Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo
Wraz z pojawieniem się pierwszych krajowych owoców i warzyw rozpoczął się sezon na wykorzystywanie tych przysmaków w kuchni. Truskawki i szparagi zagościły na talerzach wielu Polaków, podobnie jak fasolka szparagowa, rzodkiewka i szczypior, młode ziemniaki oraz ogórki. Te ostatnie chętnie wykorzystywane są także do przetworów, zwłaszcza w wersji małosolnej. Dlaczego warto jeść ogórki małosolne i jak je przyrządzić?
Prozdrowotne właściwości ogórków
Przełom czerwca i lipca to prawdziwy wysp krajowych ogórków gruntowych. Warto dobrze wykorzystać ten czas i wprowadzić je do swojej diety nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także ze względu na właściwości prozdrowotne. W ogórkach znajduje się wiele cennych dla organizmu witamin i składników odżywczych. Na pewno występuje w nich budująca odporność witamina C, ale także wspierające funkcjonowanie układu nerwowego witaminy z grupy B. W ogórkach obecna jest też witamina A (dlatego ich jedzenie jest zalecane wszystkim borykającym się z problemami skórnymi) oraz potas i magnez, który powinien znajdować się w diecie osób cierpiących na schorzenia układu sercowo-naczyniowego. Co więcej, kiszone ogórki, a do takich można zaliczyć również te w wersji małosolnej, zawierają bakterie kwasu mlekowego, które są naturalnymi probiotykami wspierającymi pracę bakterii jelitowych.
Składniki i akcesoria do przyrządzenia ogórków małosolnych
Co będzie potrzebne do ich przyrządzenia? Oprócz warzyw i przypraw trzeba wcześniej pomyśleć też o naczyniu, w którym będą się kisić. Najpopularniejszym wariantem są oczywiście duże 3- lub 4-litrowe słoiki, które można kupić w sklepach specjalizujących się w sprzedaży akcesoriów do wyposażenia kuchni np. https://zasmakujradosci.pl/kuchnia. Jednak nie jest to regułą. Coraz więcej osób do kiszenia ogórków małosolnych wykorzystuje np. nieco większe garnki ze szczelnym zamknięciem lub ceramiczne naczynia. A co z samymi składnikami? Idealne ogórki do kiszenia powinny być świeże, młode, twarde i pozbawione przebarwień. Dobrze, żeby pochodziły z ekologicznych upraw – im mniej w nich chemii, tym lepiej. Do przyrządzenia ogórków małosolnych nie może zabraknąć także czosnku, kopru, chrzanu oraz soli.
Przepis na smaczne ogórki małosolne
Przygotowanie ogórków małosolnych jest naprawdę proste. Na jeden 3-litrowy słoik potrzebnych będzie ok. 1,5 kg mniejszych ogórków (takie najlepiej sprawdzają się do kiszenia). Słoik (lub inne naczynie) trzeba dokładnie umyć. Podobnie jak ogórki – je najlepiej pozostawić przez dłuższy czas w zimnej wodzie. Do słoika trzeba włożyć 5 gałązek kopru, 6 ząbków czosnku oraz korzeń chrzanu przekrojony na pół (jego ilość zależy w dużej mierze od indywidualnych upodobań – jeden korzeń to minimum). Ogórki powinny być ułożone ciasno. Całość należy zalać gorącą wodą z dwoma łyżkami stołowymi soli. Po 3-4 dniach, gdy woda będzie już mętna, można cieszyć się ich smakiem.