Łosoś niejedno ma imię! A raczej, po niejeden rodzaj łososia możesz sięgnąć, gdy robisz zakupy w dobrych delikatesach. I to właśnie dlatego tłumaczymy, jakie są rodzaje łososia i czym się od siebie różnią.
Podczas zakupów można natknąć się m.in. na łososia atlantyckiego, bałtyckiego czy dzikiego pacyficznego. Nazwy te, jak łatwo się domyślić, mają związek z miejscem połowu. Oprócz samego rodzaju łososia, można także wyróżnić kilka gatunków. Warto także wiedzieć, że łosoś atlantycki jest równie często nazywany norweskim. Są to bowiem nazwy tożsame.
Obecnie handluje się zarówno łososiami dziko żyjącymi, jak i rybami hodowlanymi. Warto być więc świadomym, że w zdecydowanej większości przypadków, jeżeli na opakowaniu łososia atlantyckiego czy bałtyckiego nie będzie informacji o tym, że jest to ryba dzika, mamy do czynienia z łososiem hodowlanym. Czy jest to powód do zmartwień? Absolutnie nie. Należy jednak pamiętać, że hodowla hodowli nierówna. Warto wspierać tylko tych producentów, którzy dbają o jakość karmy dla ryb oraz o całokształt warunków w hodowli.
Nie da się scharakteryzować wszystkich łososi hodowlanych, dlatego przeanalizowaliśmy informacje na stronie cenionego producenta – www.mowisalmon.pl. Łosoś norweski MOWI jest niezwykłą odmianą hodowlaną, mającą wyjątkowo dużo cennych wartości odżywczych. Co więcej, dzięki specjalnej karmie łosoś ten ma aż o 20% więcej kwasów omega-3 niż inne. Warto dodać, że dzięki temu, że hodowla tej ryby posiada certyfikat ASC, przyznawany tylko najlepszym z najlepszych, konsument otrzymuje produkt wysokiej jakości, znacznie bardziej wartościowy niż znaczna część ryb z dzikiego połowu.
Pozostaje jeszcze pytanie, jakiego łososia warto kupować? Nie ma jednoznacznej odpowiedzi, po który z rodzajów tej ryby najlepiej sięgnąć. Warto jednak pamiętać, żeby kupować ryby tylko ze sprawdzonych źródeł, od cenionych producentów żywności. Tylko wtedy ich spożywanie będzie miało realny i pozytywny wpływ na ludzki organizm!