Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości
Poszukując wiosennych smaków, Martin Braun proponuje wyjątkową mieszankę AGRANO do pieczywa – Mix 25% z czosnkiem niedźwiedzim, gdzie bazę stanowią właśnie liście czosnku niedźwiedziego. Jego pojawienie się w lasach zapowiada nadejście cieplejszych dni.
Dzięki zawartości czosnku niedźwiedziego pieczywo delikatnie pachnie czosnkiem. Mieszanka daje możliwość produkcji pieczywa z odroczonym procesem fermentacji. Gotowe wypieki na bazie Czosnek Niedźwiedzi Mix 25% to produkty naturalne, zawierające witaminy i długo zachowujące świeżość. Obecność takiego pieczywa na stołach będzie prawdziwym zwiastunem wiosny.
Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) występuje w wilgotnych lasach mieszanych i liściastych oraz zaroślach. Znajduje zastosowanie w medycynie ludowej jako lek oczyszczający krew, mający silne działanie bakteriobójcze, obniżający ciśnienie krwi, korzystnie działający na serce, zapobiegający nowotworom złośliwym, miażdżycy, pobudzający wydzielanie soku żołądkowego. W sztuce kulinarnej liście czosnku niedźwiedziego znalazły szerokie zastosowanie. Na Wschodzie popularne są w postaci kiszonej lub solonej. Liście są o wiele delikatniejsze w smaku niż czosnek pospolity, nie pozostawiają przykrego zapachu i zawierają więcej związków mineralnych i witamin. Doprawia się nimi sałatki, duszone warzywa, masła ziołowe i zupy. Wyśmienicie smakują jako dodatek do twarożków i sosów, duszone zastępują szpinak i stanowią doskonałą przyprawę do dań z ziemniaków i kapusty.
Więcej wiosennych wypieków na www.martinbraun.pl
Pieczywo Staropolskie od Martin Braun
Opis technologii przygotowania: