Artykuły i Informacje o produktach i przemyśle mleczarskim

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Dnia 20 stycznia bieżącego roku w Trybunale Koronnym w Lublinie odbyła się gala podczas której wręczono Znaki Jakości Dziennika Wschodniego.

O nagrodę - "Nasze Dobre Lubelskie" ubiegało się 14 produktów z różnych branży.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Zaledwie kilka dni po pojawieniu się plotek o zainteresowaniu Grupy Lactalis działalnością firmy Ebro Puleva

Mówi się, że grupa Lactalis bacznie przygląda się hiszpańskiej Grupo Forlasa.

Więcej…

Technologie mleczarskie

Wirówka (zwana też: centryfugą) - urządzenie do rozdzielania zawiesin i emulsji, przez wprawienie w szybki ruch obrotowy, którego stałe przyspieszenie znacznie przekracza przyspieszenie ziemskie, wielokrotnie zwiększając szybkość sedymentacji.

Więcej…

Słownik pojęć - branża mleczarska

Termizatory mogą mieć różne pojemności, najczęściej produkowane są od 50 do 120 litrów pojemności. Mogą być stosowane przy produkcji: serków wiejskich, jogurtów, kefirów, serków topionych, sosów, etc. Termizator wykonuje następujace zadania: miksowanie, mieszanie, rozdzielanie, ocieplanie.

Słownik pojęć - branża mleczarska

Matecznik - maszyna mleczarska będąca zbiornikiem procesowym z regulacją dopływu i temperatury czynnika grzewczego i oziębiającego wraz z mieszadłem. Matecznik służy do prowadzenia procesów technologicznych, podczas których wymagane jest mieszanie, nagrzewanie i chłodzenia produktu.

Więcej…

Słownik pojęć - branża mleczarska

Oziębiacz przepływowy

Składa się z płytowego wymiennika ciepła, zasobnika z zimną wodą oraz agregatu sprężarkowego ze skraplaczem. Płytowy wymiennik ciepła instaluje się na ścianie w pobliżu odbieracza mleka dojarki ( W zasobniku z zimną wodą zanurzony jest parownik agregatu chłodniczego, na którym wytwarza się lód.

Więcej…

Słownik pojęć - branża mleczarska

Urządzenie pneumatyczne przeznaczone głównie do przemysłu mleczarskiego wykonane jest w całości ze stali kwasoodpornej. Zapewnia wysoką wydajność, niezawodność i jest zgodne z wymogami stawianymi podobnym urządzeniom przez regulacje Unii Europejskiej.

Więcej…

Słownik pojęć - branża mleczarska

Mleko - wydzielina gruczołu mlekowego uzyskana od samic ssaków w okresie laktacji. Według Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej mleko jest to produkt całego, nieprzerwanego doju, od zdrowej, dobrze żywionej krowy mlecznej, otrzymany w sposób prawidłowy, bez domieszek siary.

Więcej…

Słownik pojęć - branża mleczarska

Przemysł mleczarski obejmuje przedsiębiorstwa, które zajmują się skupem i przerobem mleka na produkty mleczarskie, takie jak: mleko spożywcze, masło, śmietana, sery dojrzewające, topione i twarogowe, napoje mleczne, mleko w proszku oraz kazeina i lody.

Więcej…

Słownik pojęć - branża mleczarska

Sery są to produkty spożywcze wytwarzane z mleka. Produkuje się je poprzez wytrącenie z mleka tłuszczu i białka w postaci skrzepu, który zostaje poddany dalszej obróbce. Istnieje wiele gatunków sera i dzieli się je pod różnymi względami, na przykład: gatunku mleka, zawartości tłuszczu, konsystencji, procesu produkcyjnego i czasu dojrzewania.

Więcej…

Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Mlekovita - najbardziej wartościowa i innowacyjna marka na rynku mleczarskim, rozbudowała portfolio serków Wiejskich Polskich o nowe owocowe smaki w dwudzielnych kubeczkach 150 g (120 g serka + 30 g owoców).

Nowe serki to doskonały pomysł na śniadanie, bardzo smaczny i sycący, idealne dla tych, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez czegoś słodkiego.

Więcej…

Książki - Mleczarstwo

Sery w EuropieBeata L. Bomertówna

Ta książka pozwala zapoznać się z najpopularniejszymi w Europie gatunkami serów. Autorka przedstawia krótką historię każdego z nich, metody wytwarzania, cechy charakterystyczne: wygląd, zapach, smak, a także szczegółowe informacje dotyczące kształtu, wymiarów, wagi i opakowania, którymi wyróżnia się w sprzedaży każdy ser.

Więcej…

Książki - Mleczarstwo

Sery dla smakoszyMarta Hydzik - Żmuda
Wszystko o serach - praktycznie i w teorii. Jak wybrać i przechowywać odpowiedni ser- Z czym podawać i w jakiej temperaturze- Jak zrobić dobry ser domowym sposobem-

Więcej…

Książki - Mleczarstwo

Potrawy mleczne z jaj i serówMarta Hydzik - Żmuda

Mleko to najstarszy, najbardziej naturalny pokarm i składnik wielu potraw. Nieprzebrane źródło związków i substancji tyleż niezbędnych dla życia, co dla normalnego rozwoju każdego organizmu i budowy jego sił witalnych.

Więcej…

Technologie mleczarskie

Chłodnia - pomieszczenie przeznaczone do przechowywania obiektów wymagających do przedłużenia ich trwałości stosunkowo niskich temperatur - niższych niż normalna temperatura powietrza w otoczeniu.

Więcej…