Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski
Każdy, kto chce zdrowo się odżywiać doskonale wie, że w naszej diecie nie powinno zabraknąć przetworów mlecznych, które są źródłem wapnia oraz innych cennych witamin i minerałów. Aby jednak mieć pewność, że dostarczamy je naszemu organizmowi w odpowiedniej ilości, warto spożywać produkty o najlepszych właściwościach. Właśnie dlatego coraz więcej osób sięga po sery kozie.
Sery kozie to produkt o niezwykłych właściwościach. Warto zdawać sobie sprawę, że są nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe. W ich składzie znajdziemy bowiem wszystkie ważne dla zdrowia składniki odżywcze. Zawierają dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A. Znajdziemy w nich również dużo wapnia i fosforu. Z tego powodu powinny być systematycznie jedzone przez kobiety w ciąży, osoby zagrożone osteoporozą. Mogą również okazać się wybawieniem dla alergików i diabetyków. Tak naprawdę jednak mają zbawienny wpływ na zdrowie każdego z nas - warto więc go wykorzystać.
W dzisiejszych czasach możemy wybierać spośród wielu rodzajów serów kozich. W zależności od naszych upodobań możemy wybrać między innymi sery dojrzewające, kwasowo-podpuszczkowe, twarogowe lub kwasowe Jak powstają? Wszystko zależy oczywiście od rodzaju sera. Przykładowo - najpopularniejszy ser kozi podpuszczkowy powstaje dzięki enzymom znajdującym się w podpuszczce zwierzęcej, roślinnej, albo bakteryjnej. Ser twarogowy powstaje za sprawą zakwaszających mleko kozie kultur bakteryjnych.
Sery kozie w naszym kraju dopiero stają się coraz popularniejsze, chociaż tak naprawdę jest to produkt, który ma bardzo długą historię. Nieliczne osoby wiedzą, że w wielu krajach świata sery te wytwarzane były na długo przed tym, zanim zaczęto je produkować z mleka krowiego. Wszystko to wynika z faktu, że koza została bardzo wcześnie udomowionym zwierzęciem - dzięki temu jej mleko wykorzystywano w Afryce, na terenie basenu Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie. Nie bez znaczenia jest również fakt, że kozy to zwierzęta, które są w stanie radzić sobie w najtrudniejszych warunkach geograficznych i atmosferycznych.
Skoro wiemy już co daje nam regularne spożywanie kozich serów warto wiedzieć jak możemy wykorzystać je w codziennej kuchni. Jednym z doskonałych pomysłów jest przygotowanie brokułów z serem. To proste, ale bardzo apetyczne i pożywne danie, które z całą pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Podajemy więc przepis.
Do przygotowania potrawy potrzebujemy?
1 ser pleśniowy kozi ( doskonale sprawdzi się np. ser Chavroux rolada),
1 mały brokuł, podzielony na różyczki,
2 jajka,
200 ml śmietany 12%,
80g wędzonego boczku,
1 mała cebulka szalotka,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Brokuł należy ugotować na parze i wystudzić. Jajka wymieszać ze śmietanką, oraz do smaku doprawić solą, pieprzem i gałką. Boczek i szalotkę, kroimy drobno po czym podsmażamy na patelni. Kozi ser pleśniowy należy pokroić w plasterki. Następnym krokiem jest nagrzanie piekarnika do 170 stopni. W naczyniu żaroodpornym lub w innej formie układamy brokuła, posypujemy boczkiem z cebulą i zalewamy masą jajeczną. Pieczemy około 15- 20 minut (masa powinna się ściąć) po czym kładziemy na wierzch plastry sera Chavroux i trzymamy w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści.