Branża Piekarnicza i Cukiernicza (Piekarnie, Cukiernie) - Artykuły, Wiadomości, Nowości, Porady, Technologie

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Chleb na zakwasie - porady, przepis

Oczywiście że tak, to nie tylko uczta dla podniebienia ale także wymierne korzyści zdrowotne. Kto miał okazje spróbować prawdziwego chleba na zakwasie zapewne zapamiętał niepowtarzalny smak i aromatyczną skórkę. Taka pajda maźnięta masełkiem ze szczyptą soli to czysta rozkosz.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Podczas wrześniowego urlopu, weekendu czy ciepłego popołudnia warto wybrać się do lasu na jagody. Przechadzając się wciąż jeszcze natrafimy na miejsca, w których rosną te wyjątkowe skarby natury. A jak przygotować owoce? Propozycji jest wiele – świeże z cukrem i jogurtem, pyszne pierogi i naleśniki czy proponowana przez nas tarta z sezonowymi owocami.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Deser to przekąska, z której miłośnicy słodkości nie rezygnują  nawet podczas największych upałów. Podczas cieplejszych dni do jego przygotowania warto wykorzystać świeże owoce, które latem kuszą na każdym kroku. Beza o konsystencji delikatnej pianki w połączeniu ze świeżymi borówkami, truskawkami czy malinami to wyjątkowo zgrany duet. Przygotowany… ot tak… prosto z serca, będzie miłą niespodzianką, która zachwyci każdego miłośnika słodkości.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Toster De'LonghiDo czego służy, toster wie każdy – do opiekania pieczywa. Wydawałoby się więc, że zakup urządzenia o tak nieskomplikowanym przeznaczeniu nie powinien nastręczać żadnych trudności. Tymczasem toster tosterowi nierówny – żeby wybrać ten najlepszy, trzeba znać odpowiedzi na kilka pytań.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Wypiek chleba

Spektroskopia w podczerwieni

Dzięki zastosowaniu spektroskopii w podczerwieni ("bliskiej" - NIR oraz "standardowej", Fourier'owskiej - FTIR) możliwe jest precyzyjne określenie czasu wzrostu ciasta, z którego wypiekany jest chleb, tak by za każdym razem pieczywo było dokładnie takie samo - donosi "Photonics Spectra".

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Chrupiąca skórka i aromatyczny, elastyczny środek. Czy może być coś lepszego? Trudno bez tradycyjnego bochenka wyobrazić sobie rodzinne śniadanie czy kolację, kanapki do szkoły czy na wycieczkę. Kiedyś nasze babcie wypiekały go same w specjalnych piecach chlebowych. Dziś możemy chleb kupić w pobliskiej piekarni, ale może warto zrobić go samodzielnie w domu?

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Zawiadamia nas o tym nie tylko kalendarz, lecz przede wszystkim budząca się do życia przyroda i coraz wyższa temperatura na dworze. Nic więc dziwnego, że już dziś próbujesz zaplanować świąteczne wypieki. Co powinnaś zrobić w tym roku? Postawić na klasykę czy zaskoczyć czymś nowym swoich najbliższych? O tym, na co warto zwrócić uwagę w kwestii świątecznych wypieków, opowiemy w najnowszym materiale!

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Doskonale znany nam chleb to podstawa naszej diety. Trudno wyobrazić sobie życie bez codziennej porcji tak pożywnego i smacznego specjały, jakim jest świeże pieczywo. Ten wypiek jest uznawany za jeden z najstarszych produktów spożywczych znanych ludzkości. Wiadomo, że już w czasach prehistorycznych człowiek uprawiał zboża.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Unowocześnienie procesu produkcji pieczywa jest przedsięwzięciem długim i kapitałochłonnym. Przynosi ono przedsiębiorcom wiele korzyści i umożliwia przekształcenie firmy rzemieślniczej, w której dominuje produkcja manualna, w przedsiębiorstwo w pełni zautomatyzowane.

