Chleb żytni ma duże walory żywieniowe i zachowuje świeżość znacznie dłużej niż chleb pszenny. Jest też zalecany jako element profilaktyki chorób cywilizacyjnych.
6 września 2009r w Muzeum Wsi Radomskiej odbędzie się XI Święto Chleba w Radomiu.
Będzie to również I święto ogólnopolskie. Organizatorami tegorocznej imprezy są: Cech Piekarzy w Radomiu, Muzeum Wsi Radomskiej oraz Urząd Miasta w Radomiu.
Jak co roku już po raz szósty organizator Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu wspólnie z niezawodnym sponsorem firmą Zeelandia pragną zaprosić na kolejne Mistrzostwa w Bowlingu. Odbędą się w tym roku w dniach 16 - 18 października w ośrodku - Odysea - Nowe Balice k/Koszalina.
Rodzina wypieków Dr. Oetkera wciąż się powiększa. W październiku w gronie ciast XXL powitamy Ciasto kruche z maślaną nutą.
Najnowsze ciasto XXL Dr. Oetkera może stanowić doskonałą bazę do wypieków z owocami (jabłecznik, placek ze śliwkami, ciasto z rabarbarem), serników, pleśniaka oraz wielu innych ciast i ciasteczek.
Podczas międzynarodowego konkursu piekarskiego Iba-Cup 2009, który na początku października odbył się w Düsseldorfie, ekipa polska w składzie Przemysław Koperski i Wiesław Kucia zajęła 2 miejsce.
W terminie 11 - 13.09.2010 w Dreźnie odbędzie się kolejna edycja organizowanych przez Targi Stuttgarckie Specjalistycznych Targów Rzemiosła Piekarsko-Cukierniczego Sachsenback. Targi Sachsenback po raz pierwszy odbyły się w 1990 roku właśnie w Dreźnie.
Polskie Piekarnie i Cukiernie Sp. z o.o. we współpracy z Wydziałem Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko - Mazurskiego w Olsztynie podjęła wspólną inicjatywę promocji branży oraz informowania społeczeństwa o walorach odżywczych pieczywa.
Jaworską bułkę targową otrzymała fabryka pieców piekarskich J4 s.r.o. w czasie XIII.Międzynarodowych Targów Chleba, które odbyły się w dniach 28.-30.sierpnia 2009 w polskim Jaworze.
Wyróżnienie zostało udzielone za piec tunelowy przelotowy "PPP" w kategorii Produkt Targowy.