Przyprawy, których używamy każdego dnia w kuchni, mają wiele właściwości leczniczych. Wśród popularnych dodatków do potraw znajdziemy naturalne antybiotyki, składniki wspomagające odporność czy działające bakteriobójczo. Nie zawsze w stanach chorobowych należy natychmiast sięgać po leki z aptek, w wielu przypadkach bowiem przyprawy kuchenne mogą nie tylko zapobiec infekcjom, ale również je wyleczyć. Dlatego warto znać dobroczynne właściwości przypraw. Oto kilka powszechnie stosowanych składników, które posiadają działanie lecznicze.
Czosnek i cebula
Te dwie przyprawy warzywne są doskonale znane z leczniczego działania. Choć niegdyś nieco zapomniane, obecnie ponownie wracają do łask i coraz częściej stosuje się jako leki w przeziębieniach. Cebula to tanie i łatwo dostępne warzywo o działaniu antywirusowym i antybakteryjnym. Obecne w niej związki siarki, które odpowiadają za specyficzny zapach, sprawiają, że cebula doskonale sprawdza się podczas przeziębień, szczególnie w nieżytach górnych dróg oddechowych i zapaleniu gardła. Sok z cebuli rozkurcza oskrzela, przez co łagodzi kaszel i pomaga swobodniej oddychać. Cebulę można stosować również profilaktycznie w celu zwiększenia odporności.
Czosnek doskonale sprawdza się w walce z bakteriami, wirusami oraz grzybami. Zawiera on allinę i garlicynę. Pierwsza z nich przekształca się w allicynę, która hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych, w tym salmonelli oraz gronkowców. Co więcej, zapobiega również namnażaniu się pasożytniczych robaków. Garlicyna wykazuje silne działanie antybiotyczne. Badania wykazały, że czosnek w 99% niszczy wirusy grypy i kataru. Nasze babcie przyrządzały podczas infekcji mleko z czosnkiem i miodem. Taki napój skutecznie hamuje rozwój przeziębienia. Czosnek sprawdza się doskonale, także w formie skrojonych plasterków, ułożonych na kanapce. Dla tych, którym przeszkadza jego charakterystyczny zapach i smak, dostępne są w aptekach preparaty z wyciągiem z tej przyprawy.
Imbir i chrzan
Chrzan i imbir to popularne przyprawy korzenne. Chrzan zawiera olejek gorczyczny oraz związki siarki. Substancje te niszczą grzyby i bakterie, które są przyczyną zakażeń dróg oddechowych i moczowych. Roślina ta jest również skuteczna przy przeziębieniach, dlatego często nazywa się ją „kuchenną penicyliną”.
Imbir z kolei wykasuje silne właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne, dlatego warto go również stosować w celu zwiększenia odporności podczas infekcji. Korzeń imbiru doskonale nadaje się jako dodatek do gorących napojów rozgrzewających. Przyprawa ta zapobiega tworzeniu się zakrzepów, zatem polecana jestem osobom z podwyższonym cholesterolem. Wiele badań wykazało, że skutecznie wspomaga walkę z komórkami nowotworowymi. Powstrzymuje także wymioty i nudności, w związku z tym chętnie sięgają po nią kobiety w ciąży.
Przyprawy kuchenne mogą nie tylko wspierać odporność i pomagać zwalczać infekcje, ale także wpływają leczniczo na liczne dolegliwości. Zamiast sięgać po leki, warto skorzystać z dobroczynnego działania tych składników, które przecież znajdują się w każdym domu. W aptekach dostępne są także preparaty na bazie ziół i przypraw. Więcej informacji na temat właściwości leczniczych przypraw kuchennych można znaleźć w infografice przygotowanej przez portal efarmaceuta.pl.