Historia tłoczenia olejów sięga czasów starożytnych. Pozyskiwane produkty były używane przez Egipcjan między innymi do pielęgnacji skóry i włosów. Dziś wszelkie tłuszcze mają właściwości wielofunkcyjne. Ich głównym zadaniem jest regeneracja, nawilżanie i natłuszczanie. Jednym ze znanych z epoki starożytności olei jest krokoszowy. Legenda głosi, że jedynie Faraon mógł hodować roślinę jaką jest krokosz. W tym celu zbudował monopol na jego uprawę.
Krokosz barwierski to typ rośliny jednorocznej, z rodziny astrowatych. Kraj występowania to Indie i Bliski Wschód. Korkosz niegdyś nazywany był z szafranem łąkowym, ze względu na kolor kwiatów, który przybiera pomarańczowo-żółtą bądź pomarańczowo-czerwoną barwę. Jednak są to całkowicie odmienne rośliny. Zabarwienie kwiatu świadczy o zawartości w nim barwnika- kartaminy, który znajduje się również w drogocennym szafranie. Dlatego korkosz stosowany był jako jego tańszy zamiennik.
Olej krokoszowy pozyskiwany zostaje podczas procesu tłoczenia na zimno, co sprawia, że nie traci cennych wartości zdrowotnych. Charakteryzuje się delikatnym zapachem oraz smakiem i przybiera żółtą barwę. Ze względu na zastosowanie wyróżniamy: kwas oleinowy oleju krokoszowego (o wysokim stężeniu jednonienasyconych kwasów tłuszczowych)- używany w gastronomii oraz kwas linolowy (o wysokiej zawartości wielonasyconych kwasów tłuszczowych)- do stosowania na zimno.
W swoim składzie produkt posiada kwas linolowy(odpowiedzialny za spowolnienie starzenia się komórek), który zalicza się do grupy omega-6 oraz jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te odpowiedzialne są za prawidłowe funkcjonowanie organizmu, między innymi za odpowiednie funkcjonowanie mózgu. Dodatkowo sprzyjają przemianie materii oraz wspierają układ odpornościowy. Co ważniejsze olej zawiera duże ilości flawonoidów: kwercytynę (działającą przeciwalergicznie i przeciwzapalnie) oraz luteolinę (zwiększającą pamięć i koncentrację). Jest także bogaty w witaminy A i E, które poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci. Poza tym w składzie oleju znajdziemy: kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas arachinowy, kwas linolenowy.
Olej z krokosza tłoczony na zimno ma wiele zastosowań. Dzięki temu, że ma w składzie kwas linolowy posiada silne właściwości kojące, nawilżające oraz natłuszczające. Bez wątpienia olej ten znajdzie swoje zastosowanie: w medycynie, leczeniu profilaktycznym, kosmetyce, a nawet w gastronomii.
Specyfik bogaty jest w wysoką zawartość kwasu omega-6, która wspomaga organizm
w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu, co niweluje rozwój miażdżycy, zmniejsza wystąpienia ryzyka zawału czy udaru, a także innych chorób krążeniowych, jak
i sercowo-naczyniowych. Kwas ten również jest dobrym rozwiązaniem dla osób zmagających się z cukrzycą, gdyż obniża poziom glukozy we krwi i pomaga organizmowi zachować jej normę. Olej, który zawiera w sobie zdrowe kwasy tłuszczowe przyspiesza metabolizm, co ułatwia proces chudnięcia. Ponadto ma działanie regenerujące. Świetnie sprawdzi się przy wszelakich ranach, otarciach. Co więcej zwalcza wszelkie stany podgorączkowe, ponieważ ma działanie napotne. Rekomendowany jest również w przypadku chorób górnych dróg oddechowych, z uwagi na fakt, że ma działanie wykrztuśne.
Olej z krokosza ma w składzie witaminę A i E oraz kwas oleinowy. Związki te wpływają bardzo korzystnie na poprawę stanu włosów, ponieważ wzmacniają mieszki włosowe. Nienagannie wpływa również na skórę- szczególnie suchą, sprawiając, że staje się gładka i jest odpowiednio nawilżona. Odblokowuje pory, zmniejszając wypryski. Ma także działanie odmładzające, bowiem zawarte w nim kwasy i witaminy hamują proces starzenia się. Ponadto olej niesie pomoc w przypadku wyeliminowania przebarwień oraz blizn, takich jak, np. rozstępy.
W kuchni olej może być zastosowany do różnorakich sałatek oraz dań, co dodatkowo wzbogaci ich smak. Zalecane jest także dodawanie go do zup oraz jako dodatek do sosów, a ponadto można spożywać go w ilości jednej łyżeczki dziennie. Produkt ma delikatny, orzechowy smak, który wyeksponuje walory wielu potraw. Warto zaznaczyć, że olej krokoszowy nie nadaje się do smażenia, a jedynie do gotowania na parze.
Produkt należący do gatunku olejów roślinnych stosowany jest przez ludzi od wieków. Ma wiele zdrowotnych zastosowań. W swoim składzie posiada bardzo dużo wartościowych składników. W dzisiejszym czasie istnieje 60 krajów na całym świecie, które zajmują się uprawą krokoszu barwierskiego.