Branża Piekarnicza i Cukiernicza (Piekarnie, Cukiernie) - Artykuły, Wiadomości, Nowości, Porady, Technologie

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

tort

Cukiernictwo to dziedzina, która łączy w sobie precyzję, pasję i kreatywność. W tym artykule przyjrzymy się bliżej, jak sztuka tworzenia tortów w cukierniach przekształca zwykłe składniki w dzieła sztuki, które zachwycają zarówno smakiem, jak i wyglądem. W szczególności skupimy się na tym, jak cukiernia w Zakopanem oraz szeroki wybór tortów świadczą o unikalności i bogactwie polskiego cukiernictwa.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

tort

Organizując uroczystość, taką jak urodziny, chrzciny czy ślub, nie może zabraknąć na stole wyjątkowego deseru – tortu. To on często stanowi centralny element stołu, a także skłania gości do podzielenia się miłymi wspomnieniami przy słodkim smaku.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

wykrawacze do ciastek

Wykrawacze do ciastek i pierników pozwalają na przygotowanie efektownych słodkości idealnych na święta Bożego Narodzenia. Mogą mieć różne kształty. Przy ich pomocy piecze się klasyczne pierniki, maślane herbatniki czy ciasteczka korzenne. Bywają metalowe i plastikowe. Na które z nich warto zwrócić szczególną uwagę?

Więcej…

Technologie – Pieczywo i Cukiernictwo

smażalnik do pączków

Smażalnice to jedne z podstawowych i najważniejszych urządzeń w branży gastronomicznej. To dzięki nim możliwe jest szybkie i efektywne smażenie dań z zachowaniem ich walorów konsumpcyjnych. Wykorzystuje się je nie tylko do obróbki termicznej produktów wytrawnych, jak mięsa, ryby czy warzywa, ale też do przygotowywania wyrobów cukierniczych. Niezależnie od przeznaczenia nowoczesne modele tych urządzeń pozwalają w krótkim czasie uzyskać idealnie usmażone produkty o obniżonej kaloryczności.

Więcej…

Słownik pojęć - branża piekarska

Mąka

Mąka jest to mieszaniną związków organicznych i nieorganicznych. Jej skład jest zróżnicowany i zależy od jakości ziarna i wyciągu. Mąki będące w sprzedaży podzielone są na typy. Każdy typ mąki związany z wyciągiem i informuje nas o zawartości soli mineralnych, które zawarte są w 100g mąki.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

tort na zamówienie

Torty na zamówienie cieszą się coraz większym zainteresowaniem, dlatego też praktycznie każda renomowana cukiernia ma je w swojej ofercie. W dużej mierze to właśnie szeroka i różnorodna oferta sprawia, że sporo osób nie ma pojęcia jaki tort wybrać i na co zwrócić szczególną uwagę przy jego zakupie. W niniejszym artykule znajdą Państwo odpowiedzi na te i wiele innych pytań.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Ciasto czekoladowe kojarzy się zwykle z kalorycznym deserem, na który można sobie pozwolić tylko od czasu do czasu. Tymczasem istnieją sposoby, by ciasto czekoladowe było zdrową przekąską i idealnym deserem do kawy!

 

Więcej…

Technologie – Pieczywo i Cukiernictwo

materiały prasowe

Z jakich powodów poza unikalnym smakiem pieczywa, Polacy decydują się na zakupy wyrobów piekarniczych w małych piekarniach? Nie bez znaczenia jest to, w jaki sposób pieczywo jest klientowi serwowane, a to w dużej mierze zależy od sprzętu i opakowania. Dobry mikser, piec piekarniczo-cukierniczy, a także elementy niezbędne do zrealizowania procesu sprzedaży jak kasy i wagi to jeszcze nie wszystko, co potrzebne jest dla prawidłowej pracy małej piekarni.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

