Branża Piekarnicza i Cukiernicza (Piekarnie, Cukiernie) - Artykuły, Wiadomości, Nowości, Porady, Technologie

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Poszukując wiosennych smaków, Martin Braun proponuje wyjątkową mieszankę AGRANO do pieczywa –  Mix 25% z czosnkiem niedźwiedzim, gdzie bazę stanowią właśnie liście czosnku niedźwiedziego. Jego  pojawienie się w lasach zapowiada nadejście cieplejszych dni.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

wypiekacz do chlebaSamodzielne wypiekanie pieczywa było do niedawna tradycją.

Obecnie, dzięki wprowadzaniu na rynek wyspecjalizowanych urządzeń ułatwiających pieczenie chleba w domowym zaciszu, ta czynność staje się znów popularna. Marka First Austria posiada w swojej ofercie wypiekacz do chleba FA 5152, przy pomocy którego można bez wysiłku i w dowolnym momencie cieszyć się świeżym  i pełnowartościowym pieczywem.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Narty, łyżwy, a może snowboard? Zimą jest wiele sposobów na uprawianie sportu. Jednak, ruch, zimne powietrze i wygłupy na śniegu sprawiają, ze szybko stajemy się głodni i brakuje nam energii. Ale przecież nikomu nie chce się wtedy wracać na obiad do domu. Dlatego wybierając się na zimowe szaleństwa warto mieć przy sobie pożywne Bułeczki Mleczne Dan Cake.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Producent Cukru Królewskiego poszerzył swoją ofertę dla detalu o cukier perlisty.

To najwyższej jakości produkt o grubej granulacji, przeznaczony do dekoracji słodkich wypieków. Wielkość kryształków i ich odpowiednia twardość sprawia, że cukier perlisty jest odporny na wysoką temperaturę i podczas pieczenie nie zmienia konsystencji oraz zachowuje swój śnieżnobiały kolor.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

W terminie 22 – 25 października 2011 na jednych z najnowocześniejszych w Europie terenach targowych, zlokalizowanych tuż przy lotnisku w Stuttgarcie i autostradzie A8 odbędzie się 23-cia edycja najważniejszych targów rzemiosła piekarsko-cukierniczego w Niemczech - Südback.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Pieczywo stanowi podstawę naszej diety. Kanapki, to często śniadanie i kolacja dla większości Polaków. Wielu pamięta też ogromne pajdy białego chleba, zawsze grubo posmarowane masłem, którymi babcia karmiła nas w dzieciństwie.

Tymczasem dietetycy przekonują nas do ograniczania pieczywa w diecie. To co było bezkarne w dzieciństwie w wieku dorosłym często kończy się kilkoma zbędnymi centymetrami w biodrach.

Więcej…

Książki Pieczywo, Ciasta, Wypieki

Opowieść o chlebie, czyli nasz powszedni Piotr Kowalski
Zapraszamy do lektury naszej, książki o chlebie, W oparciu o wiedzę historyczną oraz etnograficzną, Piotr Kowalski odtwarza historię wypieków i snuje opowieść o fascynujących kulturowych sensach pieczywa. Bez chleba nie ma domu. Bez chleba nie ma człowieka. Ten podstawowy, codzienny pokarm jest też fundamentem kultury.

Więcej…

Książki Pieczywo, Ciasta, Wypieki

Chleb poradnik, czy chleb jest zdrowy

Linda Doeser
Dowiedz się, co zrobić, by skórka chleba nie była zbyt twarda i aby chleb nie był zbyt blady. A gdy opanujesz wszystkie sztuczki, ciesz się smakiem chleba z cukinią, wieńca z orzechami włoskimi lub gryczanych bułek na maślance!

Więcej…

Książki Pieczywo, Ciasta, Wypieki

pieczenie chleba książki

Linda Doeser
Dzięki automatowi do pieczenia chleba każdego ranka w twoim domu będzie się rozchodził apetyczny zapach świeżego chleba, którego upieczenie nie sprawi ci większego trudu. Korzystając z przepisów zamieszczonych w tej książce, upieczesz chleb, bułki i wypieki na słodko i gwarantujemy, że uda ci się to za każdym razem.

