Czy przyprawy mogą korzystnie wpływać na nasze zdrowie? Tak. Jeśli sól oraz gotowe mieszanki zastąpimy zdrowymi ziołami, będziemy mogli cieszyć się rewelacyjnym smakiem, aromatem i świetnym samopoczuciem. Jakie przyprawy warto wykorzystać w swej kuchni? Poniżej 10 przypraw, dzięki którym nasza dieta stanie się i smaczniejsza, i zdrowsza.
Ta przyprawa, stosowana dość rzadko, świetnie sprawdza się w przypadku likierów oraz ciasteczek. Jako alternatywa dla cukru, cieszy się anyż wielkim uznaniem w oczach miłośników zdrowej kuchni.
Cząber jest jedną z tych przypraw, dzięki której w smaczny i aromatyczny sposób można rozwiązywać wiele problemów z trawieniem. To właśnie układ pokarmowy zyskuje najwięcej dzięki stosowaniu tej przyprawy.
Cząber doskonale pasuje do serów, zarówno tych wędzonych, jak i topionych. Do mięs oraz sosów również nadaje się doskonale, a ich trawienie staje się dla nas znacznie łatwiejsze.
Jako przyprawa nie jest być może zbyt często stosowany, jednak w zdrowej kuchni zajmuje miejsce bardzo ważne. Nie tylko dostarcza wielu witamin, ale też korzystnie wpływa na pracę żołądka. Chrzan jest jednocześnie ceniony jako skuteczny lek przy chorobach reumatycznych. Stosowany na zimno jako przyprawa do mięs i wędlin pozwala na urozmaicenie diety i czyni ją zdrowszą.
Estragon należy do tych przypraw, których mocy zwykle nie doceniamy. To ziele, stosowane jako przyprawa do sosów oraz do zup, ułatwia w wielkim stopniu trawienie. Estragon sprawia, że nawet ciężkostrawne i tłuste potrawy nie odbijają się zbyt mocno na naszych układzie pokarmowym.
To kolejna przyprawa, którą Polacy zaczynają dopiero odkrywać. Dla naszego zdrowia kolendra jest bez wątpienia wspaniałym przyjacielem. Stosowana jako przyprawa do mięs i wędlin, doskonale pasuje też do zup oraz mięsnych sosów. Podobnie jak estragon, tak i kolendra dodaje „lekkości” tym potrawom, w których z natury występuje sporo tłuszczu. Nasz układ pokarmowy i wątroba z pewnością docenią sobie tę przyprawę…
Kminek znany i ceniony jest jako przyprawa, dzięki której można rozwiązać problemy ze wzdęciami. Korzystnie wpływa i na układ pokarmowy, i na nasze serce. Jako dodatek do dań z kapusty oraz mięsnych sosów od lat sprawdza się doskonale.
Świetna przyprawa oraz ważny dodatek do wielu dań. Czosnek, podobnie zresztą jak cebula, świetnie radzi sobie z grzybami i bakteriami. Poprawia smak wielu dań, a jednocześnie – wspiera naszą odporność.
Czosnek szczególnie zalecany jest tym, którzy mają problemy z ciśnieniem. Jako dodatek do mięs pojawia się w naszej kuchni dość często, warto jednak korzystać z jego wyjątkowych właściwości znacznie częściej.
I korzeń, i natka, mają wspaniałe właściwości zdrowotne. Pietruszka jako przyprawa powinna w naszej diecie zajmować wyjątkowo ważne miejsce. Poprawia trawienie, ma też korzystny wpływ na drogi moczowe.
Przyprawa chętnie stosowana, nie tylko do dań kuchni włoskiej. Jej stosowanie z pewnością przyniesie wiele korzyści każdemu z nas. Żołądek lepiej pracuje, my z kolei mami mniej problemów ze wzdęciami oraz skurczami. Bazylia może też korzystnie wpływać na pracę naszego serca. Co równie ważne, ta ziołowa przyprawa rewelacyjnie pasuje do rosołów oraz ryb, świetne komponuje się też z lekkimi sałatkami oraz surówkami.
Ta przyprawa ceniona jest z wielu względów. Tymianek to zioło uniwersalne, które ma szerokie możliwości zastosowania w naszej kuchni. Jego wpływ na zdrowie również jest wszechstronny. Tymianek pomaga przy problemach z żołądkiem, skutecznie wspiera też pracę serca oraz nerek. Ściągające i przeciwskurczowe właściwości tej przyprawy są kolejnym powodem częstego sięgania po tę przyprawę.
Zdrowe przyprawy tworzą wspaniałą kolekcję ziół, po które warto sięgać w kuchni jak najczęściej. Zamiast soli i gotowych przypraw można przecież wykorzystać przyprawy ziołowe, które nie tylko wzbogacą smak naszych potraw, ale i pomogą nam zachować znacznie lepszą formę i świetne samopoczucie.