Rolnictwo, Uprawa, Owoce, Warzywa, Przetwórstwo
Drzewo kakaowe zwane też kakaowcem właściwym lub Theobroma cacao to wiecznie zielona roślina, rosnąca w strefie okołorównikowej. Przez stulecia jej smak znali tylko mieszkańcy krajów Ameryki Środkowej i Południowej. Dopiero w XVI w. owoce kakaowca trafiły do Europy. Jeszcze później, bo w 1665 r. zawitały do Polski.
Theobroma cacao jest rośliną bardzo delikatną i podatną na zmiany klimatu, czy składu gleby. Drzewo kakaowe sadzi się tylko w ciepłych miejscach, na terenie których panują temperatury wyższe od 16°C, oraz w rejonach położonych nie wyżej niż 700 m n. p.m. Niezmiernie ważny jest także skład gleby, który musi składać się w 50% z piasku, 40% z gliny, a w pozostałej części ze żwiru. Ponadto gleba musi zawierać co najmniej 4% substancji organicznych i posiadać pH nie wyższe niż 7, 5. Wokół drzew kakaowych zaleca się sadzenie palm kokosowych lub bambusowych, oraz drzew kauczukowych, aby ochronić kakaowiec przed nadmiernym promieniowaniem słonecznym. Drzewo kakaowe potrzebuje bardzo dużych ilości wilgoci, najlepiej dostarczanej w postaci deszczu, a gdy to niemożliwe, lub niewystarczające, w postaci sztucznego nawodnienia. Chcąc posadzić kakaowiec znajdźmy miejsce, gdzie roczna ilość opadów wynosi ok. 2000 mm. Dziś drzewo kakaowe sadzi się głównie w Afryce (Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana, Nigeria), Ameryce Południowej (Brazylia, Ekwador) i w Indonezji.
Na plony kakaowca właściwego czeka się ponad cztery lata, ale za to jak zacznie kiełkować to plony zbiera się nawet dwa razy do roku, niekiedy nawet przez 20 lat. Niestety, także w trakcie wzrostu drzewa trzeba je pielęgnować i chronić przed czynnikami środowiska, chorobami (głównie grzybicami), oraz wirusami, a także atakami szkodników, takich jak myszy, szczury czy wiewiórki. Choroby, wirusy i szkodniki każdego roku niszczą ponad 1/3 wszystkich drzew kakaowych na świecie.
Owocem Theobroma cacao jest ziarno kakaowe, z którego produkuje się czekoladę. Do produkcji czekolady używa się według danych z różnych źródeł 3 lub 4 gatunków ziaren kakaowych i są to: Criollo, Forastero, Trinitario i Nacional. Ziarnem najlepszej jakości jest Criollo, które jest niezwykle wrażliwe i coraz rzadziej produkowane ze względu na wysoką cenę. Forastero, z kolei jest odporne na czynniki środowiska, a ponadto tanie, przez co uprawiane jest najczęściej. Mieszanką ziaren Criollo i Forastero jest Trinitario, które posiada wspaniałą jakość i wytrzymałość. Niestety również jak Criollo, tak i Trinitario jest ziarnem drogim i rzadko uprawianym. Gatunek Nacional, niektórzy zaliczają do odmiany Criollo, a dla innych stanowi on 4 odmianę ziarna kakaowego używanego do produkcji czekolady. Nacional jest trudny w uprawie, podatny na choroby, ale ma wspaniały kwiatowy smak, przez co jest drogi i mało uprawiany.