Informacje, Produkty, Porady - Napoje
Mówi się, że nic tak nie poprawia nastroju i dodaje energii jak moc zaklęta w „małej czarnej” – czyli filiżance tradycyjnego espresso. We Włoszech, Hiszpanii, Argentynie czy Portugalii jest tak popularna, że bardzo często otrzymujemy ją w restauracji, gdy zamawiamy po prostu kawę. W czym tkwi jej sekret? I jak przygotować ją domu?
Wbrew powszechnym opiniom nazwa „espresso” nie pochodzi od szybkiego sposobu jej przygotowania, lecz od włoskiego przymiotnika espressivo, co oznacza tyle co „wyrazisty” lub „wyraźny”. I właśnie na tym polega jej wyjątkowość – espresso to kawa, która w 100% pachnie i smakuje … wyłącznie kawą.
Klasyczną kawę espresso parzy się z około 7 gram świeżo zmielonej kawy. Ciśnienie wody przepływającej przez drobinki kawy powinno wynosić 9 bar, a jej temperatura powinna być w granicach 88 - 92 °C. W ciągu około 25 sekund ekstrakcji kawy powinniśmy uzyskać 25 ml gęstego naparu w filiżance. Napój serwuje się w podgrzanych, niewielkich filiżankach o pojemności około 70 ml. Aby filiżanki do kawy były zawsze ciepłe trzyma się je na ekspresie. Dzięki ciepłym filiżankom kawa dłużej trzyma odpowiednią temperaturę i dłużej zachowuje swoje właściwości smakowe. Czasami warto przed podaniem filiżankę sparzyć wrzątkiem. Takie wyparzanie uwolni filiżankę od zabrudzeń oraz dodatkowo ją ogrzeje.
Może się wydawać, że trzeba być zawodowym baristą by przyrządzić klasyczne espresso. Otóż nic bardziej mylnego. Potrzeba oczywiście praktyki, ale trzymanie się kilku podstawowych zasad pozwoli nam na uzyskanie idealnego smaku i niepowtarzalnego aromatu kawy przyrządzanej w domowym ekspresie.
Po pierwsze zamiast wody z kranu warto użyć wody mineralnej. Zawartość kamienia w wodzie z kranu może mieć znaczny wpływ na jakość zaparzonej kawy. Po drugie – niezwykle ważne jest odmierzenie odpowiedniej ilości kawy. 7 gram to właśnie tyle, ile pozwoli nam na uzyskanie odpowiedniego wywaru. Istotne jest także odpowiednie umieszczenie zmielonej kawy w kolbie ekspresu. Bariści polecają, by po wsypaniu do kolby zmielonej kawy uderzyć nią delikatnie w stół lub w wewnętrzną stronę ręki w celu równomiernego rozprowadzenia proszku kawowego. Następnie trzeba mocno ucisnąć kawę za pomocą tampera: wyrównanie powierzchni ma zasadnicze znaczenie, aby przyrządzić dobre espresso. I ostatecznie – czas zaparzania. W ciągu 25-30 sekund zaparzenia powinno wyjść ok. 25 ml kawy. Jeśli kawa wypływa zbyt szybko z dyszy, można mocniej ją docisnąć lub drobniej zmielić. Z kolei zbyt wolne spływanie kawy może oznaczać, że ziarna zostały zbyt mocno zmielone lub kawa zbyt mocno dociśnięta.
Jak sprawdzić czy zrobione przez nas espresso jest odpowiednie? Po pierwsze przeprowadzamy ocenę wzrokową – która polega na ocenie jakości powstałej na powierzchni cremy, czyli delikatnej pianki. Powinna ona mieć orzechowy kolor z widocznymi ciemnoczerwonymi smugami, a jej grubość na powierzchni kawy espresso powinna wynosić około 3 mm. Pianka powstała na powierzchni kawy powinna być trwała i powinna zachować swój wygląd przez kilka minut.
Druga to ocena zapachu, czyli określenie aromatu unoszącego się z filiżanki. Kawa espresso powinna mieć intensywny, przyjemny aromat. W zależności od rodzaju kawy z której zostało przygotowane espresso może on być np. winny, kwiatowy, orzechowy, czekoladowy.
Nie ważne czy pijąc kawę espresso delektujemy się nią czy też wypijamy w dwóch łykach. Najważniejsze, że to jeden z lepszych sposobów na szybką poprawę nastroju i dostarczenie sobie ogromnej dawki energii. Poznaj także kawę espresso w kapsułkach.