Systematyczne unowocześnianie zakładów i dostosowywanie produkcji do najsurowszych standardów europejskich umożliwia znaczne zwiększenie efektywności produkcji, a także wyeliminowanie ciężkiej pracy fizycznej. Każdy przedsiębiorca może ubiegać się o dofinansowanie przez Unię Europejską inwestycji modernizacyjnych w swoim zakładzie.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Duża beza od Delecty

Delecta rozbudowuje linię ciast Rodzinna Porcja, wprowadzając do oferty nowy produkt - Dużą Bezę. To pierwsze i jedyne tego rodzaju ciasto bezowe w formule do samodzielnego wypieku, dostępne na naszym rynku. Rekomendacja sprzedaży w sezonie owocowym gwarantuje wysoką rotację na półce.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Nadszedł czas rozstań. W październiku i listopadzie pożegnaliśmy się aż z czterema grupami. Każda z diagnoz końcowych była dla nas niewątpliwym przeżyciem, pełnym radości, ale też nieukrywanego smutku.

Jednak trzeba już zbierać siłę i energię na przyszły rok. W 2013 r. zaplanowano aż osiem 13-osobowych grup.

W ciągu tego roku przygodę z Projektem Doskonalenie „Chlebem Powszednim" Nauczyciela Zawodu rozpoczęło i zakończyło aż 78 osób. Każda z tych osób jest wyjątkowa oraz wniosła do „życia grupy" wiele optymizmu i chęci do pracy – doskonalenia swoich umiejętności.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

chleb od serca uldo zdjcie produktu

Firma ULDO wprowadziła do swojej oferty nową mieszankę piekarniczą, wchodzącą w skład grupy Pieczywo dla zdrowia. Jest to Chleb od Serca, który ze względu na swój unikatowy skład i właściwości otrzymał certyfikat jakości Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii im. Prof. Zbigniewa Religi w Zabrzu, tym samym stając się częścią programu profilaktyki prozdrowotnej Siła Serca, prowadzonego przez Fundację.

Chleb od Serca to smaczna propozycja dla osób dążących do ograniczenia ilości sodu w diecie – jednego z głównych winowajców chorób sercowo-naczyniowych. Dzięki zawartości soli niskosodowej, poziom tego pierwiastka w pieczywie Uldo obniżony został o 25 % w stosunku do zwykłego pieczywa. Dodatkowo Chleb od Serca, z powodu odpowiednio dobranych składników, takich jak ziarna słonecznika, siemię lnianie, otręby owsiane oraz wiesiołek, wyróżnia się wysoką zawartością błonnika oraz zwiększoną ilością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatek aronii, bogatego źródła przeciwutleniaczy, wywiera korzystny wpływ na metabolizm osób o zwiększonym ryzyku zapadalności na choroby krążenia, a zawarte w Chlebie od Serca grys i błonnik owsiany mają właściwości obniżające poziom cholesterolu.

Zgodnie z opinią wydaną przez Katedrę Technologii Żywienia Człowieka przy Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu „...Chleb od Serca zaproponowany przez firmę ULDO spełnia kryterium pieczywa o obniżonej zawartości sodu. Pieczywo to jest bogatsze w związki polifenolowe będące naturalnymi przeciwutleniaczami oraz bogatsze w NNKT i JKT, w związku z czym może być rekomendowane w szeroko rozumianej profilaktyce żywieniowej oraz w diecie osób z zdiagnozowanymi już chorobami układu krążenia.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

SweetTARG  maszyny i urządzenia dla przemysłu piekarniczego, cukierniczego, dodatki piekarskie i cukiernicze, produkty przemysłu piekarskiego, produkty i półprodukty spożywcze, urządzenia do produkcji lodówJuż w najbliższą niedzielę startuje trzecia edycja Śląskich Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich SweetTARG 2012. Do Katowic po raz kolejny zjadą specjaliści słodkich i piekarniczych branż, którzy prezentować będą nowoczesne technologie i innowacyjne rozwiązania wykorzystywane w produkcji wyrobów i artykułów cukierniczych, lodów i wielorakiego pieczywa.

Prezentacja targowa obejmować będzie maszyny i urządzenia dla przemysłu piekarniczego, cukierniczego, dodatki piekarskie i cukiernicze, produkty przemysłu piekarskiego, produkty i półprodukty spożywcze, urządzenia do produkcji lodów, koncentraty smakowe i dodatki do lodów, dekoracje, wyroby cukiernicze, wyroby czekoladowe, galanterię cukierniczą, lody, bakalie, miód i produkty pszczelarskie, produkty przemysłu tłuszczowo-olejarskiego, urządzenia chłodnicze, klimatyzacyjne, meble sklepowe, magazynowanie, maszyny pakujące do piekarnictwa, cukiernictwa, urządzenia do utrzymania czystości i higieny oraz wydawnictwa branżowe.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Złocisto-brązowy kolor, puszyste ciasto, a w środku przepyszne, śliwkowe powidła… Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc czas najwyższy pomyśleć o pączkach!
Jeśli chcemy, aby domowe wypieki przypominały te z najlepszych cukierni, wybierzmy nadzienie najwyższej jakości – Powidła śliwkowe węgierkowe Owocowa Rozkosz. Są całkowicie naturalne, pełne świeżych, starannie wyselekcjonowanych dojrzałych i co bardzo istotne, prawdziwie polskich owoców. Uwaga! Powidła są niezwykle gęste i bardziej śliwkowe od świeżych śliwek, bo na każde 100 g produktu gotowego przypada aż 160 g soczystych, polskich węgierek!!!

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Marka Siesta wprowadza na sklepowe półki Masę makową wzbogaconą bakaliami. Teraz przygotowanie makowca, strucli, pierożków z makiem czy kutii będzie prostsze i zajmie zdecydowanie mniej czasu. Masa jest bezpośrednio gotowa do spożycia. Produkt jest już dostępny w sprzedaży. Read More
Nowa Masa makowa Siesta z bogactwem bakalii łączy w sobie smak tradycyjnej, domowej masy z łatwością użycia gotowego produktu. Dzięki metalowej puszce, przez długi czas zachowuje świeżość, aromat oraz walory smakowe. Na odwrocie opakowania znajduje się przepis na struclę makową, informacje o produkcie i ciekawostka na jego temat.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Trudno wyobrazić sobie wigilijny stół bez makowca, piernika, mrowiska czy słodkich ciasteczek. Aby wypieki udały się perfekcyjnie warto wybrać dodatki najwyższej jakości. Świąteczne wypieki i kutia z bakaliami Siesta zachwycą domowników oraz gości. Kutia to potrawa z duszą, która stanowiła główne danie na wigilijnych stołach wschodniej Polski, Ukrainy, Litwy i Białorusi.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Ciasto Parzone BRAUN Brandmasse oraz krem CREMONTE,  - cukiernicze nowościMartin Braun, lider branży surowców cukierniczych, piekarniczych i lodziarskich wprowadził na polski rynek dwa nowe produkty: Ciasto Parzone BRAUN Brandmasse  oraz krem CREMONTE. Nowości idealne do wyrobu m.in. popularnych ciast karpatkowych, łączą w sobie niemiecką nowoczesność z polską tradycją. Obydwa produkty dostępne są w wyjątkowej „karpatkowej promocji” w zestawie z akcesoriami cukierniczymi. To jednak nie jedyne jesienne niespodzianki jakie koncern przygotował dla swoich Klientów. Już 7 listopada rusza wyjątkowy „Kiermasz świąteczny Martin Braun”.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Firma Good Food, producent wafli ryżowych i pieczywa lekkiego, wprowadza na rynek nowość – zbożowe chrupki Wysoki Błonnik. Śniadaniowy produkt jest pyszną propozycją dla wszystkich dbających o linię oraz tych, którzy chcą zdrowo rozpocząć dzień.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Moda na zdrową żywność, zapoczątkowana w Stanach Zjednoczonych ogarnia już wszystkie kontynenty. Coraz więcej polskich producentów żywności wzbogaca ofertę o nowe produkty, pochodzące z upraw rolnictwa ekologicznego.

Taką właśnie propozycją jest naturalne BIO pieczywo lekkie od Good Food, dostępne w trzech smakach – słonecznika, siedmiu ziaren i orkiszu. Wypiekane bez konserwantów, jest produktem posiadającym gwarancję najwyższej jakości.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

targi piekarnicze VIII Święto Chleba i VII Małopolski Festiwalu Smaku

 

Kraków, 11 i 12 czerwca 2011

 

Zapraszamy do Smacznej Małopolski, do Krakowa na VIII Święto Chleba..

Stowarzyszenie Małopolska Izba Produktów Regionalnych, Tradycyjnych i Ekologicznych przy współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Małopolskiego, Urzędem Królewskiego Miasta Krakowa w dniach 11 i 12 czerwca 2011 roku po raz VIII organizuje Święto Chleba i VII Festiwal Smaku. Impreza ta jest organizowana pod honorowym patronatem Jego Eminencji Kardynała Stanisława Dziwisza, Marszałka Województwa Małopolskiego Marka Sowy i Prezydenta Miasta Krakowa Profesora Jacka Majchrowskiego.

Więcej…