Informacje, Produkty, Porady - Napoje
O właściwościach soków ze świeżo wyciskanych owoców wiele już powiedziano. Pełne witamin i mikroelementów, smaczne, kolorowe, niskokaloryczne. Czy wszystkie soki takie są? Zdecydowanie nie, mimo iż producenci wiodących marek zapewniają, że ich wyroby są najlepsze, nie zawsze tak jest. Zanim skusisz się na kolorową etykietę, zastanów się dwa razy.
Pamiętaj, że najzdrowsze są soki świeżo wyciskane. Owoc, wyciskarka do soku i gotowe: żadnych sztucznych dodatków, barwników, konserwantów. Sok z wyciskarki nie ma w składzie słodzików, nie jest pasteryzowany - ma wszystkie witaminy, dosłownie wyciśnięte z owocu.
To także doskonała opcja dla zabieganych, którzy nie mają czasu na prawidłowo zbilansowane posiłki. Dobrze skomponowany sok warzywny z powodzeniem zastąpi porcję zieleniny każdego dnia. Dla dbających o figurę i aktywnych nie ma łatwiejszego sposobu na uzupełnienie witamin po treningu; to także świetny sposób na dostarczenie organizmowi codziennej porcji błonnika. Sokiem z wyciskarki można zadowolić nawet najmłodszych. Napój w intensywnym kolorze i o pięknym zapachu, dosłodzony do smaku miodem zniknie w mgnieniu oka. A najfajniejsze w tym wszystkim jest to, że przygotowanie samodzielnie takiego napoju jest dziecinnie proste! Potrzebujesz jedynie ulubionych owoców i wyciskarki.
Elegancka, nowoczesna i w modnym kolorze. Dzięki niej w kilka minut przygotujesz swój ulubiony sok. Ponieważ będziesz jej używać często - musi być wysokiej jakości. Inwestycja w postaci porządnej wyciskarki do soków zwróci się szybciej niż, myślisz. Nie będziesz już potrzebować tylu leków, preparatów witaminowych i odchudzających, a nawet odżywek do włosów i paznokci. Twoje ciało odwdzięczy ci się stokrotnie!
Kupując wyciskarkę do soków zwróć przede wszystkim uwagę na:
Przydatne są takie dodatki jak szczoteczki czyszczące, pojemnik na pulpę, korek niekapek czy nawet książeczka z przepisami.
Owoce i wyciskarka. Masz już prawie wszystko aby przygotować świeżo wyciskany sok i cieszyć się jego wspaniałym smakiem. Jest jednak coś, co może sprawić, że przygotowywane przez Ciebie napoje będą jeszcze zdrowsze. Na pierwszy rzut oka niepozorna, zielonkawa alga, gotowa do spożycia w postaci proszku, pastylek lub kapsułek. Mowa o spirulinie - bardzo popularnym ostatnio suplemencie diety – przyjrzyjmy się jej bliżej.
Z jej dobrodziejstw korzystali już Aztekowie - wydobywali ją z Jeziora Texoco i spożywali w postaci ciasteczek. Tak naprawdę nazywa się arthrospira. Jej rynkowa nazwa jest pozostałością po dawnej klasyfikacji do rodziny Spirulina. Jest uprawiana na całym świecie i bardzo pożądana ze względu na swoje wyjątkowe właściwości. Spirulina jest bowiem bardzo bogata w białko, beta-karoten, żelazo i magnez. Zawiera także witaminy A, D, E, K oraz C i z grupy B. Można ją kupić w każdym sklepie ze zdrową żywnością.
Jeżeli w tym momencie myślisz, że przecież nienawidzisz gotować, a skomplikowane kuchenne sprzęty najlepiej prezentują się w telewizyjnych programach kulinarnych - to zachowaj spokój.
Przygotowanie świeżego soku ze spiruliną jest dziecinnie proste. Tak jak obiecywaliśmy - potrzebna będzie jedynie spirulina, ulubione owoce oraz wyciskarka. Pamiętaj, żeby nie przesadzić z ilością zielonego proszku. W zupełności wystarczy jedna-dwie łyżeczki na porcję. Spirulinę dodaj na końcu do świeżo wyciśniętego soku. Wlej do ulubionej szklanki, zamieszaj i gotowe!
Więcej o właściwościach soków wyciskanych przeczytać można w artykule "Wyciśnij z natury jak najwięcej!"