Tłuszcze rybie mogą zapobiegać, a przynajmniej opóźniać rozwój psychozy u osób najbardziej na nią narażonych - wynika z pracy, o której informuje pismo "Archives of General Psychiatry".
Terminem psychoza określa się zaburzenia psychiczne, którym towarzyszą silne zakłócenia w postrzeganiu rzeczywistości, jak halucynacje czy urojenia.
Zalicza się tu tak ciężkie choroby, jak schizofrenia czy psychoza maniakalno-depresyjna (inaczej zaburzenie afektywne dwubiegunowe).
Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu oraz z Centrum Badań nad Zdrowiem Młodych Orygen w Melbourne w Australii prowadzili badania w grupie 81 młodych osób w wieku od 13 do 25 lat, silnie narażonych na psychozę. Byli to pacjenci, którzy bądź już mieli łagodne objawy psychotyczne, bądź byli obciążeni rodzinnym ryzykiem wystąpienia psychozy i jednocześnie zaczęli gorzej funkcjonować.
Prawdopodobieństwo, że w ciągu roku rozwinie się u nich pełnoobjawowa psychoza sięga nawet 40 proc. Jednak profilaktyczne stosowanie w tej grupie leków przeciwpsychotycznych budzi wiele kontrowersji. Środki te mają bowiem silne działania uboczne, jak np. zaburzenia metaboliczne, tycie czy zaburzenia seksualne i dlatego są nieakceptowane przez wielu młodych pacjentów.
W najnowszych badaniach 41 osób codziennie przez 12 tygodni zażywało kapsułki zawierające 1,2 grama wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, podczas gdy pozostała 40 przyjmowała placebo.
Badania wskazują, że kwasy omega-3 mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie, gdyż m.in. obniżają ryzyko chorób układu krążenia, niektórych schorzeń neurologicznych oraz nowotworów. Ich głównym źródłem w naszej diecie są tłuste ryby morskie.
Terapię ukończyło 76 pacjentów (tj. blisko 94 proc. grupy wyjściowej). Zaburzenie psychotyczne rozwinęło się w pełni tylko u dwóch osób (niecałe 5 proc.) z grupy przyjmującej tłuszcze rybie oraz u 11 osób ((27,5 proc.) w grupie kontrolnej. Kwasy omega-3 poprawiły też funkcjonowanie zażywających je pacjentów. Co ważne, odsetek działań ubocznych w grupie stosującej te tłuszcze był minimalny i porównywalny z grupą kontrolną.
Na podstawie uzyskanych wyników, autorzy pracy oszacowali, że 4 dorosłych musiałoby spożywać kwasy omega-3, aby udało się zapobiec rozwojowi pełnoobjawowej psychozy u jednego z nich w ciągu najbliższego roku.
Badacze uważają, że regularne zażywanie tłuszczów rybich powoduje korzystne zmiany w błonach neuronów i poprawia komunikację między nimi. Omega-3 są bowiem istotnym składnikiem błony komórek nerwowych, potrzebnym do prawidłowego rozwoju układu nerwowego.Zdaniem naukowców, odkrycie to rodzi nadzieję, że w początkowych stadiach rozwoju psychozy naturalne tłuszcze rybie mogą stanowić alternatywę dla leków przeciwpsychotycznych.
Kwasy omega-3 mogą jedynie powodować pewne problemy z trawieniem, ale przeważnie nie wywołują silnych działań niepożądanych. Poza bezpieczeństwem stosowania, ich zaletami są również stosunkowo niska cena i ogólnie korzystny wpływ na zdrowie.