Technologie – Pieczywo i Cukiernictwo
Smażalnice to jedne z podstawowych i najważniejszych urządzeń w branży gastronomicznej. To dzięki nim możliwe jest szybkie i efektywne smażenie dań z zachowaniem ich walorów konsumpcyjnych. Wykorzystuje się je nie tylko do obróbki termicznej produktów wytrawnych, jak mięsa, ryby czy warzywa, ale też do przygotowywania wyrobów cukierniczych. Niezależnie od przeznaczenia nowoczesne modele tych urządzeń pozwalają w krótkim czasie uzyskać idealnie usmażone produkty o obniżonej kaloryczności.
Smażalnice, nazywane też smażalnikami lub frytownicami, wykorzystuje się najczęściej w sieciach fast food oraz restauracjach przygotowujących kurczaki w panierce. Doskonale nadają się również do smażenia pączków w piekarniach i cukierniach. Jakie urządzenie warto wybrać do swojego lokalu, aby cieszyć się pysznymi wyrobami? Jakie parametry techniczne wziąć pod uwagę? Z naszego tekstu dowiesz się, czym wyróżniają się profesjonalne smażalnice gastronomiczne i jak wybrać najlepszy model.
Smażalnice pozwalają w krótkim czasie, w pełni automatycznie, przyrządzić gotowe dania o doskonałych walorach smakowych. Za sprawą wykorzystania nowoczesnych technologii znacznie różnią się od używanych niegdyś klasycznych frytownic, które powodowały nasiąkanie dań tłuszczem ze szkodą dla naszego zdrowia. Nowoczesne modele umożliwiają smażenie produktów z zachowaniem ich doskonałego smaku i wilgotności. Dodatkowo zapobiegają wnikaniu oleju do wnętrza przygotowywanych dań. Dzięki temu żywność smażona we frytownicach jest delikatna, soczysta i krucha.
Jedną z najsłynniejszych firm, produkujących profesjonalne smażalnice gastronomiczne, jest Henny Penny. Urządzenia tej marki wykorzystywane są przez największe sieci gastronomiczne na świecie. Wysoka jakość wykonania tych smażalnic sprawia, że są one bardzo trwałe i służą restauratorom przez długi czas. W ofercie firmy dostępne są modele ciśnieniowe i otwarte, które różnią się technologią działania. Oba rodzaje urządzeń opisujemy poniżej.
Najpopularniejszym rodzajem smażalnika Henny Penny jest model ciśnieniowy. Wykorzystano w nim technologię kontrolowanego, niskiego ciśnienia, które pozwala smażyć żywność w temperaturach niższych niż standardowe. Smażalniki ciśnieniowe z oferty Henny Penny to modele o nazwach PFE500 (o pojemności 25 l) i PFG600 (o pojemności 22 l). Najczęściej stosuje się je w celu szybkiego przygotowania smażonego kurczaka, jednak doskonale nadają się również do robienia pączków. Urządzenia te słyną ze swojej wysokiej jakości. Mają solidną, wytrzymałą konstrukcję. Ich komora smażalnicza wykonana jest ze stali nierdzewnej. W jej wnętrzu zapewniona jest dobra cyrkulacja powietrza, dzięki czemu potrawy smażone są równomiernie.
Smażalniki ciśnieniowe Henny Penny mają kompaktowe wymiary. Z powodzeniem zmieszczą się więc w niewielkim lokalu fast food lub małej cukierni. Wyposażone są w praktyczny system filtrowania oleju, dzięki czemu dania zawsze smażone są w świeżej fryturze. Pączki przygotowane w smażalnikach Henny Penny są lekkie, puszyste, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Smażalnica otwarta Henny Penny
Drugim rodzajem smażalników, które nadają się do przygotowywania pączków, są smażalnice otwarte. Wymagają one zastosowania mniejszej ilości oleju niż inne modele, dzięki czemu dania są zdrowsze i mniej kaloryczne. Modele otwarte z oferty Henny Penny występują w serii Evolution Elite pod nazwami: EEE141, EEE142, EEE143, EEE144, EEG241, EEG242, EEG243 oraz EEG244. Dostępne są w dwóch wersjach – elektrycznej i gazowej. Dzięki temu każdy może dobrać takie urządzenie, które najlepiej odpowiada na jego potrzeby. Smażalniki otwarte zużywają około 40% mniej oleju niż inne modele wykorzystywane w gastronomii. Mają też wbudowaną funkcję automatycznego filtrowania frytury, która oszczędza czas pracowników i ułatwia smażenie dużych ilości produktów. W modelach Henny Penny można korzystać z 40 programów smażenia, a także różnych opcji zarządzania energią. Pozwala to dostosować tryb pracy do zapotrzebowania lokalu oraz wyraźnie zredukować wysokość rachunków za prąd.
Henny Penny oferuje też wiele dodatków opcjonalnych, np. automatyczny podnośnik kosza. W zależności od wielkości lokalu i skali działalności można wybrać modele otwarte w wersji jedno-, dwu-, trzy- oraz czterokomorowej. Wszystkie smażalnice Henny Penny dostępne są w ofercie firmy Kaleta Group, która od ponad 30 lat dostarcza profesjonalny sprzęt dla branży gastronomicznej. Firma zapewnia montaż oraz serwis urządzeń. W razie potrzeby służy też pomocą w kwestii wyboru sprzętu.