Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości
Unowocześnienie procesu produkcji pieczywa jest przedsięwzięciem długim i kapitałochłonnym. Przynosi ono przedsiębiorcom wiele korzyści i umożliwia przekształcenie firmy rzemieślniczej, w której dominuje produkcja manualna, w przedsiębiorstwo w pełni zautomatyzowane.
Systematyczne unowocześnianie zakładów i dostosowywanie produkcji do najsurowszych standardów europejskich umożliwia znaczne zwiększenie efektywności produkcji, a także wyeliminowanie ciężkiej pracy fizycznej. Każdy przedsiębiorca może ubiegać się o dofinansowanie przez Unię Europejską inwestycji modernizacyjnych w swoim zakładzie.
Dotacje unijne
Zakłady piekarnicze, które planują wprowadzenie innowacyjnych rozwiązań produkcyjnych, mogą ubiegać się o dotacje z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego dla mikro, małych i średnich przedsiębiorstw (źródło http://www.strategiebiznesu.strefa.pl/pliki/POZYSKANEDOTACJE.pdf). W ramach projektu przedsiębiorca ma możliwość zakupu nowoczesnych maszyn piekarniczych takich m. in. jak: piece wsadowe, piece obrotowe, garownie, drożdżowniki, schładzacze wody, aparaty wrzutowe, automatyczne zmiękczacze do wody, dzielarko-zaokrąglarki, krajalnice do chleba, odkurzacze piekarnicze, a nawet samochód-chłodnię przeznaczony do transportu wyrobów piekarniczo ciastkarskich. Dotacja może stanowić nawet 50% wartości całego projektu.
Potrzeby konsumentów
W procesie tworzenia nowych produktów i modernizacji starych nie sposób zapomnieć o zmieniających się dynamicznie potrzebach konsumentów. Współczesny klient oczekuje od pieczywa i wyrobów cukierniczych czegoś więcej niż tylko bogatego aromatu, niepowtarzalnego smaku i oryginalnego wyglądu. Sprawą zupełnie podstawową są parametry zdrowotne, dlatego nowocześni przedsiębiorcy dokładają wszelkich starań, aby oferowana przez nich żywność miała niski indeks glikemiczny i była wzbogacona we włókna dietetyczna. Klienci chętnie sięgają po żywność bezglutenową z obniżoną zawartością sodu i pozbawioną utwardzonych tłuszczy roślinnych oraz popularnych kwasów trans. Zamiast tego z chęcią wybierają wypieki zawierające naturalne barwniki, aromaty itp.
Rozszerzenie działalności przedsiębiorstwa
Przedsiębiorcy zdają sobie sprawę, że unowocześnienie procesu produkcji pieczywa jest tylko pierwszym etapem działań modernizacyjnych zakładu. Oprócz zmiany technologii wytwarzania produktów niezmiernie istotne jest rozszerzenie oferty o przekrój nowoczesnych surowców stosowanych w branży, np. polepszaczy do pieczywa, tłuszczy, olejów, mieszanek i koncentratów, stabilizatorów, środków spulchniających, emulgatorów do ciast i pieczywa, glazur, sosów, polew, nadzień itp.
Zintensyfikowanie działań produkcyjnych i podwyższenie efektywności pracy zakładu w krótkim czasie może przynieść zadowalające efekty. Nowe linie do chleba oraz nowoczesne maszyny dają realną szansę rozwoju przedsiębiorstwa i pozyskania klientów z pozostałych regionów Polski. Więcej o modernizacji zakładu piekarskiego można przeczytać na stronie guztech.com.pl.