Słownik pojęć - Przemysł rybny

Słownik pojęć - Przemysł Rybny, Produkcja, Handel

Tran (niem. Tran, olej wątłuszowy, farm. Oleum Jecoris Aselli, Oleum Morrhuae, Oleum Gadi) - to ciekły tłuszcz otrzymywany ze świeżej wątroby ryby dorsza atlantyckiego - Gadus morrhua lub innych ryb z rodziny dorszowatych - Gadidae. Posiada charakterystyczną woń i smak.

Więcej…

Słownik pojęć - Przemysł Rybny, Produkcja, Handel

Biomasa (SSB) (spawning stock biomass) - biomasa stada tarłowego to zdolna do rozrodczości masa stada danego gatunku ryby, czyli ta część populacji, która jest dojrzała seksualnie.

Więcej…

Słownik pojęć - Przemysł Rybny, Produkcja, Handel

Rybactwo - gospodarka rybacka

Zespół planowanych i skoordynowanych czynności mających na celu racjonalne gospodarowanie organizmami wodnymi w myśl zasad ekonomii i zgodnie z założeniami ochrony przyrody.

Więcej…

Słownik pojęć - Przemysł Rybny, Produkcja, Handel

Paprykarz szczeciński - sprzedawane w puszkach konserwowych zmielone mięso rybie (zwykle stanowi 40% paprykarza) z ryżem, cebulą, koncentratem pomidorowym, w oleju roślinnym, z dodatkiem różnych przypraw i soli.

Paprykarz szczeciński został opracowany w połowie lat 60. przez pracowników laboratorium PPUDiR Gryf ze Szczecina na zlecenie szefa produkcji Wojciecha Jakackiego. Paprykarz szczeciński był wynikiem pomysłu racjonalizatorskiego na zagospodarowanie odpadów po wykrawaniu kostki rybnej z zamrożonych bloków rybnych.

Więcej…

Słownik pojęć - Przemysł Rybny, Produkcja, Handel

Mączka rybna - Produkt przemysłu paszowego otrzymywany ze sproszkowania surowców powstających w przetwórstwie ryb (koagulanty tłuszczowo-białkowe), z dodatkiem przeciwutleniacza chroniącego przed utlenianiem tłuszczu, wykorzystywana jako komponent do produkcji karmy dla zwierząt.