Informacje, Produkty, Porady - Napoje

Piwo Żywe

Każdy smakosz piwa w Polsce doskonale zna Piwo Żywe z Browaru Amber. Produkowane od 2004 roku Piwo Żywe to flagowy produkt tego browaru. Równocześnie jest to najbardziej utytułowane piwo. Już w roku debiutu na rynku zyskało, jako jedyne w Polsce, rekomendację międzynarodowej organizacji SLOW FOOD, której zadaniem jest promowanie regionalnych, naturalnych i smacznych produktów. To tylko jedna z nagród, które zdobyło piwo Żywe w ostatnich latach.

 

Piwo Żywe – klasyka i tradycja

Każdy smakosz piwa w Polsce doskonale zna Piwo Żywe z Browaru Amber. Produkowane od 2004 roku Piwo Żywe to flagowy produkt tego browaru. Równocześnie jest to najbardziej utytułowane piwo. Już w roku debiutu na rynku zyskało, jako jedyne w Polsce, rekomendację międzynarodowej organizacji SLOW FOOD, której zadaniem jest promowanie regionalnych, naturalnych i smacznych produktów. To tylko jedna z nagród, które zdobyło piwo Żywe w ostatnich latach.

Warzenie

Piwo Żywe powstało w oparciu o tradycyjne pomorskie sposoby warzenia jęczmiennego piwa. Jest to piwo dolnej fermentacji, długo leżakujące, niepoddawane pasteryzacji i bez dodatku konserwantów. Piwo Żywe zawiera 14,5% wag ekstraktu i 6,2% obj. alkoholu. Do produkcji tego piwa użyto wody z własnej studni głębinowej, słodu jęczmiennego jasnego, chmielu goryczkowego i aromatycznego z upraw lubelskich oraz żywe komórki drożdży. Okres przydatności do spożycia wynosi 35 dni (5 tygodni).

To właśnie ten gatunek piwa zapoczątkował powrót do piw niepasteryzowanych w Polsce. Równocześnie okazało się, że dzięki temu produktowi, który szybko zyskał sympatię konsumentów, średni Browar może śmiało konkurować z największymi koncernami.

Charakterystyka

Po nalaniu piwa do szklanki od razu rzuca się w oczy piękny złoto-bursztynowy kolor, a do nozdrzy dociera intensywny, słodowo-drożdżowy zapach. Już w pierwszym łyku wyczuwa się intensywny smak słodkawo-drożdżowy. W drugim łyku wyczujemy bardzo lekko smak słodko-kwaśny oraz lekkie nuty owocowe. Warto zwrócić uwagę na przyjemną goryczkę w środkowej fazie i na finiszu.

Powstała po rozlaniu piwa piana jest średnio wysoka i średnio pęcherzykowata, z pęcherzami o różnej wielkości i biało-kremowym kolorze. Piana opada w dość szybko i pozostawia niewielkie osady.

Browar Amber

Browar Amber zlokalizowany jest w miejscowości Bielkówko pod Gdańskiem. Produkcję piw rozpoczął pod koniec 1994 roku. Początkowo był to mały regionalny browar, sprzedający swoje produkty na terenie Pomorza. Z czasem, dzięki wspaniałym piwom warzonym z wykorzystaniem pomorskich tradycji, zyskał szerszą gamę miłośników. Od początku ideą było kontynuowanie tradycji browarniczych Pomorza i warzenie piwa zgodnie z rzemiosłem piwowarkim.

Aktualnie, na rynku znajdziemy 15 piw warzonych w Browarze Amber. Co roku browar ten jest organizatorem największej w Polsce imprezy piwnej – AMBER FEST, która odbywa się na Gdańsku w Energa Stadionie. Warto podkreślić, iż Browar Amber i wiele z jego produktów było wielokrotnie docenianych i nagradzanych w licznych plebiscytach i konkursach. Wiele ciekawych informacji dotyczących procesu warzenia piwa oraz samego browaru można znaleźć pod adresem www.browar-amber.pl

Piwo Żywe będące jasnym lagerem powinien spróbować każdy, aby przekonać się, jak smakuje klasyczne piwo niepasteryzowane warzone w oparciu o bardzo stare tradycje. Piękny zapach i treściwy smak z pewnością przekona każdego. Równoczesna lekkość Piwa Żywego sprawia, że można je pić o każdej porze dnia