Baza Firm Spożywczych


Zielona Zagroda - gospodarstwo eko

Dane adresowe:

Ulica i Nr: Pastewnik 13
Kod Pocztowy: 58-410
Miasto: Marciszów
Województwo: Dolnośląskie
Dane kontaktowe:

Tel: (75) 76 79 151
Strona www: zielona-zagroda.com

Opis Firmy: Certyfikowane, ekologiczne gospodarstwo oferujące: drób, jaja, wyroby z mleka koziego od kóz z własnego chowu, warzywa oraz własne wyroby cukiernicze wg tradycyjnych receptur, bez sztucznych dodatków. Więcej ze strony www:

"Posiadamy w ofercie wiele dóbr!
W gospodarstwie zajmujemy się hodowlą drobiu nieśnego (na jaja) oraz rzeźnego takiego jak:
• Kurczaki
• Kaczki
• Gęsi
• Perliczki

Drób jest dostępny sezonowo. Wiosną są lęgi, potem trzeba czasu aby urósł i tak z początkiem września kaczki, a potem perliczki i gęsi osiągają odpowiedni wiek oraz wagę. Wyjątkiem są kurczaki, które rosną szybciej i dostępne są wcześniej.

Oprócz drobiu zajmujemy się również hodowlą kóz mlecznych, których mamy 30 sztuk. W hodowli odnieśliśmy sukces , gdyż nasze mleko nie posiada zapachu, którego tak wielu się obawia. A wszystko to dzięki założycielce gospodarstwa, która z zawodu jest zootechnikiem.

Z mleka robimy jogurty naturalne, kozie sery naturalne dojrzewające oraz twarogowe, mamy kozią śmietanę oraz masełko kozie. Mówiąc o naszych wyrobach nadmienię tu, iż kozie naturalne sery dojrzewające robione są z mleka nie szczepionego, a sery twarogowe wykonywane są bez pomocy podpuszczki. Receptury tych serów opracowaliśmy w gospodarstwie. Idąc dalej powiem, iż sery dojrzewające robione są bez żadnych dodatków oraz marcepanowe (polecane do białego wina), i orzechowe (doskonale komponują się z piwem).

Oprócz samego gospodarstwa zajmujemy się również „rękodziełem cukierniczym”.

Wyrabiamy ręcznie makowce na cieście drożdżowym, baby drożdżowe, strucle po wiedeńsku z kozim twarogiem oraz przeróżne bułeczki drożdżowe wedle rodzinnych przepisów pochodzących jeszcze z czasów Carskiej Rosji. Dodam tu, iż przepisy te nie opuściły rodziny od ponad 100 lat.

Robimy również serniki po wiedeńsku wedle równie starych receptur rodzinnych oraz ciasta kruche, i biszkoptowe.

Wszystkie nasze wypieki robione są na prawdziwym maśle bez dodatku sztucznych proszków i polepszaczy.

Wyroby prezentujemy przede wszystkim w skansenach i muzeach.

Oprócz zwierząt gospodarskich można zobaczyć pawie indyjskie i diamentowe (chodzące na wolnym wybiegu) oraz naszą małą maskotkę - świnkę leśną zwisłobrzuchą. Uprawiamy również warzywa na własne potrzeby i na sprzedaż z przewagą ziemniaków i marchwi."
Informacje:

  

Nowe Firmy w Bazie Firm

Szukaj w katalogu firm

Porady - branża spożywcza