Informacje, Produkty, Porady - Napoje
Odkryj nowe smaki i aromaty, które czekają na Ciebie w świecie włoskich win! Jeśli interesujesz się winem, a jednocześnie dbasz o swoje zdrowie oraz o środowisko naturalne, to koniecznie przeczytaj nasz artykuł o włoskich winach bezalkoholowych i wegańskich. Dowiesz się z niego, czym wyróżniają się te wina na tle tradycyjnych, jakie są ich zalety oraz jakie potrawy najlepiej do nich pasują.
Włoskie wina od wieków cieszą się uznaniem. Włoskie winiarnie słyną z wielu odmian winogron, a produkowane w nich trunki są z najwyższej jakości owoców. Smaki włoskich win zależą od regionu, z których pochodzą oraz ze sposobu ich wytwarzania. Włoskie wina są produkowane z takich odmian winogron jak Sangiovese, Barbera, Nebbiolo, Montepulciano, Trebbiano i Pinot Grigio.
Włosi są dumni ze swojej tradycji winiarskiej, a tajniki uprawy winorośli na słonecznych zboczach oraz wytwarzania win białych, czerwonych, różowych są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Każdy szanujący się właściciel winnicy dba o to, aby jego wina były najwyższej jakości.
Wina bezalkoholowe zyskują coraz większą popularność wśród osób, które chcą uniknąć spożycia alkoholu. W przeciwieństwie do tradycyjnych win, wina bezalkoholowe nie zawierają alkoholu etylowego, chociaż tak samo, jak tradycyjne odpowiedniki, produkowane są z naturalnych składników, takich jak winogrona (ale też gruszki, jabłka, maliny i truskawki).
Wina bezalkoholowe (www.lebarbatelle.com/wina/bezalkoholowe/) charakteryzują się delikatnym smakiem, który może przypominać tradycyjne wina. Jednak ze względu na brak alkoholu, wina bezalkoholowe nie mają takiego wpływu na organizm jak tradycyjne. Są doskonałe dla wszystkich osób, które chcą cieszyć się smakiem wina bez negatywnych skutków spożycia alkoholu.
Podobnie jak tradycyjne wina, wina bezalkoholowe powinny być podawane w odpowiednich kieliszkach. Wina białe najlepiej smakują schłodzone, natomiast wina czerwone lepiej podawać w temperaturze pokojowej. Można je serwować do różnych dań: sałatek, ryb, mięs czy dań wegetariańskich. Wina bezalkoholowe doskonale sprawdzą się również jako aperitif lub podczas wieczoru ze znajomymi. Jeśli kupisz musujące wino bezalkoholowe, możesz nim wznieść toast, nawet jeśli w grupie osób częstowanych winem są kierowcy czy kobiety w ciąży albo inne stosujące dietę wykluczające alkohol.
Wino wegańskie to takie wino, które zostało wyprodukowane bez użycia jakichkolwiek składników pochodzenia zwierzęcego. W przeciwieństwie do tradycyjnych trunków wina wegańskie nie zawierają żelatyny, białka jaja ani składników mlecznych, takich jak kazeina czy serwatka. Takie składniki stosowane są przede wszystkim do klarowania trunku. Zamiast nich producenci win wegańskich stosują naturalne składniki, takie jak wosk roślinny czy bentonit.
Wina wegańskie mają podobny smak i aromat do tradycyjnych win, ale różnią się składem. Są często produkowane przez małe winnice, które skupiają się na jakości i ekologicznych metodach produkcji.
Wina wegańskie podaje się dokładnie tak samo, jak wina tradycyjne. Białe najlepiej smakują, gdy są schłodzone, a czerwone można podawać w temperaturze pokojowej. Wina wegańskie serwuj do lekkich potraw, takich jak sałatki, mięsa, ryby, dania wegetariańskie, desery. Doskonale smakują także aperitif.
Zastanawiasz się, gdzie szukać włoskich win? W sklepie internetowym LeBarbatelle znajdziesz wina bezalkoholowe i wegańskie prosto z Italii. Asortyment składa się tylko z najwyższej jakości trunków, które zostały wyprodukowane w sposób przyjazny dla środowiska i nie zawierają szkodliwych substancji. Dzięki temu możesz cieszyć się wspaniałym smakiem wina, bez obaw o swoje zdrowie.
W ofercie są zarówno wina białe, czerwone, różowe, jak i musujące, które będą idealnym dodatkiem do każdej okazji. Wszystkie pochodzą z renomowanych włoskich winnic, co gwarantuje ich wysoką jakość i autentyczny smak.