Informacje, Produkty, Porady - Napoje

Świeżo wyciśnięte soki z warzyw i owoców dostarczają naszemu organizmowi łatwoprzyswajalnych minerałów, witamin, enzymów, niezbędnych kwasów tłuszczowych, węglowodanów. Wyciśnięte w odpowiedni sposób, stanowią najlepszy żywy pokarm, jaki możemy dostarczyć naszemu organizmowi. Dzięki nim, szybko się regenerujemy i szybko powracamy do homeostazy.

 

Picie surowych soków z warzyw i owoców dowiodło, że substancje aktywne biologicznie są szybko i w całości przyswajane przez organizm. Dodatkowo, nasz organizm spala dużo mniej energii podczas samego procesu trawienia, niż w czasie trawienia pożywienia przetworzonego, ma to ogromne znaczenie, gdy jesteśmy w trakcie kuracji lub leczenia chorób.

 

Wartości odżywcze, przyswajane są w mgnieniu oka. Substancje, zawarte w sokach trafiają do krwiobiegu w ciągu ok.15 minut i są przyswajalne prawie w 90%. A substancje zawarte w warzywach i owocach zjedzonych w całości? Trafiają do krwiobiegu po ok. 5 godzinach i są przyswajane w 20%. Spora różnica, prawda?

Czym jest to spowodowane? Układ pokarmowy musi przetworzyć wszystko, co zjemy, do formy półpłynnej. Do przyswojenia wartości odżywczych z marchewki organizm musi więc użyć dużej liczby enzymów, wytwarzanych przez wątrobę i trzustkę. Do przyswojenia soku z marchewki potrzebujemy nieporównywalnie mniej enzymów – więc nie obciążamy układu trawiennego.

Soki nie posiadają nierozpuszczalnego błonnika, który w całych owocach osłabia proces wchłaniania substancji odżywczych. W wyciśniętym soku pozostaje jedynie błonnik rozpuszczalny, który wspomaga działanie enzymów.

Organizm zużywa energii na trawienie – zostaje jej więcej dla Ciebie. Jeśli jemy warzywa i owoce w całości, organizm 80% swojej energii przeznacza na trawienie – a mniej na procesy regulacji, samoleczenia, oczyszczania z toksyn. Świeżo wyciskane soki zawierają własne, endogenne enzymy, dzięki którym właściwie… trawią się same, nie obciążając Twojego organizmu.

Esencja natury – zero strat. Badania naukowe wykazują, że wypicie soku z jednego kilograma warzyw lub owoców jest ekwiwalentem zjedzenia kilku kilogramów tych produktów. A czy jesteś w stanie zjeść kilogram owoców lub warzyw każdego dnia?

Wspomóż przemianę materii. Błonnik zawarty w sokach pobudza do pracy enzymy trawienne. No dobrze, a czy owoce i warzywa nie zawierają błonnika? Zawierają – ale przyswojenie takiej jego ilości jest niemożliwe bez przejadania się.

Pożegnaj toksyny. W naszym organizmie często zalegają ich kilogramy... Minerały organiczne, naturalne witaminy (lewoskrętne), enzymy, flawony, kwas foliowy itp. wymiatają z Twojego organizmu toksyczne substancje.

Lecz się wyłącznie w naturalny sposób. Świeżo wyciskane soki zawierają łatwo przyswajalne tłuszcze, białka, enzymy, antybiotyki, hormony, witaminy i inne zdrowe substancje w o wiele większym stężeniu, niż całe owoce. Dzięki temu picie soków naturalnie wzmacnia odporność i reguluje gospodarkę hormonalną. Świeże soki w przeciwieństwie do chemicznych leków nie osłabiają odporności, a ją zwiększają.

Równowaga kwasowo-zasadowa. Zielone soki alkalizują organizm, przywracając równowagę w organizmie. Dlaczego to takie ważne? W dzisiejszych czasach prawie każdy ma zakwaszony organizm – a wszystkiemu winna dieta bogata w cukier, sól, białą mąkę i produkty przetworzone. Dlatego soki warzywne to podstawa w profilaktyce chorób cywilizacyjnych, raka...
Pamiętaj – takie działanie mają soki warzywne, najlepiej zielone. Soki z owoców zawierają wiele cukrów, więc w nadmiarze też mogą prowadzić do zakwaszenia.

Regeneracja komórek i spowolnienie procesu starzenia. Świeżo wyciskane soki neutralizują wolne rodniki, które sieją spustoszenie w Twoim organizmie. Są odpowiedzialne za np. powstawanie nowotworów, przedwczesne starzenie się i wiele schorzeń.

Oczyszczona krew. Świeżo wyciskane soki oczyszczają krew z toksyn i wspomagają pracę organów wewnętrznych. Doskonale wpływają na oczy, zapobiegają między innymi zaćmie. Zapewniają też właściwe nawilżanie skóry.

Pozytywny balans zdrowotny. Prawidłowy bilans sodowo-potasowy. W naszych organizmach jest za dużo sodu. Prawidłowy, minimalny stosunek potasu do sodu wynosi 5:1. Ale…w naszych organizmach stosunek do sodu wynosi często nawet 1:2.
Soki z warzyw i owoców zawierają potas i śladowe ilości sodu, więc pomagają przywrócić tę równowagę.


Prawidłowa równowaga sodu i potasu

Zawartość potasu w mg w 100 g surowca wynosi:

  • Pietruszki 727
  • Brokuł 382
  • Awokado 603
  • Marchewki 343
  • Szpinak 469
  • Seler 47


Objawy niedoboru potasu:

  • problemy z koncentracją
  • ciągłe zmęczenie
  • nerwowość
  • osłabienie
  • arytmia serca
  • skurcze mięśni

Koniec z niedoborami makro- i mikroelementów. Naszemu organizmowi stale brakuje cynku, selenu, boru i nie tylko. Świeżo wyciskane soki zawierają mnóstwo witamin i minerałów – które przyswoisz szybciej, niż jedząc owoce i warzywa w całości.

 

Tagi: