Wiadomości i Informacje - Rynek mleczarski

Klienci mają wybór rodzajów i marek tłuszczy do smarowania pieczywa.

W sklepach można kupić masła, miksy i margaryny.Według sprzedawców, coraz większą popularnością cieszą się masła.

W ostatnim czasie zauważam nawrót klientów do prawdziwego masła. Do niedawna większość zakupów przypadało na mieszanki typu Rama lub Delma. Teraz klienci coraz częściej pytają o masła. Dużym powodzeniem cieszy się masło z Zambrowa oraz Lurpak - informuje sprzedawczyni z warszawskiego sklepu.

W tym sklepie najpopularniejsze są klasyczne 200-gramowe kostki masła.
- Klienci nie przekonali się do osełek i do mniejszych kostek. A największą pomyłką było wprowadzenie do oferty półkilogramowej osełki masła - zauważa sprzedawczyni.

Sprzedawczyni zauważa, że w przypadku masła klienci szczególnie zwracają uwagę na datę przydatności do spożycia i skład.

- Wielu klientów zdaje sobie sprawę, że prawdziwe masło musi zawierać 82 proc. tłuszczu. Pytają o to dość często, zwłaszcza, że wielu producentów stosuje sztuczki twórczo nazywając produkty np. miksełko śmietankowe - twierdzi sprzedawczyni.