Wiadomości - Ryby

Śledź – ryba ratunkowa na domową imprezę
Karnawał to nie tylko czas hucznych zabaw na wielkich salach balowych, ale także dobra okazja do tego, by samemu zorganizować  przyjęcie. Tym bardziej, że „domówka” wcale nie musi wymagać od nas mozolnych przygotowań.

Produkty śledziowe firmy SEKO S.A. są doskonałym sposobem na to, by szybko, sprawnie, a przede wszystkim - elegancko przygotować szereg smacznych przekąsek dla naszych gości.
Nie każdy czuje się dobrze w roli kucharza, ale nie jest to powód, by rezygnować z organizacji domowego przyjęcia. Jeśli przerażają nas długie godziny gotowania i skomplikowane receptury, ratunkiem mogą okazać się rozmaite śledziowe przysmaki, zarówno te gotowe do spożycia, jak i samodzielnie przygotowane w domu według szybkich przepisów.


W rolach głównych: śledź i dodatki
Śledź jest rybą, która idealnie sprawdza się na domowych przyjęciach. Niezależnie od tego, czy  jest to babski wieczór, męskie spotkanie, zabawa w gronie przyjaciół czy też rodzinna impreza – śledź zawsze doskonale wpasowuje się w menu każdego spotkania. Dowodem na to, na jak wiele sposobów można podawać tę rybę, są produkty firmy SEKO S.A., która do dyspozycji daje nam na takie okazje bogactwo smakołyków – poczynając od koreczków, zawijańców i sałatek, a na opiekanych i marynowanych filetach z różnymi dodatkami kończąc. Spotkamy się też z całą gamą smaków – od typowo polskich, jak Filety po kaszubsku czy Sałatka tatarska, aż po bardziej egzotyczne kompozycje – Śledziowe Inspiracje indyjskie czy Koreczki po meksykańsku. Gości – smakoszy z pewnością zadowolą takie oryginalne przysmaki, jak Filety śledziowe z suszonymi pomidorami, suszonymi ziołami oraz szczególnie wyraziste w smaku Filety śledziowe z papryką chilli. Zwolenników łagodnych smaków uraczyć natomiast możemy smacznymi sałatkami w sosach śmietanowych.

Co najważniejsze – wszystkie te przysmaki prezentują się niezwykle estetycznie i smakowicie. Przygotowane zostały w sposób, który pozwala praktycznie od razu podawać je na stół. Jeśli dodatkowo podamy je na eleganckich, płaskich naczyniach, o jednolitych barwach oraz ozdabiając warzywnymi dodatkami, nasze przystawki będą wyglądać niezwykle wykwintnie.

Rybka lubi pływać!
Niezaprzeczalnym, a w okresie karnawałowym najważniejszym chyba atutem śledzia jest fakt, że stanowi on doskonałą zakąskę do wytrawnych trunków – jego lekko słonawy smak pozwala szybko pozbyć się gorzkiego akcentu szczególnie mocnych alkoholowych napojów. Jest to jeden z głównych powodów, dla których wręcz trudno wyobrazić sobie karnawałowe szaleństwo bez śledzia na stole.
Do tak bogatego repertuaru wystarczy już tylko świeże pieczywo, białe lub ciemne, a także świetnie spisujące się w towarzystwie śledzia warzywne pikle – ogórek konserwowy, pieczarki w occie, papryczki w zalewie, a także wykwintne oliwki i kapary. Zestawione ze śledziowymi przysmakami sprawią, że na naszym stole zrobi się jeszcze bardziej kolorowo i apetycznie. Ambitni gospodarze mogą także sięgnąć po ser feta czy wzbogacić koreczki śledziowe owocowymi kompozycjami. Ważne, by zestawione w ten sposób przystawki nie były zbyt duże – jeśli towarzyszą alkoholom, muszą spełniać jeden warunek – „na jeden kęs”!

Śledź na ratunek!
Przygotowana z pomocą śledziowych przysmaków domowa impreza z pewnością pozwoli zaskoczyć gości nowymi smakami, a nam pomoże zaoszczędzić czas na długich przygotowaniach. Wystarczy tylko wybrać, które ze specjałów chcemy zaserwować podczas przyjęcia. W dodatku jeśli nie chcemy zbytnio eksperymentować możemy zdecydować się jedynie na niewielkie opakowanie egzotycznych koreczków lub – jeśli planujemy większe przyjęcie – zakupić duży, ekonomiczny kubełek śledziowych frykasów.
Nawet jeśli nie jesteśmy wytrawnymi kucharzami, warto pokusić się o przygotowanie śledziowych przekąsek samodzielnie. Tym bardziej, że rynek oferuje nam wiele półproduktów, z których szybko oraz bez większych trudności przyrządzimy zarówno tak popularne w okresie karnawałowych przyjęć sałatki, jak i inne wszelkie inne przystawki.

Kolorowa sałatka śledziowa
Składniki:
- 400g Matjasa a’la łosoś SEKO S.A.
- 100g czarnych oliwek bez pestki
- 150g sera żółtego
- 1 mała papryka czerwona
- 1 mała papryka żółta
- 2 garście rukoli
- 1 łyżka słonecznika łuskanego
- pieprz kolorowy
- sok z ½ cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:
Matjasy, ser żółty i obie papryki pokroić w dwucentymetrową kostkę. Dodać oliwki, listki Rukli oraz słonecznik. Składniki umieścić w dużej misce.
Doprawić zmielonym kolorowym pieprzem i sokiem z cytryny. Całość polać oliwą i delikatnie wymieszać.
Sałatkę podawać w jednym naczyniu lub umieścić porcjami w małych miseczkach.
SMACZNEGO!