Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Właściwości tłustego mleka

Podczas diety wszystko powinno być light, w tym również mleko, najlepiej 0 procent tłuszczu - zalecają autorzy sposobów na odchudzanie. Tymczasem najnowsze badania dowodzą, że właśnie pełnotłuste mleko jest najzdrowsze, również podczas odchudzania. I wcale nie przyczynia się do przybywania zbędnych kilogramów, bo ten tłuszcz nie tuczy.

Przez wiele ostatnich lat dietetycy zalecali spożywanie chudego mleka. Ma to duży związek z modą na rozmiar zero i liczeniem każdej kalorii. Szklanka mleka (250 ml) 3,2 proc. tłuszczu ma 153 kalorie, a szklanka mleka 1,5 proc. tłuszczu 118 kcal. Jak widać - różnica nie jest aż tak duża, ale dla odchudzających się każda kaloria ma znaczenie.

 

Mleko stało się tematem kontrowersyjnym i podzieliło naukowy świat. Cześć z dietetyków w ogóle nie poleca picia krowiego mleka osobom dorosłych, dowodząc, że jest ono trudno przyswajalne. Inni przekonują, że pijąc mleko przyczyniamy się do mocnych kości, zdrowych zębów, skóry i włosów. A większość z nas, bez względu na poglądy mądrych głów, i tak nie wyobraża sobie dnia bez tego białego płynu, chociażby do kawy, czy płatków śniadaniowych.

 

Teraz coraz częściej badacze mówią, że mleko jest jednak zdrowe pod warunkiem, że sięgamy po tłuste. To o zawartości 0,5 proc. tłuszczu może i nie tuczy, ale nie ma też prawie żadnych wartości odżywczych. Tłuste mleko jest bogate w witaminy takie jak A, D, E, K, które są przez nas łatwo przyswajalne, ponadto wapń i kwas linolowy (CLA), działają antynowotworowo.

 

To nie koniec dobroczynnego działania tłustego mleka. Kolejne badania pokazują, że jeden z występujących w mleku kwasów tłuszczowych, może chronić przed cukrzycą typu 2 aż o 60 proc. Dowiedli tego naukowcy z Harvard School of Public Health.