Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości
Oczywiście że tak, to nie tylko uczta dla podniebienia ale także wymierne korzyści zdrowotne. Kto miał okazje spróbować prawdziwego chleba na zakwasie zapewne zapamiętał niepowtarzalny smak i aromatyczną skórkę. Taka pajda maźnięta masełkiem ze szczyptą soli to czysta rozkosz.
Pieczywo to wymaga więcej czasu i uwagi niż wypiek chleba drożdżowego czy z gotowych mieszanek. Nie dziwmy się zatem nieznacznie wyższej cenie, ten produkt jest tego wart.
Trzeba mieć świadomość że wypieki na zakwasie z całym bogactwem mikro- i makroelementów są lepiej przyswajalne aniżeli drożdżowe.
Także dodatek ziaren słonecznika, sezamu czy dyni znacząco podnosi wartości odżywcze. Błędnym jest przekonanie iż chleb na zakwasie to chleb ciemny i ciężki. Wybór mamy naprawdę szeroki, od chlebów jasnych, lżejszych do typowo ciemnych, w dużej mierze lub też w 100% z mąki razowej. Z ciasta zakwaszonego można upiec wszystko nawet najzwyklejszy precel.