Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Margaryna PALMA Z KRUSZWICY to produkt, który idealnie sprawdzi się w każdej kuchni podczas przedświątecznych przygotowań. Ta wysokiej jakości margaryna jest szczególnie polecana do pieczenia ciast oraz przyrządzania kremów. Pomoże każdej pani domu w przygotowaniu wybornych słodkości, które zachwycą wszystkich zgromadzonych przy świątecznym stole.

jaka margaryna na wypieki

Nadchodzące Święta Wielkanocne to czas rodzinnych, pełnych radości spotkań. Nieodzownym elementem dopełniającym świąteczną atmosferę są - specjalnie przygotowane na te świąteczne dni – potrawy: żur, pieczone mięsa i pasztety, sałatki, faszerowane jaja, a także tradycyjne, wielkanocne wypieki – przede wszystkim baby i mazurki.

Niektórzy, w przedświątecznym zabieganiu, korzystają z pomocy zawodowych cukierników i zaopatrują się w gotowe ciasta. Warto jednak uświadomić sobie, iż nie zastąpią one wybornego smaku domowej, samodzielnie upieczonej baby czy mazurka. A zapach wielkanocnych wypieków nieodzownie przywodzi na myśl radosną, rodzinną atmosferę świąt. Poza tym domowe pieczenie jest po prostu modne!

Jeśli skorzystamy ze sprawdzonych przepisów i wysokiej jakości produktów, przygotowanie świątecznych słodkości nie będzie trudne, ani czasochłonne. Warto więc poświęcić odrobinę starania, by przy wielkanocnym stole uraczyć najbliższych wyśmienitym ciastem.

Podstawą udanego wypieku są odpowiednio dobrane składniki. Margaryna PALMA Z KRUSZWICY doskonale posłuży do przygotowania wielkanocnych, tradycyjnych ciast, a także słodkich kremów. Powstaje z wysokiej jakości surowców, a produkowana jest w Kruszwicy, gdzie tradycje kulinarne są nadal żywe i pieczołowicie pielęgnowane w codziennym życiu.

Margaryna Palma z Kruszwicy dostępna jest w sklepach spożywczych oraz super- i hipermarketach na terenie kraju.

Cena: ok. 1,7 zł (op. 250 g)

Dzięki użyciu margaryny PALMA Z KRUSZWICY bez trudu przygotujemy doskonałe, wielkanocne wypieki – baby i mazurki.

 

Przepis na babę

Składniki:
1 szklanka cukru

3 jaja

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki ziemniaczanej

1 margaryna Palma Z Kruszwicy (roztopiona)

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

zapach waniliowy

Do dekoracji: cukier puder lub lukier

Sposób przygotowania

Jaja utrzeć z cukrem. Dodać roztopioną margarynę Palma Z Kruszwicy. Wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Gotową masę wlać do formy i piec w temp. 180°C, około 40-50 minut. Ostudzoną babę udekorować cukrem pudrem lub lukrem.

 

Przepis na mazurek

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej

1 margaryna Palma Z Kruszwicy (w temperaturze pokojowej)

3 żółtka

¼ szklanki cukru

Do dekoracji (do wyboru): masa czekoladowa, masa kajmakowa, kolorowy lukier, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa, owoce kandyzowane

Sposób przygotowania

Margarynę Palma Z Kruszwicy utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę i szybko zagnieść wszystkie składniki. Masę wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ciastem wylepić blachę. Piec około 20-30 minut w temp. 170°C. Gotowe ciasto udekorować masą lub lukrem oraz bakaliami.