Artykuły, porady, informacje na temat nowości produktów rynku piekarni i cukierni w Polsce

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

tort

Organizując uroczystość, taką jak urodziny, chrzciny czy ślub, nie może zabraknąć na stole wyjątkowego deseru – tortu. To on często stanowi centralny element stołu, a także skłania gości do podzielenia się miłymi wspomnieniami przy słodkim smaku.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

wykrawacze do ciastek

Wykrawacze do ciastek i pierników pozwalają na przygotowanie efektownych słodkości idealnych na święta Bożego Narodzenia. Mogą mieć różne kształty. Przy ich pomocy piecze się klasyczne pierniki, maślane herbatniki czy ciasteczka korzenne. Bywają metalowe i plastikowe. Na które z nich warto zwrócić szczególną uwagę?

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

tort na zamówienie

Torty na zamówienie cieszą się coraz większym zainteresowaniem, dlatego też praktycznie każda renomowana cukiernia ma je w swojej ofercie. W dużej mierze to właśnie szeroka i różnorodna oferta sprawia, że sporo osób nie ma pojęcia jaki tort wybrać i na co zwrócić szczególną uwagę przy jego zakupie. W niniejszym artykule znajdą Państwo odpowiedzi na te i wiele innych pytań.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Ciasto czekoladowe kojarzy się zwykle z kalorycznym deserem, na który można sobie pozwolić tylko od czasu do czasu. Tymczasem istnieją sposoby, by ciasto czekoladowe było zdrową przekąską i idealnym deserem do kawy!

 

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

fot. benler.pl

Ciasteczka z niedalekiej cukierni często przypominają nam smak dzieciństwa. Te kształty, smaki i zapachy! Połykamy je wszystkimi zmysłami. Jeśli prowadzisz działalność handlową i sprzedajesz słodkości, to warto w swoim sklepie stworzyć taką właśnie atmosferę. Atmosferę, która zapadnie w pamięć na długo i sprawi, że klienci będą automatycznie wracać, aby w niej uczestniczyć. Taki przyjemny klimat na pewno pomoże wprowadzić odpowiednia lada cukiernicza.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Praca w piekarni nie wiąże się zbytnio z zachowaniem sterylnej czystości. Jednym z charakterystycznych dla każdej piekarni problemów jest mąka, która ze względu na swą unikalną strukturę oraz lekkość, bez trudu unosi się w powietrzu i pokrywa każdą powierzchnię. A to tylko jeden z wielu składników, które są używane podczas przygotowywania pieczywa. Dbanie o czystość powinno wejść w nawyk pracownikom hali produkcyjnej, którzy każdego dnia powinni skrupulatnie usuwać bieżące zabrudzenia. Zachowanie higieny podczas procesów produkcyjnych to ważny czynnik świadczący o tym, że w piekarni panują odpowiednie warunki do przygotowywania pieczywa, a uzyskane wypieki są całkowicie bezpieczne.

 

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Po chleb i bułki większość z nas sięga codziennie, dlatego ważnym jest, aby wybierać produkty wysokiej jakości i zapewnić im odpowiednie warunki przechowywania.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Chleb jest najbardziej powszechnym produktem spożywczym. Choć jego formy są różne, to występuje w każdej kulturze i niemal na każdej szerokości geograficznej. To właśnie jego powszechność sprawia, że nie zastanawiamy się nad jego historią i rolą, jaką odegrał w rozwoju cywilizacyjnym. A jest to historia ciekawa i warta uwagi.

 

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Chrupkie pieczywo

Prawidłowo zbilansowana codzienna dieta jest jednym z głównych czynników, pozwalających zachować zdrowie i sprawność.

Jak jednak zauważają naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, nie wszystkie żywnościowe produkty zastępcze spełniają oczekiwane kryteria w odniesieniu do zaleceń dietetycznych.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Chleb na zakwasie - porady, przepis

Oczywiście że tak, to nie tylko uczta dla podniebienia ale także wymierne korzyści zdrowotne. Kto miał okazje spróbować prawdziwego chleba na zakwasie zapewne zapamiętał niepowtarzalny smak i aromatyczną skórkę. Taka pajda maźnięta masełkiem ze szczyptą soli to czysta rozkosz.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Podczas wrześniowego urlopu, weekendu czy ciepłego popołudnia warto wybrać się do lasu na jagody. Przechadzając się wciąż jeszcze natrafimy na miejsca, w których rosną te wyjątkowe skarby natury. A jak przygotować owoce? Propozycji jest wiele – świeże z cukrem i jogurtem, pyszne pierogi i naleśniki czy proponowana przez nas tarta z sezonowymi owocami.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Deser to przekąska, z której miłośnicy słodkości nie rezygnują  nawet podczas największych upałów. Podczas cieplejszych dni do jego przygotowania warto wykorzystać świeże owoce, które latem kuszą na każdym kroku. Beza o konsystencji delikatnej pianki w połączeniu ze świeżymi borówkami, truskawkami czy malinami to wyjątkowo zgrany duet. Przygotowany… ot tak… prosto z serca, będzie miłą niespodzianką, która zachwyci każdego miłośnika słodkości.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Toster De'LonghiDo czego służy, toster wie każdy – do opiekania pieczywa. Wydawałoby się więc, że zakup urządzenia o tak nieskomplikowanym przeznaczeniu nie powinien nastręczać żadnych trudności. Tymczasem toster tosterowi nierówny – żeby wybrać ten najlepszy, trzeba znać odpowiedzi na kilka pytań.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Wypiek chleba

Spektroskopia w podczerwieni

Dzięki zastosowaniu spektroskopii w podczerwieni ("bliskiej" - NIR oraz "standardowej", Fourier'owskiej - FTIR) możliwe jest precyzyjne określenie czasu wzrostu ciasta, z którego wypiekany jest chleb, tak by za każdym razem pieczywo było dokładnie takie samo - donosi "Photonics Spectra".

