zwykle nie należą do skomplikowanych w obsłudze. Mokre naczynia, wyciągnięte ze zmywarki, należy umieścić w odpowiednim podajniku. Najczęściej jest on wypełniony specjalnym granulatem pochodzenia organicznego. Proces polerowania odbywa się poprzez przemieszczanie się granulatu w komorze. Dzięki temu wilgoć jest wchłaniana przez granulat.
Polerka tego typu świetnie nadaje się do sztućców wykonanych ze stali nierdzewnej lub innych szlachetnych materiałów. Polerki gastronomiczne posiadają specjalne lampy UV, które dodatkowo sterylizują wysuszone i wypolerowane sztućce. Po wyciągnięciu sztućców z maszyny do polerowania, są one dokładnie wysuszone, mają połysk oraz nadają się od razu do użycia. Analogiczne funkcje posiadają niektóre zmywarki gastronomiczne.
Maszyny do polerowania różnią się między sobą przede wszystkim pod względem stosowanego granulatu. Może mieć on różną postać w zależności od marki i typu urządzenia. Sama temperatura granulatu dobierana i sterowana jest za pomocą odpowiedniego programu.
Polerki do sztućców najczęściej wykonane są ze stali nierdzewnej. Również z tego materiału wykonany jest zbiornik suszący.
Niewiele osób poza branżą zdaje sobie sprawę, że sztućce można regenerować. Wyróżnia się 3 etapy tego procesu. Pierwszym etapem regeneracji jest czyszczenie mechaniczne sztućców. W tym celu umieszcza się je w masie środka polerującego. Po oczyszczeniu z resztek jedzenia i innych zanieczyszczeń, sztućce są płukane świeżą wodą. Po opróżnieniu zbiornika z wodą następuje wysuszenie i jednoczesne polerowanie sztućców granulatem. Po całym procesie sztućce odzyskują dawny blask.