Technologie – Pieczywo i Cukiernictwo
niedziela, 22 sierpnia 2010 01:00
Przegląd Spożywczy
Produkcja dobrej pizzy, spodów do pizzy czy też bułek "pizza na zimno", w większości polskich piekarń i pizzerii, jest dość kosztowna. Jednym z podstawowych elementów wpływających na jakość gotowego wyrobu, ostateczny smak, wygląd i zapach pizzy jest rodzaj użytego ciasta.
Oto kilka metod produkcji spodów na pizzę i pizzy na zimno:
- Mieszanki piekarnicze - koszt 1 tony około 4000,00zł
Większość firm produkujących spody na pizzę, czy bułki typu "pizza na zimno" używa gotowych mieszanek piekarniczych. Produkcja z gotowych mieszanek jest niezwykle prosta, a produkt finalny posiada walory prawdziwej pizzy. Jest jednak minus produkcji z mieszanek to oczywiście ich cena. Koszt zakupu 1 kilograma gotowej 100% mieszanki na polskim rynku to około 4 zł, przy skali produkcji rzędu 1 tona miesięcznie, wydatek sięga kwoty 4000,00 zł.
- Produkcja z mąki 500 lub 550 - koszt 1 tony około 1100 zł
Czasami firmy pragnąc ograniczyć koszty produkcji ciasta na pizzę, używają do tego celu wyłącznie mąki typ 500 lub 550. Tego sposobu na pewno nie można polecić nikomu kto pragnie wytwarzać produkty wysokiej jakości, odpowiednim smaku i aromacie. Samo dodanie suszonego oregano niewiele zmieni, ponieważ ciasto takie będzie pozbawione oryginalnego aromatu, oraz odpowiedniej trwałości- świeżości. Jednakże zaletą produkcji z samej mąki, bez dodatków smakowo aromatycznych jest niski koszt produkcji. Cena kilograma mąki typ 500 to obecnie ponad 1 zł, oregano około 8 zł/kg. Wyprodukowanie 1 tony mieszanki mącznej z oregano to wydatek około 1100 zł.
- Produkcja z naturalnego koncentratu Pizza sour dough - koszt 1 tony około 1500zł
Jedną z najwłaściwszych metod wyprodukowania doskonałej ciasta na pizzę, spodów na pizzę czy bułek typu "pizza na zimno", przy minimalnym koszcie produkcji a maksymalnym efekcie jakościowym, jest połączenie opisanej metody produkcji z mąki 500 z dodatkiem naturalnego koncentratu pizza typu sour dough. Dodatek sour dough czyli całkowicie naturalnego zakwasu, w połączeniu z zawartymi w nim preparatami enzymatycznymi, umożliwi produkcję oryginalnej zapachowej pizzy, spodów na pizzę czy bułek pizza, przy zachowaniu minimalnych kosztów produkcji oraz całkowitej naturalności. Koszt produkcji jednej tony mieszanki pizza z dodatkiem sour dough i oregano to około 1500 zł.
Opisane metody produkcji ciasta na pizzę są najczęściej stosowanymi technologiami w Polsce. Każda z nich posiada swoje wady i zalety i to tak naprawdę tylko od Państwa - producentów zależy, co zechcecie zaoferować swoim klientom.