Więcej…

Książki Pieczywo, Ciasta, Wypieki

Wydawca: Reader's Digest
Oto książka dla wszystkich miłośników pieczenia. Doświadczeni kucharze znajdą tu inspirację i nowe pomysły, początkujący zaś szczegółowe i prosto sformułowane przepisy, które wprowadzą ich w świat wypieków.

Więcej…

Książki Pieczywo, Ciasta, Wypieki

jak zrobić chleb książkiBarbara Jakimowicz-Klein

Przepisy, rady i wskazówki, dzięki którym łatwo będzie upiec w domu chleb, bułki, chałki i rogale. I to takie, na jakie akurat mamy ochotę: z rodzynkami lub ziołami, ze słonecznikiem lub orzechami, razowe, pszenne i wieloziarniste...

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

W terminie 11 - 13.09.2010 w Dreźnie odbędzie się kolejna edycja organizowanych przez Targi Stuttgarckie Specjalistycznych Targów Rzemiosła Piekarsko-Cukierniczego Sachsenback.

 

Targi Sachsenback po raz pierwszy odbyły się w 1990 roku właśnie w Dreźnie.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Chleb żytni ma duże walory żywieniowe i zachowuje świeżość znacznie dłużej niż chleb pszenny. Jest też zalecany jako element profilaktyki chorób cywilizacyjnych.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

artykuly spozywcze6 września 2009r w Muzeum Wsi Radomskiej odbędzie się XI Święto Chleba w Radomiu.

Będzie to również I święto ogólnopolskie. Organizatorami tegorocznej imprezy są: Cech Piekarzy w Radomiu, Muzeum Wsi Radomskiej oraz Urząd Miasta w Radomiu.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Jak co roku już po raz szósty organizator Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu wspólnie z niezawodnym sponsorem firmą Zeelandia pragną zaprosić na kolejne Mistrzostwa w Bowlingu. Odbędą się w tym roku w dniach 16 - 18 października w ośrodku - Odysea - Nowe Balice k/Koszalina.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Rodzina wypieków Dr. Oetkera wciąż się powiększa. W październiku w gronie ciast XXL powitamy Ciasto kruche z maślaną nutą.

Najnowsze ciasto XXL Dr. Oetkera może stanowić doskonałą bazę do wypieków z owocami (jabłecznik, placek ze śliwkami, ciasto z rabarbarem), serników, pleśniaka oraz wielu innych ciast i ciasteczek.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Międzynarodowy konkurs piekarski Iba-Cup 2009

Podczas międzynarodowego konkursu piekarskiego Iba-Cup 2009, który na początku października odbył się w Düsseldorfie, ekipa polska w składzie Przemysław Koperski i Wiesław Kucia zajęła 2 miejsce.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Specjalistyczne Targi Rzemiosła Piekarsko-Cukierniczego

W terminie 11 - 13.09.2010 w Dreźnie odbędzie się kolejna edycja organizowanych przez Targi Stuttgarckie Specjalistycznych Targów Rzemiosła Piekarsko-Cukierniczego Sachsenback. Targi Sachsenback po raz pierwszy odbyły się w 1990 roku właśnie w Dreźnie.

Więcej…

Słownik pojęć - branża piekarska

Oficjalny Kodeks zatwierdzony przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej. Obowiązuje członków Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP.

Więcej…

Technologie – Pieczywo i Cukiernictwo

Ciasto na pizzę

Produkcja dobrej pizzy, spodów do pizzy czy też bułek "pizza na zimno", w większości polskich piekarń i pizzerii, jest dość kosztowna. Jednym z podstawowych elementów wpływających na jakość gotowego wyrobu, ostateczny smak, wygląd i zapach pizzy jest rodzaj użytego ciasta.

Więcej…