Branża Piekarnicza i Cukiernicza (Piekarnie, Cukiernie) - Artykuły, Wiadomości, Nowości, Porady, Technologie

Książki Pieczywo, Ciasta, Wypieki

Wydawca: Reader's Digest
Oto książka dla wszystkich miłośników pieczenia. Doświadczeni kucharze znajdą tu inspirację i nowe pomysły, początkujący zaś szczegółowe i prosto sformułowane przepisy, które wprowadzą ich w świat wypieków.

Więcej…

Książki Pieczywo, Ciasta, Wypieki

jak zrobić chleb książkiBarbara Jakimowicz-Klein

Przepisy, rady i wskazówki, dzięki którym łatwo będzie upiec w domu chleb, bułki, chałki i rogale. I to takie, na jakie akurat mamy ochotę: z rodzynkami lub ziołami, ze słonecznikiem lub orzechami, razowe, pszenne i wieloziarniste...

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

W terminie 11 - 13.09.2010 w Dreźnie odbędzie się kolejna edycja organizowanych przez Targi Stuttgarckie Specjalistycznych Targów Rzemiosła Piekarsko-Cukierniczego Sachsenback.

 

Targi Sachsenback po raz pierwszy odbyły się w 1990 roku właśnie w Dreźnie.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Chleb żytni ma duże walory żywieniowe i zachowuje świeżość znacznie dłużej niż chleb pszenny. Jest też zalecany jako element profilaktyki chorób cywilizacyjnych.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

artykuly spozywcze6 września 2009r w Muzeum Wsi Radomskiej odbędzie się XI Święto Chleba w Radomiu.

Będzie to również I święto ogólnopolskie. Organizatorami tegorocznej imprezy są: Cech Piekarzy w Radomiu, Muzeum Wsi Radomskiej oraz Urząd Miasta w Radomiu.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Jak co roku już po raz szósty organizator Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu wspólnie z niezawodnym sponsorem firmą Zeelandia pragną zaprosić na kolejne Mistrzostwa w Bowlingu. Odbędą się w tym roku w dniach 16 - 18 października w ośrodku - Odysea - Nowe Balice k/Koszalina.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Rodzina wypieków Dr. Oetkera wciąż się powiększa. W październiku w gronie ciast XXL powitamy Ciasto kruche z maślaną nutą.

Najnowsze ciasto XXL Dr. Oetkera może stanowić doskonałą bazę do wypieków z owocami (jabłecznik, placek ze śliwkami, ciasto z rabarbarem), serników, pleśniaka oraz wielu innych ciast i ciasteczek.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Międzynarodowy konkurs piekarski Iba-Cup 2009

Podczas międzynarodowego konkursu piekarskiego Iba-Cup 2009, który na początku października odbył się w Düsseldorfie, ekipa polska w składzie Przemysław Koperski i Wiesław Kucia zajęła 2 miejsce.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Specjalistyczne Targi Rzemiosła Piekarsko-Cukierniczego

W terminie 11 - 13.09.2010 w Dreźnie odbędzie się kolejna edycja organizowanych przez Targi Stuttgarckie Specjalistycznych Targów Rzemiosła Piekarsko-Cukierniczego Sachsenback. Targi Sachsenback po raz pierwszy odbyły się w 1990 roku właśnie w Dreźnie.

Więcej…

Słownik pojęć - branża piekarska

Oficjalny Kodeks zatwierdzony przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej. Obowiązuje członków Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP.

Więcej…

Technologie – Pieczywo i Cukiernictwo

Ciasto na pizzę

Produkcja dobrej pizzy, spodów do pizzy czy też bułek "pizza na zimno", w większości polskich piekarń i pizzerii, jest dość kosztowna. Jednym z podstawowych elementów wpływających na jakość gotowego wyrobu, ostateczny smak, wygląd i zapach pizzy jest rodzaj użytego ciasta.

Więcej…

Technologie – Pieczywo i Cukiernictwo

Ze względu na duże obciążenie cieplne i mechaniczne konstrukcja pieca musi być wytrzymała i solidna. W masywnej bryle pieca mieści się system grzejny i roboczy. System grzejny składa się z paleniska i kanałów grzejnych a system roboczy z dużej powierzchni przyjmującej ładunek ciasta zwanej trzonem wypiekowym.

