Łosoś norweski spośród wielu gatunków ryb, jakie trafiły na nasze stoły, uplasował się na niekwestionowanym podium. Wyborny i intensywny smak, piękny pomarańczowo – różowy kolor mięsa oraz bogactwo witamin i minerałów - to tylko niektóre z zalet łososia, które sprawiły, że Polacy pokochali tę rybę.
Łosoś należy do drapieżnych ryb morskich, występuje w czterech odmianach: szlachetny, pospolity, europejski i atlantycki. Najczęściej spotkać go można w wodach północnego Atlantyku, w rzekach Ameryki Północnej, a także w Morzu Białym, Północnym oraz Bałtyku. Łosoś to ryba anadromiczna co oznacza, że na czas rozrodu ryby tego gatunku wracają z mórz do rzek. Na polskim rynku najczęściej dostępna jest odmiana łososia norweskiego.
Norweski łosoś to nie tylko bardzo smaczna ryba to przede wszystkim źródło niezliczonych witamin i niezwykle ważnych dla naszego organizmów kwasów omega. Te bezcenne kwasy wspomagają pracę serca i działanie układu krążenia, stanowią niezbędnik dla prawidłowej pracy mózgu oraz centralnego układu nerwowego. Pomagają łagodzić stany zapalne stawów i kręgosłupa, dodatkowo podnoszą odporność organizmu na różnego typu bakterie i wirusy oraz wpływają dobroczynnie na skórę, włosy i paznokcie. Co ciekawe udowodniono, że spożywanie ryb oleistych łagodzi bóle menstruacyjne i zapobiega bądź zmniejsza wahania nastrojów.
Obok cennych kwasów tłuszczowych łosoś zawiera wiele witamin i minerałów. Witaminy z grupy B zawarte w mięsie łososia odpowiadają m.in. za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, układu nerwowego, wygląd skóry, metabolizm białek i węglowodanów i chroni przed anemią. Dodatkowo występują w nim witaminy A i E, które zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Natomiast witamina D oraz wapń i fosfor wzmacniają układ kostny, jod reguluje wydzielanie hormonów tarczycy, natomiast potas usprawnia pracę układu nerwowego, korzystnie wpływa na pracę mózgu oraz obniża ciśnienie tętnicze.
Łosoś norweski to niekwestionowany król polskiej kuchni. Walory smakowe i piękny wygląd stwarzają wiele możliwości przygotowania pysznych i zdrowych posiłków. Mięso łososia doskonale nadaje się do pieczenia, grillowania, przyrządzania na parze czy smażenia. Ze względu na unikalny smak łatwo dopasować go do wielu kulinarnych przepisów. Jego delikatny smak w połączeniu z odpowiednio dobraną mieszanką przypraw zadowoli każde, nawet najbardziej wymagające podniebienie.
Ryby ze względu na swoje właściwości odżywcze i prozdrowotne powinny gościć w naszym jadłospisie dość często. Ich regularne spożywanie zapewni nam nie tylko zdrowie, urodę ale i dobre samopoczucie.