fot. benler.pl

Ciasteczka z niedalekiej cukierni często przypominają nam smak dzieciństwa. Te kształty, smaki i zapachy! Połykamy je wszystkimi zmysłami. Jeśli prowadzisz działalność handlową i sprzedajesz słodkości, to warto w swoim sklepie stworzyć taką właśnie atmosferę. Atmosferę, która zapadnie w pamięć na długo i sprawi, że klienci będą automatycznie wracać, aby w niej uczestniczyć. Taki przyjemny klimat na pewno pomoże wprowadzić odpowiednia lada cukiernicza.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Praca w piekarni nie wiąże się zbytnio z zachowaniem sterylnej czystości. Jednym z charakterystycznych dla każdej piekarni problemów jest mąka, która ze względu na swą unikalną strukturę oraz lekkość, bez trudu unosi się w powietrzu i pokrywa każdą powierzchnię. A to tylko jeden z wielu składników, które są używane podczas przygotowywania pieczywa. Dbanie o czystość powinno wejść w nawyk pracownikom hali produkcyjnej, którzy każdego dnia powinni skrupulatnie usuwać bieżące zabrudzenia. Zachowanie higieny podczas procesów produkcyjnych to ważny czynnik świadczący o tym, że w piekarni panują odpowiednie warunki do przygotowywania pieczywa, a uzyskane wypieki są całkowicie bezpieczne.

 

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Po chleb i bułki większość z nas sięga codziennie, dlatego ważnym jest, aby wybierać produkty wysokiej jakości i zapewnić im odpowiednie warunki przechowywania.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Chleb jest najbardziej powszechnym produktem spożywczym. Choć jego formy są różne, to występuje w każdej kulturze i niemal na każdej szerokości geograficznej. To właśnie jego powszechność sprawia, że nie zastanawiamy się nad jego historią i rolą, jaką odegrał w rozwoju cywilizacyjnym. A jest to historia ciekawa i warta uwagi.

 

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Chrupkie pieczywo

Prawidłowo zbilansowana codzienna dieta jest jednym z głównych czynników, pozwalających zachować zdrowie i sprawność.

Jak jednak zauważają naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, nie wszystkie żywnościowe produkty zastępcze spełniają oczekiwane kryteria w odniesieniu do zaleceń dietetycznych.

Więcej…

Technologie – Pieczywo i Cukiernictwo

Dobry piec to absolutna podstawa wyposażenia wielu lokali gastronomicznych oraz firm produkujących wyroby cukiernicze i piekarnicze. Zapach świeżego chleba, ciasta czy drożdżówek skusi niejednego klienta.

Więcej…

Słownik pojęć - branża piekarska

Rodzaje pieczywa

Branża piekarska jest bardzo zróżnicowana, a rodzaje pieczywa niezliczone. W poniższym opracowaniu przedstawiamy krótki opis popularnych pieczyw. Oczywiście aby pieczywo było smaczne to potrzebna jest jeszcze odpowiednia receptura jego wypieku.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Chleb na zakwasie - porady, przepis

Oczywiście że tak, to nie tylko uczta dla podniebienia ale także wymierne korzyści zdrowotne. Kto miał okazje spróbować prawdziwego chleba na zakwasie zapewne zapamiętał niepowtarzalny smak i aromatyczną skórkę. Taka pajda maźnięta masełkiem ze szczyptą soli to czysta rozkosz.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Podczas wrześniowego urlopu, weekendu czy ciepłego popołudnia warto wybrać się do lasu na jagody. Przechadzając się wciąż jeszcze natrafimy na miejsca, w których rosną te wyjątkowe skarby natury. A jak przygotować owoce? Propozycji jest wiele – świeże z cukrem i jogurtem, pyszne pierogi i naleśniki czy proponowana przez nas tarta z sezonowymi owocami.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Deser to przekąska, z której miłośnicy słodkości nie rezygnują  nawet podczas największych upałów. Podczas cieplejszych dni do jego przygotowania warto wykorzystać świeże owoce, które latem kuszą na każdym kroku. Beza o konsystencji delikatnej pianki w połączeniu ze świeżymi borówkami, truskawkami czy malinami to wyjątkowo zgrany duet. Przygotowany… ot tak… prosto z serca, będzie miłą niespodzianką, która zachwyci każdego miłośnika słodkości.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Toster De'LonghiDo czego służy, toster wie każdy – do opiekania pieczywa. Wydawałoby się więc, że zakup urządzenia o tak nieskomplikowanym przeznaczeniu nie powinien nastręczać żadnych trudności. Tymczasem toster tosterowi nierówny – żeby wybrać ten najlepszy, trzeba znać odpowiedzi na kilka pytań.

Więcej…

Pieczywo, Pieczenie - Informacje i Wiadomości

Wypiek chleba

Spektroskopia w podczerwieni

Dzięki zastosowaniu spektroskopii w podczerwieni ("bliskiej" - NIR oraz "standardowej", Fourier'owskiej - FTIR) możliwe jest precyzyjne określenie czasu wzrostu ciasta, z którego wypiekany jest chleb, tak by za każdym razem pieczywo było dokładnie takie samo - donosi "Photonics Spectra".

Więcej…