Informacje, Produkty, Porady - Napoje
Dla jednych to niemal profanacja, dla innych ciekawa alternatywa dla naturalnej goryczki – piwa smakowe, czy to wciąż piwa? A może zwykłe lemoniady? Jak jest naprawdę? O tym w poniższym artykule.
Dla jednych to niemal profanacja, dla innych ciekawa alternatywa dla naturalnej goryczki – piwa smakowe, czy to wciąż piwa? A może zwykłe lemoniady? Jak jest naprawdę? O tym w poniższym artykule.
Zacznijmy od tego, czym jest piwo
Z samej definicji wynika, że to napój alkoholowy, jeden z najpopularniejszych zresztą na świecie, który otrzymujemy w wyniku hydrolizy białek oraz skrobi zawartych w naturalnych ziarnach zbóż, a następnie fermentacji alkoholowej. Aby powstało piwo potrzebny jest słód, woda, chmiel oraz wyselekcjonowane szczepy drożdży. I bez względu na to, czy kupujemy jasne czy ciemne – produkcja każdego opiera się na łączeniu podobnych składników i wykorzystaniu tych samych procesów.
A czym jest piwo smakowe?
Już w samej definicji możemy znaleźć potwierdzenie tego, że jest ono piwem. Z tą jednak różnicą, że jego smak finalny jest wzbogacony dodatkowymi składnikami. W tym miejscu warto podkreślić, że substancje smakowe dodawane są w procesie produkcji piwa na dwóch etapach. Bądź na etapie wytwarzania brzeczki podstawowej, bądź też między fermentacją a filtracją. Zawsze jednak ich produkcja opiera się na technologii wytwarzania piw klasycznych, z tymże nieco zmodyfikowanej. I dlatego też w pełni słuszne jest uznawanie ich za piwa.
Piwo a napój bezalkoholowy
Przyczyną, dla której bardzo często piwa smakowe nie są uznawane za członków rodziny browarniczej, jest występowanie na rynku napoi bezalkoholowych, które swoim opakowaniem i charakterem przypominają piwa smakowe. Ale nimi nie są, o czym świadczy po pierwsze niska zawartość alkoholu, a po drugie proces powstawania, który z tradycyjnym warzeniem piwa nie ma nic wspólnego.
Bogactwo smaków
Dla miłośników odkrywania nowych smaków i łączenia ich, dzisiejszy wybór piw smakowych to prawdziwy raj. Wachlarz smaków i aromatów jest tu naprawdę szeroki. Otwierają go owoce, wśród których królują jabłka, cytryny, maliny, ananasy czy żurawina. Poza tym możemy znaleźć też piwa o smaku gorzkiej czekolady, kawy, czy mleka. Mało tego, również pod względem kolorów mamy coraz większy wybór. Piwa nie są już tylko miodowe, ale też czerwone czy zielone. Wystarczy odwiedzić alkohole.eurocash.pl, aby przekonać się, jak barwny i smaczny jest świat piw smakowych.
Szukając ulubionego smaku
Żeby znaleźć swój ulubiony smak piwa, nie wystarczy spróbować jednej konkretnej marki i przez jej pryzmat ocenić, że piwo jabłkowe smakuje mi, bądź też nie. Przecież każde piwo, choć powstaje podobnie, jednak różni się znacznie od siebie smakiem. Na jego walory wpływ ma wiele czynników, w tym rodzaj słodu, rodzaj fermentacja, zawartość alkoholu, filtracja, pasteryzacja, rodzaj i miejsce warzenia. I dopiero, gdy spróbujemy różnych marek, znajdziemy ten rodzaj, który najbardziej nam odpowiada.
Piwa smakowe, choć wielu się temu sprzeciwia, jak najbardziej należą do wielkiej rodziny browarniczej. Proces ich powstawania jest niemalże identyczny do tego, w którym powstają piwa tradycyjne. Także, pijmy na zdrowie i cieszmy się nowymi smakami!