Trzon wypiekowy jest umieszczony w komorze wypiekowej. Obecnie budowane piece mają 3 - 6 komór wypiekowych w obudowie stalowej. Trzony pieca mogą być nieruchome lub ruchome. Jeżeli piec ma trzony nieruchome wówczas nazywa się piecem wrzutowym. Wypiek ciasta powinien się odbywać w atmosferze nawilżonej dlatego do komory wypiekowej doprowadza się wodę która zamienia się w parę. Nadmiar pary wodnej jest odprowadzany na zewnątrz przewodem kominowym lub wyciągowym.

Więcej…

Technologie – Pieczywo i Cukiernictwo

Obecnie budowane piece mają 2-3 komór wypiekowych umieszczonych w obudowie ceramicznej. Ceramiczna obudowa pieca nadaje mu dużą masę i wymaga silnego fundamentu wytrzymującego obciążeniu ponad 100 ton. Jeżeli piec ma trzony nieruchome wówczas nazywa się piecem wrzutowym.

Więcej…

Technologie – Pieczywo i Cukiernictwo

Piece rurowe wyciągowe są to piece w obudowie ceramicznej mający jedną, dwie lub trzy trzony wyciągane a niekiedy jeden z trzonów jest trzonem wrzutowym i znajduje się nad trzonem wyciąganym. Wszystkie te piece są najczęściej opalane węglem i ogrzewane rurkami Perkinsa.

Więcej…

Technologie – Pieczywo i Cukiernictwo

Obrotowe piece wózkowe służą do wypieku bezpośrednio na wózkach rozrostowych obracających się w komorze wypiekowej po zaczepieniu na wieszaku lub umieszczaniu na obracającym się podeście. Piece te są przeznaczone do wypieku różnego rodzaju pieczywa pszennego drobnego i pułcukierniczego.

Więcej…

Polecane strony branży piekarskiej

Portal cukierniczy www.PiekarnieOnline.pl

POLECANE STRONY BRANŻOWE: Piekarnictwo, Cukiernictwo
  • www.cukiernicy.pl ::: Stowarzyszenie Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP
  • www.stowarzyszeniepiekarzy.pl ::: Stowarzyszenie Piekarzy RP
  • INNE SERWISY WWW:
  • www.rgz.org.pl ::: Rada Gospodarki Żywnościowej
  • www.zrp.pl ::: Związek Rzemiosła Polskiego
  • www.mg.gov.pl ::: Ministerstwo Gospodarki
  • www.minrol.gov.pl ::: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
  • www.uokik.gov.pl ::: Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów
  • www.produktyregionalne.pl ::: Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego


  • CZASOPISMA:
  • www.cukiernictwo.elamed.pl ::: Miesięcznik "Cukiernictwo i Piekarstwo"
  • www.ppic.elamed.pl ::: "Przegląd Piekarski i Cukierniczy"
  • BLOGI I STRONY PRYWATNE O CHLEBIE:
  • mojchleb.blogspot.com ::: Blog o pieczeniu chleba (głównie w automacie)
  • piekarnia.wordpress.pl ::: Blog o pieczeniu chleba
  • chleb.info.pl ::: Chleb - moja domowa piekarnia
  • Technologie – Pieczywo i Cukiernictwo

    Dla małych piekarni buduje się nowoczesne piece w obudowie stalowej z wymuszonym obiegiem spalin. Piec P K C - 112/5 ma pięć komór wypiekowych i może być opalany olejem opałowym, gazem za pomocą palnika, prądem elektrycznym za pomocą grzałki oraz węglem za pomocą przystawki węglowej.

    Więcej…

    Książki Pieczywo, Ciasta, Wypieki

    Czasopisma branży spożywczej:
    CUKIERNICTWO I PIEKARSTWO - tradycja i nowoczesność na ponad 100 stronach czasopisma. Podstawowym celem miesięcznika jest wymiana informacji oraz kojarzenie piekarzy, cukierników i lodziarzy z ofertą firm produkujących surowce, maszyny i urządzenia oraz opakowania. Na łamach pisma znajduje się także wiele cennych informacji dla osób związanych z sektorem HoReCa.

    Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

    Zdrowe pieczywo dla polskich konsumentów

    Polskie Piekarnie i Cukiernie Sp. z o.o. we współpracy z Wydziałem Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko - Mazurskiego w Olsztynie podjęła wspólną inicjatywę promocji branży oraz informowania społeczeństwa o walorach odżywczych pieczywa.

    Więcej…

    Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

    Jaworską bułkę targową otrzymała fabryka pieców piekarskich J4 s.r.o. w czasie XIII.Międzynarodowych Targów Chleba, które odbyły się w dniach 28.-30.sierpnia 2009 w polskim Jaworze.

    Wyróżnienie zostało udzielone za piec tunelowy przelotowy "PPP" w kategorii Produkt Targowy.

    Więcej…