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Chrupiąca skórka i aromatyczny, elastyczny środek. Czy może być coś lepszego? Trudno bez tradycyjnego bochenka wyobrazić sobie rodzinne śniadanie czy kolację, kanapki do szkoły czy na wycieczkę. Kiedyś nasze babcie wypiekały go same w specjalnych piecach chlebowych. Dziś możemy chleb kupić w pobliskiej piekarni, ale może warto zrobić go samodzielnie w domu?

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Zawiadamia nas o tym nie tylko kalendarz, lecz przede wszystkim budząca się do życia przyroda i coraz wyższa temperatura na dworze. Nic więc dziwnego, że już dziś próbujesz zaplanować świąteczne wypieki. Co powinnaś zrobić w tym roku? Postawić na klasykę czy zaskoczyć czymś nowym swoich najbliższych? O tym, na co warto zwrócić uwagę w kwestii świątecznych wypieków, opowiemy w najnowszym materiale!

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Doskonale znany nam chleb to podstawa naszej diety. Trudno wyobrazić sobie życie bez codziennej porcji tak pożywnego i smacznego specjały, jakim jest świeże pieczywo. Ten wypiek jest uznawany za jeden z najstarszych produktów spożywczych znanych ludzkości. Wiadomo, że już w czasach prehistorycznych człowiek uprawiał zboża.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Unowocześnienie procesu produkcji pieczywa jest przedsięwzięciem długim i kapitałochłonnym. Przynosi ono przedsiębiorcom wiele korzyści i umożliwia przekształcenie firmy rzemieślniczej, w której dominuje produkcja manualna, w przedsiębiorstwo w pełni zautomatyzowane.

Systematyczne unowocześnianie zakładów i dostosowywanie produkcji do najsurowszych standardów europejskich umożliwia znaczne zwiększenie efektywności produkcji, a także wyeliminowanie ciężkiej pracy fizycznej. Każdy przedsiębiorca może ubiegać się o dofinansowanie przez Unię Europejską inwestycji modernizacyjnych w swoim zakładzie.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Duża beza od Delecty

Delecta rozbudowuje linię ciast Rodzinna Porcja, wprowadzając do oferty nowy produkt - Dużą Bezę. To pierwsze i jedyne tego rodzaju ciasto bezowe w formule do samodzielnego wypieku, dostępne na naszym rynku. Rekomendacja sprzedaży w sezonie owocowym gwarantuje wysoką rotację na półce.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Nadszedł czas rozstań. W październiku i listopadzie pożegnaliśmy się aż z czterema grupami. Każda z diagnoz końcowych była dla nas niewątpliwym przeżyciem, pełnym radości, ale też nieukrywanego smutku.

Jednak trzeba już zbierać siłę i energię na przyszły rok. W 2013 r. zaplanowano aż osiem 13-osobowych grup.

W ciągu tego roku przygodę z Projektem Doskonalenie „Chlebem Powszednim" Nauczyciela Zawodu rozpoczęło i zakończyło aż 78 osób. Każda z tych osób jest wyjątkowa oraz wniosła do „życia grupy" wiele optymizmu i chęci do pracy – doskonalenia swoich umiejętności.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

chleb od serca uldo zdjcie produktu

Firma ULDO wprowadziła do swojej oferty nową mieszankę piekarniczą, wchodzącą w skład grupy Pieczywo dla zdrowia. Jest to Chleb od Serca, który ze względu na swój unikatowy skład i właściwości otrzymał certyfikat jakości Fundacji Rozwoju Kardiochirurgii im. Prof. Zbigniewa Religi w Zabrzu, tym samym stając się częścią programu profilaktyki prozdrowotnej Siła Serca, prowadzonego przez Fundację.

Chleb od Serca to smaczna propozycja dla osób dążących do ograniczenia ilości sodu w diecie – jednego z głównych winowajców chorób sercowo-naczyniowych. Dzięki zawartości soli niskosodowej, poziom tego pierwiastka w pieczywie Uldo obniżony został o 25 % w stosunku do zwykłego pieczywa. Dodatkowo Chleb od Serca, z powodu odpowiednio dobranych składników, takich jak ziarna słonecznika, siemię lnianie, otręby owsiane oraz wiesiołek, wyróżnia się wysoką zawartością błonnika oraz zwiększoną ilością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatek aronii, bogatego źródła przeciwutleniaczy, wywiera korzystny wpływ na metabolizm osób o zwiększonym ryzyku zapadalności na choroby krążenia, a zawarte w Chlebie od Serca grys i błonnik owsiany mają właściwości obniżające poziom cholesterolu.

Zgodnie z opinią wydaną przez Katedrę Technologii Żywienia Człowieka przy Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu „...Chleb od Serca zaproponowany przez firmę ULDO spełnia kryterium pieczywa o obniżonej zawartości sodu. Pieczywo to jest bogatsze w związki polifenolowe będące naturalnymi przeciwutleniaczami oraz bogatsze w NNKT i JKT, w związku z czym może być rekomendowane w szeroko rozumianej profilaktyce żywieniowej oraz w diecie osób z zdiagnozowanymi już chorobami układu krążenia.

Więcej…