Artykuły, porady, informacje na temat nowości produktów rynku piekarni i cukierni w Polsce

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

tort

Cukiernictwo to dziedzina, która łączy w sobie precyzję, pasję i kreatywność. W tym artykule przyjrzymy się bliżej, jak sztuka tworzenia tortów w cukierniach przekształca zwykłe składniki w dzieła sztuki, które zachwycają zarówno smakiem, jak i wyglądem. W szczególności skupimy się na tym, jak cukiernia w Zakopanem oraz szeroki wybór tortów świadczą o unikalności i bogactwie polskiego cukiernictwa.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

tort

Organizując uroczystość, taką jak urodziny, chrzciny czy ślub, nie może zabraknąć na stole wyjątkowego deseru – tortu. To on często stanowi centralny element stołu, a także skłania gości do podzielenia się miłymi wspomnieniami przy słodkim smaku.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

wykrawacze do ciastek

Wykrawacze do ciastek i pierników pozwalają na przygotowanie efektownych słodkości idealnych na święta Bożego Narodzenia. Mogą mieć różne kształty. Przy ich pomocy piecze się klasyczne pierniki, maślane herbatniki czy ciasteczka korzenne. Bywają metalowe i plastikowe. Na które z nich warto zwrócić szczególną uwagę?

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

tort na zamówienie

Torty na zamówienie cieszą się coraz większym zainteresowaniem, dlatego też praktycznie każda renomowana cukiernia ma je w swojej ofercie. W dużej mierze to właśnie szeroka i różnorodna oferta sprawia, że sporo osób nie ma pojęcia jaki tort wybrać i na co zwrócić szczególną uwagę przy jego zakupie. W niniejszym artykule znajdą Państwo odpowiedzi na te i wiele innych pytań.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Ciasto czekoladowe kojarzy się zwykle z kalorycznym deserem, na który można sobie pozwolić tylko od czasu do czasu. Tymczasem istnieją sposoby, by ciasto czekoladowe było zdrową przekąską i idealnym deserem do kawy!

 

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

fot. benler.pl

Ciasteczka z niedalekiej cukierni często przypominają nam smak dzieciństwa. Te kształty, smaki i zapachy! Połykamy je wszystkimi zmysłami. Jeśli prowadzisz działalność handlową i sprzedajesz słodkości, to warto w swoim sklepie stworzyć taką właśnie atmosferę. Atmosferę, która zapadnie w pamięć na długo i sprawi, że klienci będą automatycznie wracać, aby w niej uczestniczyć. Taki przyjemny klimat na pewno pomoże wprowadzić odpowiednia lada cukiernicza.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Praca w piekarni nie wiąże się zbytnio z zachowaniem sterylnej czystości. Jednym z charakterystycznych dla każdej piekarni problemów jest mąka, która ze względu na swą unikalną strukturę oraz lekkość, bez trudu unosi się w powietrzu i pokrywa każdą powierzchnię. A to tylko jeden z wielu składników, które są używane podczas przygotowywania pieczywa. Dbanie o czystość powinno wejść w nawyk pracownikom hali produkcyjnej, którzy każdego dnia powinni skrupulatnie usuwać bieżące zabrudzenia. Zachowanie higieny podczas procesów produkcyjnych to ważny czynnik świadczący o tym, że w piekarni panują odpowiednie warunki do przygotowywania pieczywa, a uzyskane wypieki są całkowicie bezpieczne.

 

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Po chleb i bułki większość z nas sięga codziennie, dlatego ważnym jest, aby wybierać produkty wysokiej jakości i zapewnić im odpowiednie warunki przechowywania.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Chleb jest najbardziej powszechnym produktem spożywczym. Choć jego formy są różne, to występuje w każdej kulturze i niemal na każdej szerokości geograficznej. To właśnie jego powszechność sprawia, że nie zastanawiamy się nad jego historią i rolą, jaką odegrał w rozwoju cywilizacyjnym. A jest to historia ciekawa i warta uwagi.

 

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Chrupkie pieczywo

Prawidłowo zbilansowana codzienna dieta jest jednym z głównych czynników, pozwalających zachować zdrowie i sprawność.

