Artykuły i Informacje o produktach i przemyśle mleczarskim

Książki - Mleczarstwo

Potrawy mleczne z jaj i serówMarta Hydzik - Żmuda

Mleko to najstarszy, najbardziej naturalny pokarm i składnik wielu potraw. Nieprzebrane źródło związków i substancji tyleż niezbędnych dla życia, co dla normalnego rozwoju każdego organizmu i budowy jego sił witalnych.

Więcej…

Technologie mleczarskie

Chłodnia - pomieszczenie przeznaczone do przechowywania obiektów wymagających do przedłużenia ich trwałości stosunkowo niskich temperatur - niższych niż normalna temperatura powietrza w otoczeniu.

Więcej…

Technologie mleczarskie

Homogenizator - urządzenie spożywcze mające zastosowanie przy produkcji mleka, śmietany, mieszanek lodowych, majonezu i innych. Służy do rozdrabniania i równomiernego rozdzielania tłuszczy w produktach mlecznych i pokrewnych.

Więcej…

Technologie mleczarskie

Matecznik - maszyna mleczarska będąca zbiornikiem procesowym z regulacją dopływu i temperatury czynnika grzewczego i oziębiającego wraz z mieszadłem. Matecznik służy do prowadzenia procesów technologicznych,podczas których wymagane jest mieszanie, nagrzewanie i chłodzenia produktu.

Więcej…

Technologie mleczarskie

Oziębiacz przepływowy

Składa się on z płytowego wymiennika ciepła, zasobnika z zimną wodą oraz agregatu sprężarkowego ze skraplaczem. Płytowy wymiennik ciepła instaluje się na ścianie w pobliżu odbieracza mleka dojarki ( W zasobniku z zimną wodą zanurzony jest parownik agregatu chłodniczego, na którym wytwarza się lód.

Zasobnik ustawia się w mleczarni na fundamencie. Agregaty sprężarkowe ze skraplaczami instaluje się na zewnątrz budynku w zadaszonym, przewiewnym i zaciemnionym miejscu. Konew z oziębionym mlekiem przykrywa się kapturem izotermicznym. Kaptur ma podwójne ściany wykonane z ocynkowanej blachy. Pomiędzy ścianami znajduje się trzycentymetrowa warstwa pokruszonego styropianu.

Więcej…

Technologie mleczarskie

Pasteryzacja - klasyczna metoda pasteryzacji polega na ogrzewaniu produktu do temperatury powyżej 60°C, jednak nie większej niż 100°C. Obecnie stosuje się dwa zasadnicze procesy pasteryzacji:
  • Wysoka krótkotrwała (HTST - ang. High Temperature Short Time) polegająca na podgrzaniu mleka w temperaturze 72- 75°C przez 15-25 sekund.
  • Wysoka momentalna (VHT - ang. Very High Temperature) polegająca na podgrzaniu mleka w temperaturze 80- 90°C przez 2-25 sekund.

Więcej…

Technologie mleczarskie

Urządzenie pneumatyczne przeznaczone głównie do przemysłu mleczarskiego wykonane jest w całości ze stali kwasoodpornej. Zapewnia wysoką wydajność, niezawodność i jest zgodne z wymogami stawianymi podobnym urządzeniom przez regulacje Unii Europejskiej.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Spółdzielnia Mleczarska - MLEKPOL - wychodząc naprzeciw potrzebom swoich Konsumentów, wprowadza na rynek nowe smaki jogurtów pitnych Milko w wersji deserowej.

Jogurty deserowe dostępne są w czterech smakach: waniliowym, czekoladowym, tiramisu oraz stracciatella.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

W dniach 12-14 maja 2010 r. na terenie Międzynarodowych Targów Gdańskich odbędą się XIII Międzynarodowe Targi Mleczarstwa - Mleczna Rewia 2010.

Jest to impreza z Rekomendacją Polskiej Izby Przemysłu Targowego, która odbędzie się pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Idealny napój mleczny na letnie upały.

Tradycja przygotowywania chłodnika przybyła w IX wieku z Litwy do Polski i stała się bardzo popularna. Wzmianki o tej pożywnej potrawie pojawiły się nawet w staropolskiej literaturze: chłodnik gościł na stole podczas uczty na zamku w Soplicowie ("Pan Tadeusz"A.Mickiewicza), podano go Wokulskiemu podczas odwiedzin w domu Izabeli Łęckiej ("Lalka"B. Prusa) i do dziś cieszy się, zwłaszcza latem, wielkim powodzeniem.

Więcej…

Książki - Mleczarstwo

Ważenie Dozowanie Pakowanie

Ważenie Dozowanie Pakowanie. Czasopismo wydawane jest z myślą o czytelnikach zainteresowanych szeroko rozumianą tematyką ważenia w procesach przemysłowych, dozowania oraz pakowania. Na łamach tego periodyku znajdą Państwo ciekawe artykuły naukowe i techniczne opisujące systemy ważąco-dozujące, maszyny i urządzenia pakujące z ich zastosowaniem m.in. w takich gałęziach przemysłu, jak: przemysł farmaceutyczny, spożywczy, kosmetyczny, chemii gospodarczej i inne. Więcej informacji: http://www.wdp.com.pl

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Eksperci przewidują w 2010 r. spadek spożycia m.in. nabiału, ryb i cukru.

Eksperci przewidują w 2010 r. spadek spożycia m.in. nabiału, ryb i cukru. Przedsiębiorcy są jednak optymistami. Specjaliści z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) nie dają branży spożywczej zbyt wielu powodów do optymizmu. W najnowszym raporcie dotyczącym popytu na żywność oceniają, że w 2010 r. dochody gospodarstw domowych nie zmienią się zbytnio w stosunku do ubiegłorocznych, a do tego wzrośnie bezrobocie, przez co szanse na wzrost krajowego popytu na żywność są znikome.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Spomlek chce zbudować szeroką platformę produktową.

Zarządy Spółdzielczej Mleczarni Spomlek i Elbląskiej Spółdzielni Mleczarskiej w obecności Rad Nadzorczych podpisały w dniu 16 lutego listy intencyjne w sprawie połączenia obu podmiotów.

Powinno ono nastąpić jeszcze w 2010 roku. To pierwszy etap realizowanej przez Spomlek strategii konsolidacji, której głównym celem jest zbudowanie szerokiej platformy produktowej.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Szwajcarskie zakłady serowarskie zaufały rozwiązanom Sealed Air Cryovac.

Zapakowanie sera o wadze stu kilogramów w taki sposób, aby w nienaruszonym stanie przetrwał podróż przez Atlantyk, to naprawdę niełatwe zadanie. Staje się ono jednak jeszcze trudniejsze, gdy klient po drugiej stronie oczekuje, że ser pozostanie świeży i zachowa doskonałą jakość przez wiele miesięcy.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Klienci mają wybór rodzajów i marek tłuszczy do smarowania pieczywa.

W sklepach można kupić masła, miksy i margaryny.Według sprzedawców, coraz większą popularnością cieszą się masła.

Więcej…