Słownik pojęć - Rolnictwo
Aktualizacja:
niedziela, 17 lutego 2019 14:08
Przegląd Spożywczy
Owoce jadalne - jadalne części drzew lub krzewów będące z punktu widzenia morfologii roślin owocami lub owocostanami
Rośliny uprawne, z których się je uzyskuje nazywane są drzewami i krzewami owocowymi. Ich uprawą zajmuje się dział ogrodnictwa - sadownictwo. Uprawiane są w sadach, ogrodach i na plantacjach, rzadziej pozyskiwane są ze stanowisk naturalnych (z lasów).
Drzewa owocowe:
ze strefy umiarkowanej:
- brzoskwinia
- czereśnia
- grusza - owoc to gruszka
- jabłoń - owoc to jabłko
- leszczyna - owoc to orzech laskowy
- morela
- nektaryna
- orzech włoski
- śliwa - owoc to śliwka
- wiśnia
ze strefy podzwrotnikowej i zwrotnikowej:
- cytryna
- figowiec pospolity - owoc to figa
- granatowiec właściwy - owoc to granat
- grejpfrut
- hurma
- karambola
- kasztan jadalny
- kumkwat
- mandarynka
- mango
- kiwi
- migdałowiec zwyczajny - owoc to migdał
- oliwka (w nomenklaturze Unii Europejskiej oliwki stosowane w innym celu niż tłoczenie oleju uważane są za warzywo)
- palma daktylowa - owoc to daktyl
- palma kokosowa - owoc to orzech kokosowy
- palma orzechowa
- pomarańcza
- rambutan
- rośliny cytrusowe (cytrusy)
- smaczliwka właściwa - owoc to awokado
Krzewy owocowe:
- agrest
- aronia
- borówka: borówka amerykańska, bagienna, brusznica, czarna
- jeżyna
- jagoda kamczacka
- malina
- malinojeżyna
- porzeczka: porzeczka czarna, czerwona, biała
- winorośl właściwa - owoce to winogrona
- żurawina
Byliny:
- ananas jadalny - owoc to ananas
- banan zwyczajny
- poziomka
- truskawka
Poza tym znaczenie lokalne mają:
- durian
- flaszowiec
- gwajawa
- mangostan właściwy
- nanercz zachodni
- pigwa
Owoce jadalne można poddawać procesom:
- obierania
- drylowania
- szypułkowania