Jak jednak zauważają naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, nie wszystkie żywnościowe produkty zastępcze spełniają oczekiwane kryteria w odniesieniu do zaleceń dietetycznych.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Chleb na zakwasie - porady, przepis

Oczywiście że tak, to nie tylko uczta dla podniebienia ale także wymierne korzyści zdrowotne. Kto miał okazje spróbować prawdziwego chleba na zakwasie zapewne zapamiętał niepowtarzalny smak i aromatyczną skórkę. Taka pajda maźnięta masełkiem ze szczyptą soli to czysta rozkosz.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Podczas wrześniowego urlopu, weekendu czy ciepłego popołudnia warto wybrać się do lasu na jagody. Przechadzając się wciąż jeszcze natrafimy na miejsca, w których rosną te wyjątkowe skarby natury. A jak przygotować owoce? Propozycji jest wiele – świeże z cukrem i jogurtem, pyszne pierogi i naleśniki czy proponowana przez nas tarta z sezonowymi owocami.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Deser to przekąska, z której miłośnicy słodkości nie rezygnują  nawet podczas największych upałów. Podczas cieplejszych dni do jego przygotowania warto wykorzystać świeże owoce, które latem kuszą na każdym kroku. Beza o konsystencji delikatnej pianki w połączeniu ze świeżymi borówkami, truskawkami czy malinami to wyjątkowo zgrany duet. Przygotowany… ot tak… prosto z serca, będzie miłą niespodzianką, która zachwyci każdego miłośnika słodkości.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Toster De'LonghiDo czego służy, toster wie każdy – do opiekania pieczywa. Wydawałoby się więc, że zakup urządzenia o tak nieskomplikowanym przeznaczeniu nie powinien nastręczać żadnych trudności. Tymczasem toster tosterowi nierówny – żeby wybrać ten najlepszy, trzeba znać odpowiedzi na kilka pytań.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Wypiek chleba

Spektroskopia w podczerwieni

Dzięki zastosowaniu spektroskopii w podczerwieni ("bliskiej" - NIR oraz "standardowej", Fourier'owskiej - FTIR) możliwe jest precyzyjne określenie czasu wzrostu ciasta, z którego wypiekany jest chleb, tak by za każdym razem pieczywo było dokładnie takie samo - donosi "Photonics Spectra".

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Chrupiąca skórka i aromatyczny, elastyczny środek. Czy może być coś lepszego? Trudno bez tradycyjnego bochenka wyobrazić sobie rodzinne śniadanie czy kolację, kanapki do szkoły czy na wycieczkę. Kiedyś nasze babcie wypiekały go same w specjalnych piecach chlebowych. Dziś możemy chleb kupić w pobliskiej piekarni, ale może warto zrobić go samodzielnie w domu?

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Zawiadamia nas o tym nie tylko kalendarz, lecz przede wszystkim budząca się do życia przyroda i coraz wyższa temperatura na dworze. Nic więc dziwnego, że już dziś próbujesz zaplanować świąteczne wypieki. Co powinnaś zrobić w tym roku? Postawić na klasykę czy zaskoczyć czymś nowym swoich najbliższych? O tym, na co warto zwrócić uwagę w kwestii świątecznych wypieków, opowiemy w najnowszym materiale!

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Doskonale znany nam chleb to podstawa naszej diety. Trudno wyobrazić sobie życie bez codziennej porcji tak pożywnego i smacznego specjały, jakim jest świeże pieczywo. Ten wypiek jest uznawany za jeden z najstarszych produktów spożywczych znanych ludzkości. Wiadomo, że już w czasach prehistorycznych człowiek uprawiał zboża.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Unowocześnienie procesu produkcji pieczywa jest przedsięwzięciem długim i kapitałochłonnym. Przynosi ono przedsiębiorcom wiele korzyści i umożliwia przekształcenie firmy rzemieślniczej, w której dominuje produkcja manualna, w przedsiębiorstwo w pełni zautomatyzowane.

Systematyczne unowocześnianie zakładów i dostosowywanie produkcji do najsurowszych standardów europejskich umożliwia znaczne zwiększenie efektywności produkcji, a także wyeliminowanie ciężkiej pracy fizycznej. Każdy przedsiębiorca może ubiegać się o dofinansowanie przez Unię Europejską inwestycji modernizacyjnych w swoim zakładzie.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Duża beza od Delecty

Delecta rozbudowuje linię ciast Rodzinna Porcja, wprowadzając do oferty nowy produkt - Dużą Bezę. To pierwsze i jedyne tego rodzaju ciasto bezowe w formule do samodzielnego wypieku, dostępne na naszym rynku. Rekomendacja sprzedaży w sezonie owocowym gwarantuje wysoką rotację na półce.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Nadszedł czas rozstań. W październiku i listopadzie pożegnaliśmy się aż z czterema grupami. Każda z diagnoz końcowych była dla nas niewątpliwym przeżyciem, pełnym radości, ale też nieukrywanego smutku.

Jednak trzeba już zbierać siłę i energię na przyszły rok. W 2013 r. zaplanowano aż osiem 13-osobowych grup.

W ciągu tego roku przygodę z Projektem Doskonalenie „Chlebem Powszednim" Nauczyciela Zawodu rozpoczęło i zakończyło aż 78 osób. Każda z tych osób jest wyjątkowa oraz wniosła do „życia grupy" wiele optymizmu i chęci do pracy – doskonalenia swoich umiejętności.

Więcej…