Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

ser

Sery podpuszczkowe to jedne z najpopularniejszych produktów nabiałowych na świecie. Szczególne rodzaje tych serów powstają w Europie, niedaleko nas, a mianowicie we Włoszech, Francji, czy Szwajcarii. Rodzajów serów podpuszczkowych jest wiele, a ich smak zależny jest och charakteru wytwarzania i metody podania. Wśród najbardziej znanych serów podpuszczkowych wymienić można np. sery wędzone idealnie smakujące ze świeżym pieczywem, jak również solankowe do podania solo. Kunsztowne sery podpuszczkowe z przerostem pleśni smakują wybornie, a najlepiej podawać je ze słodkimi owocami, z którymi komponują się wręcz wybornie.

 

Po jakie sery podpuszczkowe warto sięgać i co warto o nich wiedzieć umieszczając je w diecie? Koniecznie weź pod uwagę opisane wskazówki.

Co trzeba wiedzieć o serach podpuszczkowych - sprawdź koniecznie!

Jeśli lubisz nabiał, a jednocześnie nie do końca odpowiada Ci dotychczas stosowana dieta to mamy dla Ciebie dobrą informację. Wśród dostępnych serów podpuszczkowych znajdziesz mnóstwo smakowitych rodzajów, które z pewnością wzbogacą Twój jadłospis i urozmaicą go sprawiając, że będziesz sięgać po co rusz to nowe, bogatsze dania. Dbając o różnorodność diety i uwzględnienie wszystkich ważnych składników koniecznie weź pod uwagę zakup serów podpuszczkowych, które można podzielić na następujące kategorie:

  • sery podpuszczkowe dojrzewające, czyli popularny camembert oraz brie, jak również gorgonzola,
  • sery podpuszczkowe dojrzewające półtwarde, jak cheddar, bądź gouda,
  • sery podpuszczkowe dojrzewające twarde, w formie parmezanu, jak również pecorino.

Konkretny smak sera determinuje rodzaj użytego mleka do jego produkcji, nie zmienia to faktu, że najbardziej śmietankowe są np. sery z mleka krowiego, będzie to chociażby mozarella, a te wytwarzane z mleka koziego są wyraziste, jak również świeże.

Oczywiście istnieją też sery, które będą dedykowane bardziej wymagającym osobom i ich podniebieniom. Do takich należy chociażby ser cagliata, który jest bardzo delikatny.

Już po samej nomenklaturze widać, że sery nie powinny nam się kojarzyć wyłącznie z kolorem białym, choć jest to faktycznie jedna z dominujących barw. Wśród serów znajdziemy bowiem także produkty z charakterystycznym kolorem żółtym, czy pomarańczowym, ale też z zielonkawym nalotem, który dominuje w serach pleśniowych.

W jakich daniach umieszczać sery podpuszczkowe? Różnorodna i zdrowa dieta!

Sery podpuszczkowe smakują świetnie zarówno w pojedynkę, jak i w duecie z innymi produktami. Można je serwować na desce, jako luksusową przekąskę świetną na co dzień, jak i na specjalną okazję. Ponadto będą one idealnym elementem zarówno dań na ciepło, jak i na zimno.

Jednym z ciekawych pomysłów na podanie sera podpuszczkowego będzie też umieszczenie go w smakowitej zupie, której ten nada świetnej, kremowej konsystencji.

Pamiętaj, że sery podpuszczkowe są bogate w wapń i inne cenne składniki. Dlatego koniecznie zarezerwuj dla nich miejsce w swojej diecie. Dzięki temu nie tylko zadbasz o różnorodność, ale przede wszystkim zdrowie!

Tagi: